Пасочки на кефірі, без дріжджів та яєць
Опис
Кожного року на Великдень я печу пасочки за нашим родинним рецептом — тим, де багато жовтків, масла, дріжджів, з якого виходять чудові, смачні паски. Але ж не всім можна дріжджі та яйця; деякі надають перевагу бездріжджовій випічці, в когось алергія на курячі яйця... А пасочок хочеться всім! Тому пропоную Вам рецепт паски без дріжджів та яєць — на кефірі.
За цим простим рецептом паски також високі, гарні та смачні, щоправда, смак відрізняється від класичного і більш схожий на кекси. Зате тісто готується блискавично, не треба чекати, доки воно півтори години підходитиме, а тоді ще 40 хвилин вимішувати. Тому цей рецепт пасок на кефірі набагато швидкіший та легший.
Ось бачите, які гарні пасочки на кефірі: чудово пропечені, височенькі, симпатичні!
Варто спробувати:)
Інгредієнти:
На 5 штук:
- 300 мл кефіру;
- 0,5 чайної ложки соди;
- 1 столова ложка лимонного соку;
- 100 г вершкового масла;
- 150 г цукру;
- 350 г борошна;
- 2 чайні ложки розпушувачу з вершечком;
- 1/4 чайної ложки солі;
- 1/4 чайної ложки куркуми;
- ванілін на кінчику чайної ложки;
- цедра лимону;
- 50-80 г родзинок, в'яленої вишні чи журавлини;
- цукрова пудра.
Інструкція:
Духовка хай розігрівається до 180 С.
Формочки вистеляємо пергаментним папером, промащеним олією. Денця формочок також змащуємо олією.
![вистилаємо формочки пергаментом](https://xn----itbambrzfvda4byf0a6g.in.ua/wp-content/uploads/2020/04/paska-na-kefiri-9.jpg)
Кефір кімнатної температури вливаємо до миски, додаємо туди лимонний сік та харчову соду й перемішуємо.
![додаємо лимонний сік та соду до кефіру](https://xn----itbambrzfvda4byf0a6g.in.ua/wp-content/uploads/2020/04/paska-na-kefiri-2.jpg)
Майже зразу помітите бульбашки — то сода вступила в реакцію із кисломолочним продуктом.
![поява бульбашок](https://xn----itbambrzfvda4byf0a6g.in.ua/wp-content/uploads/2020/04/paska-na-kefiri-3.jpg)
Нам того і треба — а поки що поставимо розтоплюватися масло (у микрохвильовці на мінімальній потужності, секунд на 35-50 чи на плиті на водяній бані) та займемося сухими інгредієнтами.
Їх — а саме просіяне борошно, розпушувач, ванілін та куркуму - змішуємо в окремій мисці.
![змішуємо просіяне борошно, розпушувач, ванілін та куркуму](https://xn----itbambrzfvda4byf0a6g.in.ua/wp-content/uploads/2020/04/paska-na-kefiri-4.jpg)
Борошно можна взяти двох видів: пшеничне вищого сорту (250 г)та повнозернове (100 г), або пшеничне та борошно зі спельти (дикої пшениці) В цьому рецепті я брала саме його (приблизно 1/3) та десь 2/3 білого борошна. Тому пасочки вийшли бежевого кольору.
До кефіру вливаємо тепле (не гаряче) розтоплене масло, додаємо цукор та сіль, перемішуємо.
![вливаємо до кефіру масло](https://xn----itbambrzfvda4byf0a6g.in.ua/wp-content/uploads/2020/04/paska-na-kefiri-5.jpg)
Додаємо цедру лимона, терту на дрібній тертйці.
![додаємо цедру лимону](https://xn----itbambrzfvda4byf0a6g.in.ua/wp-content/uploads/2020/04/paska-na-kefiri-6.jpg)
Вливаємо кефірну суміш до сухої та знов перемішуємо — досить швидко, допоки рідкі та сухі інгредієнти поєднаються і все — вимішувати не треба!
![змішуємо вологу та суху суміші](https://xn----itbambrzfvda4byf0a6g.in.ua/wp-content/uploads/2020/04/paska-na-kefiri-7.jpg)
![перемішуємо суміш](https://xn----itbambrzfvda4byf0a6g.in.ua/wp-content/uploads/2020/04/paska-na-kefiri-8.jpg)
Розкладаємо тісто по формочках та ставимо у розігріту духовку на середній рівень.
![розкладаємо тісто по формочках](https://xn----itbambrzfvda4byf0a6g.in.ua/wp-content/uploads/2020/04/paska-na-kefiri-10.jpg)
Якщо в духовці тільки нижній нагрів, краще поставити форми на деко, а на дно духовки — пательню з водою, аби випічка не пригоріла знизу, поки пропечеться серединка та зазолотяться вершечки. Якщо є нижній та верхній нагрів, можна розставити формочки на решітці. Між формочками має бути відстань кілька сантиметрів, аби гаряче повітря рівномірно циркулювало між ними.
Випікаємо пасочки на кефірі від 35-40 хвилин до 1 години, в залежності від Вашої духовки та розміру формочок. Перевіряємо деревяної паличкою: якщо вона суха, то паски готові.
![випікаємо паски на кефірі](https://xn----itbambrzfvda4byf0a6g.in.ua/wp-content/uploads/2020/04/paska-na-kefiri-11.jpg)
Трошки чекаємо, тоді дістаємо їх з формочок та знімаємо папір.
![знімаємо з пасок пергамент](https://xn----itbambrzfvda4byf0a6g.in.ua/wp-content/uploads/2020/04/paska-na-kefiri-13.jpg)
Охолоджуємо пасочки на решітці, тим часом можна зробити глазур із цукрової пудри та лимонного соку.
Поливаємо пасочки глазур'ю...
![поливаємо паски глазур'ю](https://xn----itbambrzfvda4byf0a6g.in.ua/wp-content/uploads/2020/04/paska-na-kefiri-15.jpg)
Або притрушуємо цукровою пудрою крізь невеличке ситечко.
![притрушуємо паски цукровою пудрою](https://xn----itbambrzfvda4byf0a6g.in.ua/wp-content/uploads/2020/04/paska-na-kefiri-14.jpg)
Смачного та радісного Вам свята!
![паски до свята](https://xn----itbambrzfvda4byf0a6g.in.ua/wp-content/uploads/2020/04/paska-na-kefiri-16.jpg)
![Великодні паски](https://xn----itbambrzfvda4byf0a6g.in.ua/wp-content/uploads/2020/04/paska-na-kefiri-19.jpg)
![домашні паски на кефірі без дріжджів](https://xn----itbambrzfvda4byf0a6g.in.ua/wp-content/uploads/2020/04/paska-na-kefiri-23.jpg)