Контент

Домашній хліб на кефірі без дріжджів

Порцій: одна буханочка  
Калорійність: ккал  
Час приготування: підготовка 10 хвилин, випікання 35-40 хвилин

Опис

Цей простий рецепт домашнього хліба стане в нагоді, щоб не йти до крамниці, якщо вдома закінчився хліб. Нас він виручав вже не раз! Особливо нині, коли сидиш на карантині й до крамниці виходиш раз на кілька днів. А тут і зайнятися є чим, і хлібчик виходить смачний та гарний, краще за покупний!

Мені подобається цей рецепт хліба тим, що хліб без дріжджів, тому тісто робиться дуже швидко, не треба чекати, доки воно підійде. Замісив та печи! Увесь процес приготування хлібу вдома займає менше години.

Домашній хліб на кефірі можна пекти з пшеничного борошна, можна взяти 2/3 пшеничного та 1/3 якогось іншого, наприклад зі спельти, чи рисового, чи гречаного. Хліб матиме різний смак та фактуру. Ось із житнього не пробувала, мені здається, з ним хліб може вийти глевкуватим, бо воно надає випічці більшої щільності... але то треба перевіряти шляхом експерименту:)

Дітям дуже подобається такий саморобний хліб! А надто, коли його нарізати скибочками та намастити вершковим маслом:)

Інгредієнти:

  • 300 г борошна (2 склянки місткістю 150 мл без верху);
  • 1 чайна ложка харчової соди (без гірки);
  • 1 чайна ложка солі (така сама);
  • 200 мл кефіру;
  • 1-2 столові ложки олії.

Інструкція:

Просіюємо у миску борошно разом із содою — щоб сода рівномірно розподілилася у борошні, тоді хліб гарно підійде та пропечеться.

Додаємо сіль - також чайну ложку врівень з краєчками, та гарно перемішуємо всі сухі інгредієнти.

Вливаємо кефір кімнатної температури.

Та перемішуємо ложкою.

Продовжуємо замішувати тісто руками, вимішуємо упродовж 5 хвилин, поки духовка розігрівається до 200 С. У процесі замішування можна додати трошки олії, якщо Вам здасться, що тісто липке. Але борошно додавати не треба, щоб тісто не стало надто крутим.

Гарненько вимісимо тісто руками — при вимішування у ньому утворюються еластичні зв'язки; по-науковому кажуть — розвивається клійковина. Тому, що довше вимішувати, то більш гладеньким та еластичним та менш липким стає тісто; а випічка з нього буде більш пишною, краще триматиме форму. Це відноситься до дріжджового тіста, тіста для вареників, локшини та штруделів, та й до цього, на кефірі, також. А ось пісочне тісто навпаки,треба замішувати якомога швидше:)

Формуємо з тіста хліб та викладаємо у форму, вистелену пергаментом, промащеним олією. Я печу у формі 10х17 см.

Випікаємо хліб на кефірі при 200 С упродовж 35-40 хвилин. Перевіряємо дерев'яною паличкою: вона має бути сухою. Готовий хліб гарно підіймається, в нього тверда золотиста скоринка, а серединка м'яка та добре пропечена.

Витягаємо хліб з форми за краї паперу, знімаємо пергамент та викладаємо хліб вистигати на решітку.

Щоб він не підсихав, можна накрити рушником. А якщо хочете більш м'якеньку скоринку, рушник має бути вологим.

Якщо нарізати свіжовипечений хліб, поки він ще теплий, то м'якуш може ось так злипатися та м'ятися, бо гарячий хліб дуже ніжний.

А якщо трошки почекати, то хліб матиме ось такий вигляд:

Дуже смачно намастити домашній хлібчик маслом...

Та з чаєм чи какао!

  1. 5
  2. 4
  3. 3
  4. 2
  5. 1

(10 голосів, в середньому: 3.3 з 5)

Рекомендуємо прочитати:

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Додайте світлину страви, jpg

Підвал

Лічильник відвідувачів