Рецепт маринованих огірків

Порцій: 3 л чи 1 л   Час приготування: 1,5 години 05. 08. 2018 г.

Хто ж не любить хрумкі мариновані огірочки? Як гарно поласувати ними взимку! І до гарніру, і до салату чи вінегрету, і просто так! Навіть не знаю, що ми любимо найбільше: мариновані помідори чи огірочки.

смачні мариновані огірки

Тож доки буяє літо та на городах достигають хрумкі, зелененькі огірочки, варто знайти трохи часу, щоби зробити мариновані огірки на зиму!

мариновані огірки на зиму

Я наведу рецепт маринованих огірків у двох варіантах: для великої та маленької банки.

інгредієнти для маринування огірків

Інгредіенти:

Щоб зробити консервовані огірки, потрібно взяти на 3 літрову банку:

  • 100 г солі;
  • 1 столова ложка цукру;
  • 6 столових ложок оцту (9%);
  • Голівка часнику;
  • Парасольки кропу, свіжі або сушені - 5-6 шт.;
  • Листя хрону 2-3 шт.;
  • За бажанням - листя чорної смородині, вишні - по 3-5 шт.

Якщо хочете консервувати огірочки у слоїках поменше, ось перерахунок.

Рецепт маринованих огірків на 1 літрову банку:

  • 30 г солі (столова ложка з гіркою);
  • 1/3 столової ложки цукру;
  • 2 столові ложки оцту;
  • 3-4 зубка часнику;
  • 1 лист хрону;
  • 2-3 парасольки кропу.

Кріп та хрон - необхідні інгредієнти для маринування огірків та помідорів. Кріп надає огірочкам чудового аромату, а хрон допомагає зробити їх хрумкими. Якщо ж бажаєте ще більш вишуканого та запашного маринаду, можна покласти до слоїку по кілька листочків вишні та чорної смородини.

Процес приготування:

Отже, огірки добре миємо, дивимося, щоб не потрапив попсований, бо ми ж не хочемо, аби через одненький огірок наша консервація вибухнула. Хвостики та кінчики огірків можна зрізати, кажуть, що вони тоді швидше та краще маринуються.

Часник очищуємо від лушпиння та миємо. Великі зубки можна порізати на кілька шматочків.

Зелень також гарно миємо, струшуємо. Листя хрону ріжемо смужками 2 см десь завширшки. Кріп можна порізати на кілька частин, бо парасолі дуже довгі. А вишневі та смородинові листочки кладемо цілими.

Слоїки для консервування мають бути чистими та стерильними. Я ретельно мию банки із содою у теплій воді, тоді ставлю до кожного слоїка металеву ложку та потроху, аби банки не луснули, наливаю окропу. Накриваю прокип’яченими кришками на хвильку, тоді обережно зливаю воду так, щоби сполоснути окропом усі стінки та вінця слоїку зсередини. А моя мама стерилізує банки у духовці.

Складаємо на дно чистого слоїку половину підготованої зелені та часнику. Тоді щільно складаємо огірки. Зверху на огірки викладемо решту зелені та часнику.

щільно складаємо огірки у банку

Заливаємо окропом - скільки вміститься до банки.

заливаємо огірки окропом Накриваємо кришкою, а тоді - рушником чи чимось теплим, кофтою чи рядниною. І залишаємо хвилин на 20-30, доки банка вихолоне настільки, що її можна буде взяти до рук і не попектися. накриваємо банки рушником

Зливаємо воду до каструлі - зручно накрити слоїк спеціальною кришкою із дірочками. Доводимо воду до кипіння та знов заливаємо огірки й залишаємо на 20 хвилин.

готуємо розсол

Далі зливаємо воду удруге та знов ставимо на вогонь. Але цього разу вже час додати сіль та цукор. Коли розсол закипить, додаємо оцет та за хвилину знімаємо з вогню. Заливаємо огірки розсолом та швидко закручуємо. Зручно використовувати для маринування огірків слоїки із кришками, що загвинчуються. Втім, підійдуть і такі, що закривають ключем.

маринуємо огірки

Перевірте, чи щільно закритий слоїк, нахиливши його над мийкою. Якщо все гаразд, ставимо банки догори дригом та щільно накриваємо теплим одягом чи ковдрою. Залишаємо на добу чи до вистигання. Тоді мариновані огірки можна прибрати на зберігання до комори чи до льоху. Дуже смачно буде взимку відкрити слоїк із смачними маринованими огірочками та похрумтіти під смажену картопельку!

  1. 5
  2. 4
  3. 3
  4. 2
  5. 1

(2 голоса, у середньому: 5 из 5)
Позначки запису: ,
Напишіть коментар до цього рецепту ↓

Ви можете додати фото до коментаря. Ширина фото бажано 500 пікселів, формати jpg, gif, png.
* Обов`язкові для заповнення поля
Увага: всі коментарі проходять модерацію.