Паски з легкого повітряного тіста
Опис
Мій улюблений рецепт пасочок - той, що передається у нашій родині вже майже століття: від прабабусі до бабусі, пригадую, як я була малою і з нетерпінням чекала Великодня, бо тоді ж бабуся пекла найсмачніші пасочки у світі.
Тепер мама і я теж печемо щороку за цим рецептом: тут багато жовтків і масла, тож тісто виходить дуже здобне, але й надзвичайно смачне.

Та інколи хочеться спробувати нові рецепти, поекспериментувати, тож періодично пробую щось нове. На сайті є рецепти пасок на будь-який смак: є на кефірі без дріжджів та яєць, а також веганська паска.


Є добірка великодніх рецептів від Дарії Цвек.

А нині пропоную вам рецепт паски для тих, хто полюбляє не важке й дуже здобне, а легке й повітряне тісто. Рецептом повітряних пасочок свого часу поділилася моя подруга Марі з Сакартвело. Такі паски виходять легкі, наче хмаринки, завдяки тому, що в тісто додають більше рідких інгредієнтів і менше яєць, причому додають не тільки жовтки, як у фірмовому рецепті моєї родини, але й білки теж.
Спробуйте пасочки за усіма рецептами, щоб визначитися, який вам сподобається найбільше.
Інгредієнти:
- 50 г свіжих дріжджів;
- 500 мл молока;
- 500 г цукру;
- 6 яєць;
- 300 г вершкового масла;
- 35 мл олії без запаху;
- 0,5 чайної ложки солі;
- Пакетик-два ванільного цукру або дрібка ваніліну;
- 1 кг пшеничного борошна;
- 100 г родзинок.
Інструкція:
Отже, готуємо тісто для пасочок. Свіжі пресовані дріжджі треба розкришити в миску. Додаємо 4 ст.л. цукру від загальної кількості й розтираємо ложкою до рідкого стану. Вливаємо 200 мл (1 склянка) теплого (36-37 градусів) молока, розмішуємо. Просіюємо 200 г (півтори склянки) борошна, розмішуємо. Накриваємо рушником і ставимо у тепле, тихе місце на 20 хвилин. Тим часом розтопимо вершкове масло. Збиваємо міксером яйця з цукром до пишної маси, протягом 3-4 хвилин. До збитої маси вливаємо негаряче розтоплене масло і збиваємо ще трошки, до однорідності.
Коли у тісті з'явиться багато бульбашок повітря і воно гарненько підніметься, додаємо решту теплого молока (300 мл), а тоді яєчно-масляну суміш. Поступово просіюємо решту борошна, також додаємо сіль, ванілін, олію. Тісто виходить не дуже густе, як жирна сметана. Вимішуємо ложкою, доки вмішане буде все борошно, і ставимо в тепле місце на 1-1,5 години.

Коли тісто підійде і збільшиться в об'ємі у півтора-два рази, висипаємо зверху ще пару ложок борошна і додаємо родзинки, гарно відтиснувши їх від води. Вимішуємо ложкою, щоб родзинки рівномірно розподілилися у тісті, тоді знов ставимо підходити в тепло на 1-1,5 години.
Тим часом підготуймо форми: змастіть їх вершковим маслом і обсипте панірувальними сухариками. Коли тісто підійде, обережно обімніть його, змастіть руки олією без запаху, відокремлюйте порції тіста і викладайте їх у форми так, щоб ті були наповнені наполовину або трохи менше, бо пасочки будуть підходити.

Накриваємо форми з тістом рушником і даємо підійти упродовж 30-45 хвилин.

Тоді розігріваємо духовку до 170 градусів, ставимо форми на деко, випікаємо упродовж 1 години (або допоки вершечки пасок стануть золотистими, а на бамбуковій паличці не залишатиметься слідів тіста).

Свіжі паски дуже ніжні, тому, діставши їх з форм, не ставлю одразу на тацю, а спочатку викладаю на пухову ковдру, застелену рушниками й пергаментом, і чекаю хвилин 15, час від часу перевертаючи. Тоді можна ставити пасочки на тацю і прикрашати глазур'ю.

Щасливого Великодня.
Дякую, за цей неймовірний рецепт!
Смачного!
Найсмачніші пасочки, які я пробувала у своєму житті! Кілька років печу саме за цим рецептом і щоразу всім мало. :))) Дякую Вам, Юльєтто, за те, що ділитесь з нами цими скарбами.
Анастасіє, дякую за коментар! Дуже рада, що рецепт сподобався!