Кизилове варення
Опис
Наприкінці серпня - на початку вересня достигає кизил. Що можна приготувати із кизилу? Смачний компот (особливо, якщо додати яблучко), та корисне кизилове варення!
Узимку, для профілактики та лікування сезонних застуд, варення із кизилу стане в пригоді незгірш за смородину, протерту з цукром, чи лимони. Все тому, що кизил містить багато вітаміну С та фітонцидів. Напій із кизилу має жарознижувальні властивості, як і малиновий чай (розмішати варення у теплій воді). А ще глюкоза та фруктоза, які містяться у плодах, набагато корисніші для організму, ніж рафінований цукор.
Кизил містить залізо, магній та калій, що, відповідно, корисно для нормального рівня гемоглобіну, міцних нервів та здорового серця. А пектин у складі смачних дарів осені не тільки покращує травлення, але й надає варенню приємну консистенцію, схожу на желе.
Варення з кизилу вариться просто, треба тільки трошки чекати, доки воно настоїться кілька разів.
Раніше ми вже робили варення з глоду і варення з терену.
Інгредієнти:
- 1 кг кизилу
- 800 г цукру
- 200 мл води
Інструкція:
Кизил промити, очистити хвостики, висипати в каструлю із неіржавіючої сталі шарами кизил та цукор, влити воду та нагрівати на маленькому вогні, доки цукор розтане. Помішуючи час від часу, довести до кипіння. Прокип'ятити, знімаючи пінку ложкою на блюдце, хвилин 15, зняти з вогню та залишити на 3-4 години чи до ранку.
Тоді знов довести до кипіння, проварити на невеликому вогні 5 хвилин, зняти з вогню, дати настоятися. Повторити всього 3-4 рази, після того, як знов закипить, розфасувати варення у стерильні слойки та загвинтити кришками.