Зелений борщ з молодою капустою
Опис
Традиційно зелений борщ готують з картоплею та різномантіною зеленню - кваском, кропивою, шпинатом.
На відміну від червоного борщу, до зеленого зазвичай не додають капусту. Але цікаво спробувати - що буде, якщо зварити зелений борщ із молодою капустою? Ось ми і спробували, а тепер пропонуємо Вам.
Капустяний варіант зеленого борщу - на любителя; мені більше подобається класичний борщ, де з овочів тільки картопля та цибуля. Втім, для різноманітності можна інколи додавати засмажку з моркви - такий варіант ми також спробуємо трошки пізніше.
Інгредієнти:
- 3 л води;
- Півкачана молодої капусти;
- Пучок шпинату;
- Пучок кропу, петрушки, зеленої цибулі;
- 3 середні картоплини;
- 1 маленька цибулька;
- 200 г м’яса;
- 1 столова ложка солі;
- Для подачі - яйця та сметана.
Інструкція:
Зелений борщ із капустою можна варити по-різному: з м’ясом чи у вегетаріанському варіанті; зі шпинатом чи кваском, із засмажкою чи дшєтичний, без неї. Ми сьогодні готуємо найбільш корисну страву - борщ із шпинатом без засмажки.
Якщо готуєте із м’ясом, спочатку відваріть його майже до готовності - хвилин 40-45. Можна класти до борщу свинину чи яловичину. Миємо, нарізаємо невеликими шматочками, кладемо ухолодну воду та проварюємо до закипання і ще пару хвилин. Потім зливаємо першу воду, набираємо нову і варимо на середньому вогні під кришкою. Тим часом можна відварити вкруту яйця, очистити картоплю, підготувати овочі та зелень для борщу: зняти з капусти верхнє листя, добре вимити зелень, потримавши її у воді, а потім прополіскуючи під краном.
Коли м’ясо стане м’яким, час додавати інші інгредієнти. Найдовше з них варитиметься картопля - тож її і додаємо до каструлі першою, нарізавши маленькими кубиками.
Пока вариться картопля (хвилин 5-7), дрібно наріжемо цибулю та тонко нашаткуємо молоду капусту.
Додаємо до борщу цибулю, капусту та сіль.
Перемішуємо і варимо ще 1-2 хвилини: молода капусту дуже ніжна та вариться блискавично, на відміну від більш грубого листя пізньої капусти. Тому не гаймо часу і, пока вариться капуста, швиденько подрібнимо зелень: шпинат, зелену цибулю, петрушку та кріп.
Висипаємо зелень до борщу - спочатку шпинат та цибулю,через хвилинку кріп та петрушку, - перемішуємо, і через ще 2 хвилини, коли зелень вже провариться, але збереже максимум корисних речовин та яскравого кольору, - можна вимикати вогонь, зелений борщик готовий!
Наливаємо зелений борщ із молодою капустою до мисочок, до кожної порції додаємо половинку вареного яйця та щедру ложку смачної прохолодної сметани.
Можна запрошувати усіх до столу!