Солодкі мариновані помідори
Опис
Що?! Цілих п’ять ложок цукру на банку помідорів? Це ж соління, а не варення! Але все вірно, бо ми готуємо солодкі мариновані помідори, і це найсмачніший рецепт з відомих мені!
Колись моя мама їздила у відрядження до Стадниці, і саме звідти привезла цей незвичайний рецепт маринованих помідорів на зиму. До того ми робили трохи інакше - солі було більше (2,5 ст.л.), ніж цукру (1 ст.л.), а оцту стільки ж. А тепер упродовж багатьох років робимо тільки так! Спробуйте і Ви солодкі помідорчики.
Інгредієнти:
- 2 кг помідорів;
- 5 столових ложок цукру;
- 1,5 столової ложки солі;
- 6 столових ложок оцту 9%;
- 5-6 зубків часнику;
- 2-3 листи хрону;
- Сушений кріп.
Інструкція:
На дно простерилизованої банки кладемо запашну зелень для консервації: нарізані смужками листя хрону (свіжі або сушені), духмяні парасольки кропу - це мінімальний набір. Якщо хочете, можна додати кілька листків чорної смородини. Також покладемо до слоїка 2-3 очищених зубки часнику.

Гарно миємо помідори та складаємо до банки - компактно, але так, щоб вони не причавлювалися.

А зверху кладемо стільки ж зелені та часнику.

Заливаємо помідори в банці окропом, накриваємо стерильною кришкою та рушником - і чекаємо, поки вода охолоне настільки, що можна буде взяти банку до рук (приблизно 30 хвилин). Можна відпочити чи зайнятися іншими справами.
Потім накриваємо банку кришкою з отворами, зливаємо воду до каструльки, доводимо до кипіння та вдруге заливаємо помідори. Хай постоять ще півгодини.
Знов зливаємо воду до каструльки, додаємо сіль, цукор та нагріваємо, доки спеції розчиняться і розсіл закипить.


Тільки-но почне кипіти, вливаємо оцет.

Коли розсіл закипить знов, знімаємо з вогню, заливаємо помідори у третій раз та закручуємо металевою кришкою за допомогою ключа.

Залишаємо консервацію під чимось теплим до завтра, а тоді прибираємо для зберігання у прохолодне затемнене місце - льох чи комору.