Борщ з молодого буряка

Порцій: 8-10   Час приготування: 1 година 08. 06. 2017 г.

Увесь травень та на початку червня ми з Вами варили зелені борщі: то з кропивою, то зі шпинатом, то навіть із капустою. А нині пропоную Вам приготувати смачний червоний борщ з молодого буряка! Саме яскраві, солодкі бурячки надають борщу привабливого рубінового кольору.

борщ з молодих буряків

Та не тільки бурячок там молодий, а й усі овочі нового врожаю: молода картопля, ніжна капустка, рання морква! І багато зелені: пір’я цибульки та часничку, кріп, петрушка…

рецепт борщу з молодого буряка

Такий молодий борщ виходить напрочуд ніжний, майже дієтичний, бо ми будемо варити його без засмажки. Зате на м’ясному бульоні, тому страва вийде поживна.

Звісно, молодий борщ можна готувати у різних варіантах, як і класичний червоний борщ: із м’ясом чи вегетаріанський варіант; засмажувати овочі або ні; додавати болгарский перець, чи спаржеву квасолю, чи навіть зелений горошок. А ще до борщу із молодих буряків можна разом із капустою та зеленню додавати бурякове листя. Ось подивіться ще й інший рецепт молодого борщу - із м'ясом, засмажкою та буряковим бадиллям: Літній червоний борщ із буряковим листям.

молодий борщ

Ми почнемо із базового варіанту легкого літнього борщику, а поітм спробуємо й інші рецепти.

інгредієнти для молодого борщу

Інгредіенти:

На 3 л каструлю:
  • 200-300 г м’яса;
  • 3-5 картоплин;
  • 1 середня рання морква;
  • 0,5 невеликого качана молодої капусти;
  • 1-2 молодих буряки;
  • 1 невеличка цибулина з пір’ям;
  • 1-2 стебла молодого часнику;
  • Пучок кропу та петрушки;
  • Помідори свіжі або заморожені 2-3 шт. або 2-3 столових ложки томатної пасти;
  • 1 столова ложки солі або за смаком;
  • 1 столова ложка лимоннного соку чи 9% оцту.

Процес приготування:

Споліскуємо м’ясо, ріжемо шматочками та відварюємо майже до готовності. Спочатку доведемо до кипіння та зіллємо першу воду, а потім проваримо у новій воді хвилин 40-45, допоки стане м’яким. А тим часом підготуємо овочі: помиємо та очистимо молоду картопельку, бурячок, моркву, цибульку, із капустини знімемо верхні листи. Зелень потримаємо у холодній воді, а потім промиємо під краном. Он яка яскрава літня палітра вийшла із молодих овочів! Тут і червоний, і жовтогарячий, і ніжно-салатний, і темно-зелений... Просто свято барв якесь!

як зварити борщ із молодого буряка

Тепер наріжемо овочі: картоплю - невеличкими кубиками; моркву - тонкими кружечками чи зірочками; капустину тоненько нашаткуємо.

наріжемо овочі

Додаємо до каструлі із м’ясом, що вже майже зварилося, картоплю та моркву. Варимо 5 хвилин - ранні овочі ніжні та готуються швидко.

додаємо до борщу картоплю та моркву

Далі додаємо нашатковану капусту, солимо, розмішуємо і хай вариться на середньому вогні, при слабкому кипінні ще хвилинки дві.

додаємо капусту

Тим часом натремо на тертці із великими вічками бурячок та заморожені помідори. Можна використовувати свіжі, протерті через сито, або томатну пасту чи сік. Зелень дрібно наріжемо. Якщо хочете борщу із засмажкою, на цьому етапі можна обсмажити на олії подрібнену цибулю, додати тертої моркви та буряку, а потім томатної пасти і викласти засмажку до борщу.

натираємо буряки та подрібнюємо зелень

Додаємо до борщу цибулю та часник.

додаємо зелену цибулю та молодий часник

А через півхвилинки - тертий буряк та ложку лимонного соку чи оцту. Кислота працює як закріплювач кольору, тому завдяки їй борщ не зробиться рудим після того, як прокипить, а збереже свій чудовий рубіновий колір, що йому надають бурячки.

додаємо буряк та лимонний сік

Іще пару хвилинок на вогні - і молодий борщ готовий.

червоний борщ з молодого буряка

Хай трошечки прохолоне.

молодий борщ без засмажки

Наливаємо борщ з молодих бурячків до тарілок та подаємо зі сметаною.

смачний літній борщик

Смачного!

борщ із ранніх овочів
  1. 5
  2. 4
  3. 3
  4. 2
  5. 1

(2 голоса, у середньому: 5 из 5)
Позначки запису:
Напишіть коментар до цього рецепту ↓

* Обов`язкові для заповнення поля
Увага: всі коментарі проходять модерацію.