Холодний борщ з буряка
Опис
Спробуйте найсмачніший у світі холодний борщ - саме те літньої днини!
Рубіновий, прохолодний, заправлений білосніжною сметанкою - це справжнє свято для спекотного дня.
Адже першу страву важливо їсти щодня, так? А гарячий борщ у спеку не те що їсти - навіть варити не хочеться. І тоді на допомогу кухареві приходять окрошки та холодники!
Холодник - це по-білоруськи, а українською - холодний борщ з буряка! Найкраще для нього молодий бурячок, ніжний та червоний, мов оксамит у театрі.
Інгредієнти:
- 3-4 невеличких молодих буряка з гичкою;
- 3-4 середні картоплини;
- 2 яйця вкруту;
- 2 свіжих огірка;
- 200 г відвареного м’яса;
- 700-800 мл холодної кип’яченої води;
- 0,5 чайної ложки солі;
- 1 столова ложку цукру без гірки;
- 1 столова ложка олії;
- 1 столова ложка яблучного оцту 9%;
- 1 чайна ложка хрону;
- Дрібка чорного меленого перцю;
- Сметана.
Інструкція:
Бурячки та картоплю миємо та відварюємо до м’якості, не очищуючи. Зразу ж зливаємо гарячу воду та заливаємо овочі холодною - так їх буде легко очистити.
![відварюємо буряки та картоплю відварюємо буряки та картоплю](https://xn----itbambrzfvda4byf0a6g.in.ua/wp-content/uploads/2017/07/kholodnyi-borshch-2.jpg)
Яйця відварюємо вкруту (7 хвилин у підсоленій воді з моменту закипання). Огірки миємо, якщо шкірка жорстка - очищуємо.
![продукти для холодного борщу продукти для холодного борщу](https://xn----itbambrzfvda4byf0a6g.in.ua/wp-content/uploads/2017/07/kholodnyi-borshch-3.jpg)
Ріжемо соломкою буряки, картоплю та огірки. Щоб соломка вийшла рівна та гарна, зручно користуватися овочерізкою. М’ясо також тоненько ріжемо брусочками. Яйця розрізаємо на половинки.
![нарізаємо овочі соломкою нарізаємо овочі соломкою](https://xn----itbambrzfvda4byf0a6g.in.ua/wp-content/uploads/2017/07/kholodnyi-borshch-4.jpg)
Бурякову гичку підготуємо, як для борщу - потрримаємо кілька хвилин у холодній воді, а потім прополіскуємо у проточній, і листя чисте.
![миємо бурякове листя миємо бурякове листя](https://xn----itbambrzfvda4byf0a6g.in.ua/wp-content/uploads/2017/07/kholodnyi-borshch-6.jpg)
Нарізаний соломкою буряк кладемо до миски, заливаємо прохолодною кип’яченою водою та залишаємо на 20 хвилин. За цей час вода набуде чудового бурякового кольору і стане мов прозорий рубін!
![заливаємо буряк водою заливаємо буряк водою](https://xn----itbambrzfvda4byf0a6g.in.ua/wp-content/uploads/2017/07/kholodnyi-borshch-5.jpg)
Перш ніж додавати спеції, обережно викладаємо бурякову соломку до сита чи дуршлага, щоб ніжні овочі не пом’ялися.
![викладаємо буряк у дуршлаг викладаємо буряк у дуршлаг](https://xn----itbambrzfvda4byf0a6g.in.ua/wp-content/uploads/2017/07/kholodnyi-borshch-7.jpg)
Додаємо до бурякової води сіль, цукор, оцет, перець, хрон та олію. Розмішуємо та пробуємо, додаємо чогось, якщо бракує солодкоко чи кислого, або хочеться трохи солоніше чи гостріше.
![робимо заправку робимо заправку](https://xn----itbambrzfvda4byf0a6g.in.ua/wp-content/uploads/2017/07/kholodnyi-borshch-8.jpg)
Викладаємо до глибоких тарілок картоплю, буряк, огірки, м’ясо.
![викладаємо до тарілок викладаємо до тарілок](https://xn----itbambrzfvda4byf0a6g.in.ua/wp-content/uploads/2017/07/kholodnyi-borshch-9.jpg)
Заливаємо буряковою заливкою. Кладемо до кожної тарілки половинку яйця.
![як приготувати холодний борщ як приготувати холодний борщ](https://xn----itbambrzfvda4byf0a6g.in.ua/wp-content/uploads/2017/07/kholodnyi-borshch-10.jpg)
Додаємо дрібно нарізане бурякове листя, можна ще кропу, зеленої цибулі, петрушки.
![подрібнюємо бурякове листя подрібнюємо бурякове листя](https://xn----itbambrzfvda4byf0a6g.in.ua/wp-content/uploads/2017/07/kholodnyi-borshch-11.jpg)
Подаємо холодний борщ зі сметаною та чорним хлібом!
![рецепт холодного борщу рецепт холодного борщу](https://xn----itbambrzfvda4byf0a6g.in.ua/wp-content/uploads/2017/07/kholodnyi-borshch-12.jpg)
Найсмачніший він, звісно, у прохолодному стані.
![холодний борщ зі сметаною холодний борщ зі сметаною](https://xn----itbambrzfvda4byf0a6g.in.ua/wp-content/uploads/2017/07/kholodnyi-borshch-14.jpg)
Пригощайтеся!
![холодний борщ з молодого буряка холодний борщ з молодого буряка](https://xn----itbambrzfvda4byf0a6g.in.ua/wp-content/uploads/2017/07/kholodnyi-borshch-15.jpg)