Борщ з молодого буряка
Опис
Увесь травень та на початку червня ми з Вами варили зелені борщі: то з кропивою, то зі шпинатом, то навіть із капустою. А нині пропоную Вам приготувати смачний червоний борщ з молодого буряка! Саме яскраві, солодкі бурячки надають борщу привабливого рубінового кольору.
Та не тільки бурячок там молодий, а й усі овочі нового врожаю: молода картопля, ніжна капустка, рання морква! І багато зелені: пір’я цибульки та часничку, кріп, петрушка…
Такий молодий борщ виходить напрочуд ніжний, майже дієтичний, бо ми будемо варити його без засмажки. Зате на м’ясному бульоні, тому страва вийде поживна.
Звісно, молодий борщ можна готувати у різних варіантах, як і класичний червоний борщ: із м’ясом чи вегетаріанський варіант; засмажувати овочі або ні; додавати болгарский перець, чи спаржеву квасолю, чи навіть зелений горошок. А ще до борщу із молодих буряків можна разом із капустою та зеленню додавати бурякове листя. Ось подивіться ще й інший рецепт молодого борщу - із м'ясом, засмажкою та буряковим бадиллям: Літній червоний борщ із буряковим листям.
Ми почнемо із базового варіанту легкого літнього борщику, а поітм спробуємо й інші рецепти.
Інгредієнти:
- 200-300 г м’яса;
- 3-5 картоплин;
- 1 середня рання морква;
- 0,5 невеликого качана молодої капусти;
- 1-2 молодих буряки;
- 1 невеличка цибулина з пір’ям;
- 1-2 стебла молодого часнику;
- Пучок кропу та петрушки;
- Помідори свіжі або заморожені 2-3 шт. або 2-3 столових ложки томатної пасти;
- 1 столова ложки солі або за смаком;
- 1 столова ложка лимоннного соку чи 9% оцту.
Інструкція:
Споліскуємо м’ясо, ріжемо шматочками та відварюємо майже до готовності. Спочатку доведемо до кипіння та зіллємо першу воду, а потім проваримо у новій воді хвилин 40-45, допоки стане м’яким. А тим часом підготуємо овочі: помиємо та очистимо молоду картопельку, бурячок, моркву, цибульку, із капустини знімемо верхні листи. Зелень потримаємо у холодній воді, а потім промиємо під краном. Он яка яскрава літня палітра вийшла із молодих овочів! Тут і червоний, і жовтогарячий, і ніжно-салатний, і темно-зелений... Просто свято барв якесь!

Тепер наріжемо овочі: картоплю - невеличкими кубиками; моркву - тонкими кружечками чи зірочками; капустину тоненько нашаткуємо.

Додаємо до каструлі із м’ясом, що вже майже зварилося, картоплю та моркву. Варимо 5 хвилин - ранні овочі ніжні та готуються швидко.

Далі додаємо нашатковану капусту, солимо, розмішуємо і хай вариться на середньому вогні, при слабкому кипінні ще хвилинки дві.

Тим часом натремо на тертці із великими вічками бурячок та заморожені помідори. Можна використовувати свіжі, протерті через сито, або томатну пасту чи сік. Зелень дрібно наріжемо. Якщо хочете борщу із засмажкою, на цьому етапі можна обсмажити на олії подрібнену цибулю, додати тертої моркви та буряку, а потім томатної пасти і викласти засмажку до борщу.

Додаємо до борщу цибулю та часник.

А через півхвилинки - тертий буряк та ложку лимонного соку чи оцту. Кислота працює як закріплювач кольору, тому завдяки їй борщ не зробиться рудим після того, як прокипить, а збереже свій чудовий рубіновий колір, що йому надають бурячки.

Іще пару хвилинок на вогні - і молодий борщ готовий.

Хай трошечки прохолоне.

Наливаємо борщ з молодих бурячків до тарілок та подаємо зі сметаною.

Смачного!
