Домашній томатний сік на зиму
Опис
Ми полюбляємо не тільки солодкі фруктові та ягідні компоти і соки, але й смачний томатний сік! До омлету чи смаженої картоплі, до бутерброду із сиром це дуже апетитне доповнення. А ще я використовую томатний сік замість томатної пасти до борщу, підливки з фаршированими перцями, голубцями тощо - дуже зручно і корисно. Адже склад домашнього томатного соку набагато кращий, ніж магазинної пасти чи соусу! Тільки помідори та спеції, і ніяких консервантів!
Кухлик запашного, екологічно чистого томатного соку до сніданку чи вечері взимку навіює спогади про рясні літні грядки із помідорами, нагріті сонцем - торкнеш різьблений листочок, і голова запаморочиться від пахощів... Хочете насолоджуватись смаком помідорчиків увесь рік? Тоді читайте, як зробити томатний сік у домашніх умовах. Це легко - за годину ми мали 5 літрів соку з відра помідорів. Головне, мати у господарстві ось таку сікочавилку.
Інгредієнти:
- 6-7 кг помідорів;
- 1 столова ложка солі;
- 1 чайна ложка цукру;
- 10-15 шт. перцю-горошка;
- 2 лаврових листка.
Інструкція:
Закривати томатний сік можна і у банках, але зручніше використовувати пляшки з-під соків ємністю 1 л.
Підготуємо тару, ретельно вимивши пляшки та кришки й простерилізувавши їх зручним для Вас способом. Можна у духовці, як моя мама; хтось стерилізує над паром, а я заливаю посуд на третину окропом (обережно, щоб не тріснув - у банки треба ставити металеві ложки та лити гарячу воду на них, а у пляшки просто потроху наливати). Посуд із окропом стоїть кілька хвилин,потім воду зливаємо, ополіскуючи тару зсередини та її вінця.
Тепер миємо та старанно перебираємо й очищуємо помідори. Якщо помідор десь трохи підгнив з краєчку - гарно обрізаємо, щоб не зіпсував усю порцію соку. Помідори ріжемо на чвертинки та половинки та складаємо до великої миски.
Встановлюємо сікочавилку, підставляємо посуд для соку та для жмиху і вперед! Це дуже весело - крутити помідори на сік, особливо, якщо у Вас є помічники. Справу можна перетворити на цікаву гру.

Не поспішайте викидати жмих - у ньому ще багато соку, тому прокрутіть жмих 2-3 рази і будете здивовані, як мало його залишиться і скільки ще соку дістанете.

Ставимо посуд із соком на плиту та доводимо до кипіння. Каструлю беріть велику, щоб сік не тікав, коли почне кипіти. Піну, як з варення, знімати не треба - просто час від часі помішуйте.

Коли закипить, додаємо сіль, цукор, перець-горошок та варимо при помірному кипінні 15 хвилин.


Тоді кладемо до каструлі лавровий лист та варимо ще 5 хвилин.

Киплячий сік розливаємо по пляшках, гарно закручуємо кришками та накриваємо ковдрою, допоки охолонуть - десь на добу.

Тоді можна сховати пляшки у комору чи льох, щоби взимку, коли зберетеся зварити смачний український борщ чи згадати смак літа, дістати звідти смачний томатний сік та насолоджуватися результататми своєї осінньої праці.
Чудовий рецепт.Дякую.
Рада, що рецепт Вам сподобався:)
На здоров'я! Дякую за коментар:)