Смачний український борщ з квасолею та м’ясом

Порцій: 5,5 л   Час приготування: 1 година 27. 06. 2017 г.

Найперша, найсмачніша, найвідоміша страва з-поміж усього розмаїття української кухні - то, звичайно ж, Борщ! Саме так, з великої літери. Якщо є борщ, навіть другої страви не потрібно - справжнім українським борщем із квасолею та м’ясом можна гарно наїстися, такий він ситний! Мабуть, усі українські господарочки знають, як варити борщ. Хоча, усе ми колись робимо вперше! Пам'ятаю, коли ми вчилися у 6-7 класі, на уроках праці готували прості салатики, а старшокласниці варили борщ. До нас долинали смачні запахи, і я тоді думала: напевне, це дуже складно, це вищий кулінарний пілотаж! Але прийшов час, і я також навчилася варити борщ, і виявилося, що це зовсім не складно і навіть не довго: усього за годдину можна зготувати велику каструлю борщу! Головне, підходити до справи із гарним настроєм:)

український борщ

У кожній родині є свій рецепт українського борщу; у кожної господині, навіть якщо вони варитимуть за одним і тим самим рецептом, борщ виходить свій, особливий, неповторного смаку! Ось яка чарівна страва. Розповім Вам, як я готую борщ, а Ви поділіться у коментарях своїми рецептами!

червоний борщ

Є безліч варіацій червоного борщу: з квасолею чи з грибами; з м’ясом чи куркою; пісний борщ на Святвечір та молодий літній борщик; з буряковою гичкою чи навіть з баклажанами. Та я поділюся з Вами базовим, класичним рецептом українського борщу.

як варити борщ

Я варю борщ у найбільшій каструлі зі свого кухонного арсеналу - ємністю 5 з половиною літрів. Щоб усій родині вистачило на кілька днів! Бо справжній український борщ, що далі, то смачнішим стає. Усім відомо, що найсмачніший борщ - вчорашній! Тож варимо, облизуємось та чекаємо до ранку, щоб скуштувати! А потім ще тарілочку до обіду та й до вечері можна. Справді, борщ можна їсти тричі на день. І він ніколи не набридає.

А до борщу, звісно, треба напекти пампушок! Із часничком та кропом! Їх рецепт я розповім Вам наступного разу, а поки що гайда варити смачнющий червоний борщ!

інгредієнти для червоного борщу

Інгредіенти:

На 5,5 л води:
  • 5 середніх картоплин;
  • 1 середня морква;
  • 1 цибулина;
  • 1-2 буряки;
  • 1 склянка квасолі;
  • 200-300 г м’яса (свинина чи яловичина);
  • Половина чи третина качана капусти;
  • 1-2 болгарські перці (за бажанням);
  • 1 склянка томатного соку (чи 2 столові ложки томатної пасти, чи 2-3 свіжих чи квашених помідори);
  • 2 столові ложки олії;
  • 1 столова ложка з гіркою крупної солі;
  • 1 столова ложка оцту (9%) чи лимонного соку;
  • 4-5 зубків часнику;
  • Пучок зелені (кріп, петрушка, зелена цибуля);
  • 1-2 лаврових листи;
  • 10-12 штук чорного перцю-горошка;
  • Сметана до подачі.

Процес приготування:

Квасолю заздалегідь замочуємо у холодній чистій воді - можна з вечора чи хоча б на 2 години. Коли квасоля вбирає воду, вона швидше вариться.

замочуємо квасолю

Спочатку треба відварити м’ясо та квасолю, бо вони варяться найдовше за усі інші інгредієнти. Наливаємо до каструлі трохи води, м’ясо споліскуємо та ріжемо невеликими шматочками. Опускаємо у воду та ставимо на вогонь. Коли вода закипить, чекаємо пару хвилин і зливаємо першу воду. Натомість наливаємо нову та повертаємо каструлю на плиту. Хай вариться хвилин 40 - до м’якості.

варимо м'ясо

Замочену квасолю я ставлю варитися паралельно у окремому чавунці, а потім, коли вона буде готова, додаю до борщу. Але можна варити її і разом із м’ясом. Тільки, якщо квасоля не біла, а коричнева, вона може надати відвару відтінку кави.

відварюємо свинину та квасолю

Тим часом миємо та очищуємо овочі: картоплю, моркву, буряки, цибулю.

Готуємо засмажку для борщу. У пательні розігріваємо олію та викладаємо подрібнену цибулю. Обсмажуємо на середньому вогні, час від часу помішуючи, до легкої прозорості та м’якості - близько 2-3 хвилин.

обсмажуємо цибулю

Додаємо до цибулі моркву, терту на тертці із великими вічками, та продовжуємо обсмажувати разом ще 2-3 хвилини.

додаємо до засмажки моркву

Якщо є свіжий чи заморожений солодкий перец, ріжемо його смужками та додаємо до засмажки - борщ буде смачнішим. Також можна додати до засмажки половину тертого буряка, а іншу половину потім покласти до каструлі наприкінці готування.

додаємо болгарський перець

Далі додаємо до засмажки томат. Найкращий варіант - домашній томатний сік або протерті помідори. Також можна потерти на великій тертці заморожені помідори - тоді у них зовсім не помітне насіння, навіть протирати через сито не треба. Підійдуть і квашені помідори, але вони надають борщу трохи інший смак. Ще можна використовувати томатну пасту - ложки 3 столових, розвівши її водою до потрібної густини.

додаємо томат

Хай засмажка потушкується зо 2 хвилини із томатом, і вона готова. Знімаємо з вогню пательню та переносимо увагу на каструлю, де вже зварились м’ясо із квасолею. Час додати картоплю, порізану невеликими кубиками.

Пока картопля вариться 3-4 хвилини, шаткуємо капусту, попередньо знявши з неї верхнє листя. Що тонше нашаткуєте - то краще.

шаткуємо капусту додаємо капусту до борщу Додаємо капусту до борщу і варимо ще хвилин 5. Якщо капуста молода і ніжна - 2 хвилини досить. На цьому ж етапі можна посолити. додаємо засмажку

Далі викладаємо до каструлі засмажку. Дивіться, який чудовий червоно-золотавий колір вона надає борщу! Це просто магія якась. Тільки що був простий напівпрозорий відвар, аж ось засмажка забарвлює його у колір червонного золота, і це вже майже червоний борщ! Тому що далі він стане ще красивішим. А як зробити борщ ще гарнішим? Зараз розповім!

Натираємо буряк на великій тертці. До речі, чи знаєте Ви, який потрібен буряк для борщу? Не аби який, а насиченого бордового кольору! Як розпізнати такий на ринку? Дуже просто: злегка пошкрябайте ногтем шкірку буряка. Нам потрібен колір бордового оксамиту. Саме із таким буряком борщ виходить найчервоніший!

натираємо буряк

Висипаємо тертий буряк до борщу. І ось тут ще один секрет: щоби під час кипіння колір не змінився із чудового рубінового на рудий, треба закріпити його за допомогою кислоти. Підійде оцет чи лимонний сік: вливаємо до борщу столову ложку зразу ж по додаванню буряка та перемішуємо.

як варити червоний борщ

Пробуємо на сіль, кладемо перець-горошок та лавровий лист. Ще із спецій чудово смакує сушений базилік, що надає першим стравм неперевершеного смаку.

додаємо спеції

Ось який гарний червоний борщ! Залишається додати до нього подрібнену зелень та часник, пропущений через прес чи тертий на мілкій тертушці. Хай покипить ще 2 хвилини з моменту додавання зелені, і смачний борщ готовий!

додаємо до борщу  зелень

Справжній український борщ треба неодмінно подавати із сметаною!

як готувати червоний борщ із квасолею

А ще - домашніми пампушками та часником.

рецепт українського борщу

Смачного!!!

  1. 5
  2. 4
  3. 3
  4. 2
  5. 1

(1 голос, у середньому: 5 из 5)
Напишіть коментар до цього рецепту ↓

* Обов`язкові для заповнення поля
Увага: всі коментарі проходять модерацію.