Бурштинове варення із айви з апельсином + бонусний рецепт цукатів з айви
Опис
У середині осені дозріває айва, і, якщо ви не знаєте, що приготувати з цих терпких фруктів, спробуйте зварити айвове варення. Якщо айву не вгризеш, як яблуко, така вона тверда і кисло-терпка, то варення виходить смачне і красиве: бурштинові скибочки тануть у роті і світяться на сонці.
Кілька років тому у мене був рецепт варення з айви, а також цукатів, що загубився в електронних архівах, тож нині, зібравши невеличкий врожай айви, стала шукати максимально схожий рецепт. Знайшла у Клопотенка, випереджаючи ваші коментарі - рецепт цілком притомний, це не щось, смажене в клярі:) Цей рецепт трошки змінила в процесі приготування, тож він перевірений.
Від попереднього рецепт відрізняється тим, що до варення додається апельсиновий сік. Чому б ні, адже апельсин є вдалою компанією до інших фруктів і ягід в багатьох заготівлях: ми з вами вже пробували абрикосово-апельсинове-варення, і аґрусово-апельсинове, і апельсин з аличею. Тож пропоную спробувати і айвово-апельсинове варення.
Інгредієнти:
- 1 кг айви ;
- 500-600 г цукру;
- 0,25 чайної ложки лимонної кислоти;
- сік половини апельсина;
- 500-600 мл води.
Інструкція:
Айву ретельно помийте, щоб змимти пух, який вкриває плоди. Очистіть від серцевини, а від шкірки очищувати не потрібно. НАріжте скибоачками, бажано однакової товщини, щоб вони рівномірно і одночасно проварилися.
Залийте айву холодною водою. Я взяла 600 мл води на 1 кг айви, бо 500 мл здалося малувато, фрукти не були вкриті водою. Втім, після проварювання води стало багато:) Доведіть до кипіння і варіть на слабкому вогні 10 хвилин. Тоді злийте в миску воду, айву відкиньте на друшляк. Воду навіщось треба процідити через марлю або сито - я цього не робила. Тожн можна було просто готувати далі)
Додаємо 500-600 г цукру (я не люблю надто солодке, тому взяла 500 г цукру), і - це я додлала від себе - щедру дірібку лимонної кислоти. Вона балансує солодкість, додаючи трохи кислинки, та закріплює колір (наприклад, у пелюстки чайної троянди, перетертої з ццукром, додають лимонну кислоту, щоб вони не побуріли, а зберегли свій рожевий колір). Айва ж у процесі варіння набуває гарного бурштинового-червонуватого кольору.
Проварюємо айву із цукром 15 хвилин, знімаємо з вогню і залишаємо на 3-4 години або до ранку.
Тоді проварюємо другий раз, додавши апельсиновий сік, кип'ятимо на слабкому вогні 15 хвилин і знов залишаємо настоятися.
Врешті, утретє проваривши айву упродовж 15 хвилин, розкладаємо варення у стерильні банки і загвинчуємо кришками.
Якщо ж ви хочете приготувати цукати з айви, то вони робляться на базі варення. Не зупиняйтеся на 3 разах, проваріть фрукти 4-5 разів, щоб сироп загус. Тоді відкиньте айву на друшляк, дочекайтеся, доки стече увесь сироп, час від часу перевертайте шматочки. Далі розкладіть айвові скибочки в один шар на таці чи підносі, із них стече ще трохи сиропу. Нарешті, гарненько обваляйте айвові цукати в цукровій пудрі та підсушуйте на пергаменті упродовж кількох днів, десь у сухому місці, наприклад на шафках у кухні чи у вимкненій духовці. Готові цукати можна зберігати у скляній чи пластиковій тарі.