Палянички: домашні смаколики з сиром
Опис
А ну ж бо: у Кропивницькому в крамниці біля Укрзалізниці продавали паляниці зі смаком полуниці!
Правлда, крута скоромовка?
А нумо ще одну:
Котилася торба з великого горба, а в тій торбі хліб-паляниця...
До чого це я? А ось до чого: гайда пекти палянички!
Це не хліб, як ви могли подумати, а смачні солоні булочки з сиром. Такі продають у пекарні біля моєї роботи. Дуже смачнющі вони, ті палянички: тонкий корж із тіста, а на ньому багато сирної начинки. Такий собі різновид української піци.
Колись давно, як я була маленька та мешкала в Києві, у крамницях продавали паляниці в їхньому класичному вигляді: круглий хліб, великий та смачний, із апетитною скоринкою. Десь ще такі продають, хто знає?
А ми зараз будемо пекти маленькі та смачненькі палянички! Під рецептом є відео, якщо вам більш до вподоби дивитися й слухати, ніж читати.
з порції інгредієнтів виходить 12 паляничок.
Інгредієнти:
- 25 г свіжих дріжджів
- 3 чайні ложки цукру
- 230 мл теплої води
- 0,5 чайної ложки солі
- 3-4 склянки борошна
- 3 столові ложки рослинної олії
- 200 г моцарелли (або бринзи)
- 100 г твердого сиру
- 2 яйця
Інструкція:
Тісто для паляничок я готую, як для піци. Це найкращий рецепт дріжджового тіста для смачної тонкої піци з тих, що я пробувала.
Отже, дріжджі розтираємо з цукром, вливаємо теплу воду, розмішуємо, просієюмо половину борошна, знов розмішуємо та залишаємо на 15 хвилин в теплі. Тоді частинами додаємо решту борошна разом із сіллю, в кінці вливаємо олію та гарно вимішуємо тісто, щоби стало гладеньким - принаймні хвилин 5. Кладемо в миску, притрушену борошном, накриваємо рушником та ставимо в тепло на 1 годину.

Коли тісто підійде, ділимо його на 12 частин. З кожної робимо кульку та розвалковуємо на столі, притрушеному борошном, у круглі коржики 5-7 мм завтовшки. Викладаємо їх на деко, застелене пергаментом (щоби не прилипали, змастіть папір тонким шаром оліЇ), та залишаємо на 10-15 хвилин. Тим часом приготуємо сирну начинку.

Для начинки змішуємо моцарелу, терту на великій тертці, із сирим яйцем.

Ставимо в духовку, розіт=гріту до 200С, та випікаємо десь 15 хвилин. Тоді дістаємо, змащуємо краєчки жовтком, збитим із чайною ложкою води чи молока, а зверху посипаємо тертим сиром. Та повертаємо в духовку ще на 5-7 хвилин. В електричній духовці будь-яка випічка готується швидше, ніж в газовій.


