Холодний борщ з буряка
Опис
Спробуйте найсмачніший у світі холодний борщ - саме те літньої днини!
Рубіновий, прохолодний, заправлений білосніжною сметанкою - це справжнє свято для спекотного дня.
Адже першу страву важливо їсти щодня, так? А гарячий борщ у спеку не те що їсти - навіть варити не хочеться. І тоді на допомогу кухареві приходять окрошки та холодники!
Холодник - це по-білоруськи, а українською - холодний борщ з буряка! Найкраще для нього молодий бурячок, ніжний та червоний, мов оксамит у театрі.
Інгредієнти:
- 3-4 невеличких молодих буряка з гичкою;
- 3-4 середні картоплини;
- 2 яйця вкруту;
- 2 свіжих огірка;
- 200 г відвареного м’яса;
- 700-800 мл холодної кип’яченої води;
- 0,5 чайної ложки солі;
- 1 столова ложку цукру без гірки;
- 1 столова ложка олії;
- 1 столова ложка яблучного оцту 9%;
- 1 чайна ложка хрону;
- Дрібка чорного меленого перцю;
- Сметана.
Інструкція:
Бурячки та картоплю миємо та відварюємо до м’якості, не очищуючи. Зразу ж зливаємо гарячу воду та заливаємо овочі холодною - так їх буде легко очистити.
Яйця відварюємо вкруту (7 хвилин у підсоленій воді з моменту закипання). Огірки миємо, якщо шкірка жорстка - очищуємо.
Ріжемо соломкою буряки, картоплю та огірки. Щоб соломка вийшла рівна та гарна, зручно користуватися овочерізкою. М’ясо також тоненько ріжемо брусочками. Яйця розрізаємо на половинки.
Бурякову гичку підготуємо, як для борщу - потрримаємо кілька хвилин у холодній воді, а потім прополіскуємо у проточній, і листя чисте.
Нарізаний соломкою буряк кладемо до миски, заливаємо прохолодною кип’яченою водою та залишаємо на 20 хвилин. За цей час вода набуде чудового бурякового кольору і стане мов прозорий рубін!
Перш ніж додавати спеції, обережно викладаємо бурякову соломку до сита чи дуршлага, щоб ніжні овочі не пом’ялися.
Додаємо до бурякової води сіль, цукор, оцет, перець, хрон та олію. Розмішуємо та пробуємо, додаємо чогось, якщо бракує солодкоко чи кислого, або хочеться трохи солоніше чи гостріше.
Викладаємо до глибоких тарілок картоплю, буряк, огірки, м’ясо.
Заливаємо буряковою заливкою. Кладемо до кожної тарілки половинку яйця.
Додаємо дрібно нарізане бурякове листя, можна ще кропу, зеленої цибулі, петрушки.
Подаємо холодний борщ зі сметаною та чорним хлібом!
Найсмачніший він, звісно, у прохолодному стані.
Пригощайтеся!