Пелюстки чайної троянди з цукром

Порцій: 350-400 мл   Час приготування: 15 хвилин 05. 06. 2017 г.

Кожного року на межі весни і лета, наприкінці травня - на початку червня, коли розквітають чайні троянди, я неодмінно заготовлюю трояндове варення: духмяне, смачне й цілюще. Його можна додавати до чаю - тоді напій набуває дивовижного трояндового смаку; можна використовувати як начинку для випічки - рулетів, пирогів чи пончиків; а ще варення з троянди добре їсти просто так! До речі, якщо трапилось застудитися і починає шкрябати у горлі, то кілька ложечок чайної троянди допоможуть швидко видужати. Такі смачні природні ліки для горла та від кашлю корисні і для дорослих, і для дітей. А зовсім маленьким чайна троянда допомагає від стоматиту. Ось яке корисне варення з троянд!

варення з чайної троянди

Втім, це не зовсім варення, бо пелюстки троянди не варяться, а перетираються із цукром, завдяки чому зберігають набагато більше користі та аромату. Смак і колір такого припасу неперевершений; відкриєш баночку - і серед зими повіє пахощами Літа, нагрітим сонячним днем та квітучими трояндовими кущами! Обожнюю цей аромат; чайні троянди так звабливо пахнуть, що, здається, так і з’їв би квіточку просто з куща! І чайні троянди, на відміну від садових - декоративних, таки можна їсти! І не тільки варити чи перетирати, але ще й робити гарнющі зацукрені квіти та прикрашати ними торти.

трояндові пелюстки з цукром

Існує чимало різновидів чайноїх троянди: білі, кремові, жовті, рожеві... Та для приготування припасу найкраші два сорти: ніжно-рожеві та яскраво-рожеві, малинові. У тих, що мають більш насичений колір, також більш яскравий смак та пахощі, саме з них виходить найкрасивіше та найсмачніше варення.

чайна троянда

Зараз я розповім вам, як заготувати на зиму перетерті з цукром пелюстки троянди.

інгредієнти для припасу з пелюсток чайної троянди

Інгредіенти:

  • 200 г пелюсток чайної троянди;
  • 400 г цукру;
  • дрібка лимонної кислоти.
З цієї кількості інгредієнтів виходить 1 баночка 350 мл та ще трошки.

Процес приготування:

Збирати трояндові пелюстки краще рано-вранці, по прохолоді, або ввечері, коли сонечко або ще не зійшло, або вже сіло. Саме у світанковий чи сутінковий час у квітах найвищий рівень корисних речовин та найсильніший аромат. Тож відправляйтесь до ранкового саду і, насолоджуючись мелодійним співом пташок та запаморочливими пахощами троянд, обережно зривайте ніжні прохолодні пелюстки. Вдома ще раз гарненько передивіться та переберіть їх: якщо втрапив зелений листок чи засохла пелюстка - прибираємо, якщо між пелюсток сиділи якісь комашки - випускаємо їх на волю, хай живуть!

Мити пелюстки не треба. Перебравши, висипаємо їх до просторої миски - вона має бути достатньо великою, щоби Вам було зручно.

До пелюсток всипаємо цукор - зразу весь, а також додаємо 2-2 дрібки лимонної кислоти. Вона діїє як натуральний консервант, допомагаючи припасу довше зберігатися. А також саме завдяки лимонній кислоті трояндові пелюстки зберігають свій чудовий рожевий колір. Якщо не покласти кислоту, припас із часом стане коричневого кольору. А рожевий виглядає набагато гарніше.

всипаємо до пелюсток цукор та лимонну кислоту

Змішавши пелюстки із цукром та лимонною кислотою, починаємо перетирати їх чистими, сухими руками.

перетираємо трояндові пелюстки із цукром

Поступово вони пустять сок та перетворяться на вологу масу.

рецепт заготівлі пелюсток чайної троянди

Тоді можна щільно наповнити перетертими пелюстками стерильні скляні слоїки та накрити стерильними ж кришками. Дуже зручно зберігати чайну троянду у невеличких (200-300 мл) баночках із кришками, що загвинчуються. Можна використовувати і щільні пластикові кришки. Закручувати ключем припас із троянди не треба - він чудово зберігається у холодильнику впродовж року - до нового червня, коли знов зацвітуть у садках чайні троянди!

як зберегти чайну троянду на зиму

  1. 5
  2. 4
  3. 3
  4. 2
  5. 1

(4 голоса, у середньому: 4 из 5)
Позначки запису:
Напишіть коментар до цього рецепту ↓

Ви можете додати фото до коментаря. Ширина фото бажано 500 пікселів, формати jpg, gif, png.
* Обов`язкові для заповнення поля
Увага: всі коментарі проходять модерацію.