Перевернутий пиріг зі сливами: 2 рецепти
Опис
Настає сезон слив, тож пропоную вам два рецепти сливового пирога на вибір. Перший виходить більш карамельний, і сливи там зверху, а точніше, спочатку знизу, бо пироги перевернуті. Другий з тіста, схожого на бісквітне, сливи опиняються майже всередині цього тіста і менше вірогідності, що вони пристануть до дна форми.
Обидва пирога зі сливами смачні, кожен по своєму. Тож пробуйте, печіть і смакуйте.
Важливо! Для обох рецептів потрібна ЦІЛЬНА форма, не роз’ємна, бо інакше карамель і сливовий сік «втечуть» . Можна випікати перевернуті пироги у глибокій пательні із жаростійкою ручкою.
Пиріг за рецептом №1
Пиріг за рецептом № 2
Рецепт перевернутого сливового пирога №1. Карамельний перевернутий пиріг зі сливами
Інгредієнти:
- 2 яйця;
- 150 г цукру (3/4 склянки 200 мл);
- 65 мл молока;
- 100-120 г вершкового масла;
- 130 г борошна (1 склянка 200 мл без гірки);
- 2 чайні ложки розпушувача;
- Ванілін на кінчику чайної ложки.
- 30 г вершкового масла;
- 100 г цукру;
- Сливи – щоб заповнити дно форми, 400-500 г.
Інструкція:
Яйця збиваємо з цукром 1-2 хвилини, до легкої пишності та світлого кольору. У пишну масу збиту вливаємо молоко; краще, якщо воно буде трохи теплим. Не гарячим і не з холодильника, а трішки підігрітим. Розмішавши, додаємо м'яке вершкове масло і знову збиваємо до однорідності. Просіюємо борошно, додаємо розпушувач та ванілін.

Миємо сливи, обсушуємо, ділимо на половинки та очищаємо від кісточок. На сковороді (або у цільній формі для випікання) розтоплюємо вершкове масло. Одночасно з плитою можна увімкнути духовку, щоб розігріти до 180 С. Всипаємо цукор і, помішуючи, нагріваємо доти, доки закипить. Викладаємо половинки слив на сковороду. Викладаємо половинки слив на сковороду, а зверху рівномірно розподіляємо тісто. Переміщуємо сковороду з пирогом із плити в духовку і випікаємо до рум'яного коричнево-золотистого верху та сухої шпажки, приблизно 30-35 хвилин. Може знадобитися більше чи менше часу, орієнтуйтеся на вашу духовку.

Діставши пиріг одразу НЕ перевертаємо! Інакше сливи залишаться у формі. Потрібно дати пирогу постояти у формі на столі хвилин 10-15, а потім, підчепивши краєчки пирога за допомогою лопатки або ножа, трохи, кілька хвилин, підігріти низ форми на вогні. Тоді карамель підтане, і пиріг відокремиться від форми. Накриваємо тацею і перевертаємо.

Рецепт перевернутого сливового пирога №2. Бісквітний перевернутий пиріг зі сливами
Інгредієнти- 2 яйця;
- 150 г цукру;
- 50-60 мл молока;
- 100 г вершкового масла;
- 125 г борошна (трохи менше 1 склянки 200 мл врівні з краями);
- 2 чайні ложки розпушувача;
- Дрібка ваніліну;
- 1 столова ложка кукурудзяного крохмалю;
- 2 столові ложки кукурудзяного борошна;
- 500 г слив.
Замість кукурудзяного крохмалю можна взяти картопляний, або взагалі замінити крохмаль і кукурудзяне борошно пшеничним борошном, взявши його трошки більше. Крохмаль і кукурудзяне борошно надають тісту більшу розсипчастість, а борошно з кукурудзи ще й дає випічці жовтий колір.
У збиті з цукром яйця вливаємо молоко, розмішуємо, додаємо розм'якшене масло і збиваємо. Просіюємо борошно, змішане з розпушувачем, ваніліном і крохмалем, і замішуємо тісто, як для кексів (трохи густіше, ніж сметана).

Змастивши форму маслом, викладаємо половинки слив впритул один до одного, зрізом вгору. І рівномірно розподіляємо по сливах тісто, намагаючись повністю закрити фрукти. Ставимо в розігріту до 180С духовку і випікаємо 35-40 хвилин, до сухої шпажки та рум'яної скоринки. Даємо пирогу постояти у формі хвилин п'ять, піддіваємо по краях, накриваємо тарілкою і робимо переворот.

Смачного чаювання!