Самса із м’ясом
Опис
Колись давно, у 2013 році, ми були в Коктебелі. На набережній кримські татари продавали смачну випічку, вони й поділилися зі мною рецептом домашньої самси. Тепер я ділюся з вами, любі читачі сайту Рецепти Українською, та бажаю усім нам Перемоги, миру та повернення українського Криму із його неповторними краєвидами та смаколиками.
Домашня самса готується із простого заварного тіста (борошно та окріп), як на вареники. Це тісто промащується розтопленим маслом та складається кілька разів, після чого стає листковим.
Для начинки беруть перемелене м'ясо із великою кількістю цибулі та зелені, додаючи трохи води, щоби начинка була соковитою. Я готувала із яловичиною, можна взяти курячий фарш чи асорті.
Інгредієнти:
- 2 склянки борошна (260 г);
- 1 склянка води (200 мл);
- дрібка солі;
- 100 г вершкового масла.
- 400 г мяса;
- 2 цибулини;
- 1/4 склянки води;
- сіль;
- пучок петрушки.
Інструкція:
Просійте борошно в миску, додайте сіль, влийте окріп та замістіть еластичне тісто, що не липне до рук (поки гаряче, місимо ложкою, а тоді руками).
Тепер є два способи приготування самси: швидкий та класичний.
Швидкий: розкачайте з тіста 5 "млинців", сладіть їх один на інший, перемащуючи борошном. Тоді скрутіть рулетиком, поставте в холодильник на 1,5 години.
Класичний. Тісто розкачайте на столі тоненько, наскільки вийде. Розтопіть масло, дайте трошки охолонути (щоби під час змащування воно було не гаярчим, бо тісто розповзеться, але й не встигло знов застигнути). Змастіть тісто тонким шаром масла. Надто щедро не мастіть, бо під час розкачування масло буде вилазити з усіх боків.

Складіть тісто навпіл, злегка розкачайте та знов змастіть розтопленим маслом. Оце повторити 5 разів. Виходить прямокутник з тіста, складнеого у кілька разів. Покладіть його на 1-1,5 години в холодильник.

Тим часом готуємо начинку. М'ясо двічі прокрутити через м'ясорубку. Хоча простіше взяти готовий фарш. Цибуля дрібно нарізати та злегка перетерти руками, щоби пустила сік. Зелень потримати 5 хвилин у холодній воді, помити, струсити та подрібнити. Перемішати фарш, цибулю та зелень, посолити, додати трошки води: фарш має бути не сухим.
Дістаємо тісто з холодильника, треба ще раз його розкачати десь 2 мм завтовшки та змастити розтопленим маслом. Тепер не складаємо, а загортаємо рулетом. Той рулет наріжте шматочками 2-2,5 см завтовшки. Кожен шматочок покладіть набік (зрізом убік, бо інакше буде суцільний ажур) та розкачайте у кружальця до 0,5 см завтовшки, але не надто тонкі..
На середину кружалець викладіть начинку. Защипніть так, щоби вийшли трикутні пиріжки. ваикладіть на деко, застелене пергаментом.

Автентичну самсу печуть в тандирі, проте навряд чи у когось вдома він є, тому випікаємо самсу в духовці при 200 С упродовж десь 35 хвилин, до золотистого кольору.

Смачного!