Контент

Домашній томатний сік на зиму

Порцій: 5 л  
Калорійність: ккал  
Час приготування: 1 година

Опис

Ми полюбляємо не тільки солодкі фруктові та ягідні компоти і соки, але й смачний томатний сік! До омлету чи смаженої картоплі, до бутерброду із сиром це дуже апетитне доповнення. А ще я використовую томатний сік замість томатної пасти до борщу, підливки з фаршированими перцями, голубцями тощо - дуже зручно і корисно. Адже склад домашнього томатного соку набагато кращий, ніж магазинної пасти чи соусу! Тільки помідори та спеції, і ніяких консервантів!

домашній томатний сік

Кухлик запашного, екологічно чистого томатного соку до сніданку чи вечері взимку навіює спогади про рясні літні грядки із помідорами, нагріті сонцем - торкнеш різьблений листочок, і голова запаморочиться від пахощів... Хочете насолоджуватись смаком помідорчиків увесь рік? Тоді читайте, як зробити томатний сік у домашніх умовах. Це легко - за годину ми мали 5 літрів соку з відра помідорів. Головне, мати у господарстві ось таку сікочавилку.

сікочавилка для томатного соку

інгредієнти для томатного соку

Інгредієнти:

  • 6-7 кг помідорів;
  • 1 столова ложка солі;
  • 1 чайна ложка цукру;
  • 10-15 шт. перцю-горошка;
  • 2 лаврових листка.
Які обрати помідори для соку? Вибирайте стиглі, соковиті - великі чи середнього розміру. А ось маленькі черрі чи м’ясисті невеличкі «сливки» краще підходять для маринування.

Інструкція:

Закривати томатний сік можна і у банках, але зручніше використовувати пляшки з-під соків ємністю 1 л.

Підготуємо тару, ретельно вимивши пляшки та кришки й простерилізувавши їх зручним для Вас способом. Можна у духовці, як моя мама; хтось стерилізує над паром, а я заливаю посуд на третину окропом (обережно, щоб не тріснув - у банки треба ставити металеві ложки та лити гарячу воду на них, а у пляшки просто потроху наливати). Посуд із окропом стоїть кілька хвилин,потім воду зливаємо, ополіскуючи тару зсередини та її вінця.

Тепер миємо та старанно перебираємо й очищуємо помідори. Якщо помідор десь трохи підгнив з краєчку - гарно обрізаємо, щоб не зіпсував усю порцію соку. Помідори ріжемо на чвертинки та половинки та складаємо до великої миски.

Встановлюємо сікочавилку, підставляємо посуд для соку та для жмиху і вперед! Це дуже весело - крутити помідори на сік, особливо, якщо у Вас є помічники. Справу можна перетворити на цікаву гру.

як зробити томатний сік

Не поспішайте викидати жмих - у ньому ще багато соку, тому прокрутіть жмих 2-3 рази і будете здивовані, як мало його залишиться і скільки ще соку дістанете.

жмих прокручуємо кілька разів

Ставимо посуд із соком на плиту та доводимо до кипіння. Каструлю беріть велику, щоб сік не тікав, коли почне кипіти. Піну, як з варення, знімати не треба - просто час від часі помішуйте.

томатний сік в домашніх умовах

Коли закипить, додаємо сіль, цукор, перець-горошок та варимо при помірному кипінні 15 хвилин.

додаємо сіль додаємо цукор та перець-горошок

Тоді кладемо до каструлі лавровий лист та варимо ще 5 хвилин.

кладемо лавровий лист

Киплячий сік розливаємо по пляшках, гарно закручуємо кришками та накриваємо ковдрою, допоки охолонуть - десь на добу.

томатний сік на зиму

Тоді можна сховати пляшки у комору чи льох, щоби взимку, коли зберетеся зварити смачний український борщ чи згадати смак літа, дістати звідти смачний томатний сік та насолоджуватися результататми своєї осінньої праці.

  1. 5
  2. 4
  3. 3
  4. 2
  5. 1

(34 голоса, в середньому: 2.8 з 5)

Рекомендуємо прочитати:

Додати коментар ↓

  1. Чудовий рецепт.Дякую.

    • Рада, що рецепт Вам сподобався:)
      На здоров'я! Дякую за коментар:)


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Додайте світлину страви, jpg

Підвал

Лічильник відвідувачів