Домашня піца із зеленою цибулею та бринзою
Опис
Наш город у травні потішив першим врожаєм – купою свіженької, запашної, соковитої зеленої цибулі! І салати готували, і зелені борщі варили, а пір’ячко ще є:) І тоді мені знайшовся цікавий та надзвичайно вдалий рецепт смачної піци із зеленою цибулею!
Це був дуже простий рецепт піци в домашніх умовах, і при тому то виявилася така смакота, що за два тижні я пекла таку піцу, здається, тричі… І не проти знов приготувати!
Пропоную і Вам зробити цю смачнючу піцу за рецептом Сергія Джуренка. Родині та друзям, чи колегам – кого Ви пригощатимете, - неодмінно сподобається цей весняний рецепт!
Інгредієнти:
На 2 піци діаметром близько 20-22 см, для тіста:
- 15 г свіжих дріжджів або 5 г (1 чайна ложка без верху) сухих;
- 160 мл теплої води;
- 2 чайні ложки цукру;
- 1/3 чайної ложки солі;
- 2 столові ложки оливкової олії;
- 260 г борошна (2 склянки по 200 мл).
Для начинки:
- Великий пучок зеленої цибулі:
- 1 великий помідор або 10 черрі (можна заморожені);
- 5 столових ложок томатного соусу (ідеально – домашнього);
- 190 г сиру (в оригіналі – 140 г моцарели та 50 г пармезану, я використовувала голандський);
- 1 столова ложка оливкової олії;
- Дві дрібки орегано.
Інструкція:
Щоб приготувати домашній томатний соус, треба взяти штук 5-6 середніх стиглих томатів, помити, обдати окропом, очистити від шкірки, протерти крізь сито та протушкувати із додаванням 1 чайної ложки цукру, дрібки солі та перцю й 1 столової ложки олії. Це досить-таки трудомісткий спосіб, тому, надто якщо сезон стиглих ґрунтових томатів ще не почався, можна замінити консервованими рубленими томатами або густим домашнім томатним соком. Але не мастіть піцу кетчупом! То буде вже не те.
Рецепт тіста на піцу:
Оскільки борошно буває різне, його кількість може змінюватися від 250 до 275 г. Можна приготувати тісто для піци із білого борошна вищого ґатунку, та більш автентично, смачно й корисно буде із борошна з твердих сортів пшениці.
Для приготування тіста на піцу свіжі дріжджі кришимо до миски, розтираємо із цукром, вливаємо приємно теплу (36С) воду, перемішуємо.
Просіюємо половину борошна, перемішуємо та ставимо у тепло на 15-20 хвилин.
Якщо використовуєте сухі дріжджі, ті, що в гранулах (активні), - розчиняємо їх у теплій воді з цукром і також залишаємо хвилин на 15, до пінки. Якщо дріжджі сухі миттєві (фаст, у порошку) – такі можна одразу змішувати з просіяним борошном, додавати всі інші інгредієнти та замішувати тісто.
Отже, коли опара підійде, наповниться повітряними бульбашками, - час додати решту борошна, олію, сіль та замісити тісто. Борошно додаємо не все зразу, а поступово, вимішуючи тісто, доки воно не перестане прилипати до рук. Добре, як у вас вистачить сил і терпіння вимішувати понад 5 хвилин: що довше вимішуєте дріжджове тісто, та кращою та смачнішою, пишнішою та гарнішою буде випічка.
Викладаємо тісто до змащеної олією миски, накриваємо рушником та ставимо у тепле місце на 45 хвилин.
Коли тісто підійде, час розігрівати духовку до 200 С.
По тому розвалкуємо тісто у коло діаметром до 34 см. Можна зробити одну велику піцу або дві маленькі. Зручно розвалковувати качалкою чи розтягувати тісто руками на аркуші пергаменту, що змащений олією, а тоді разом із папером перетягти коржа на деко.
формуємо руками бортики піци.
Тим часом готуємо начинку. Заздалегідь не варто її готувати, бо нарізану зелень слід споживати якомога скоріше. Тож миємо пір’я цибулі,, трохи обсушуємо, струснувши чи поклавши на рушник, та дрібно ріжемо. Білу частину до піци не кладемо, її можна покласти до салату. Помідори ріжемо кружальцями, бринзу – скибками. Або тремо на великій тертці. 50 г залишаємо до посипання.
Змащуємо коржі томатним соусом (кімнатної температури).
Викладаємо шматочки сиру (чи посипаємо тертим).
На сирі розкладаємо помідорні кружальця.
Посипаємо зеленою цибулею.
Тремо на мілкій тертці твердий сир.
Збризкуємо оливковою олією та притрушуємо сушеним орегано. Краєчки піци можна потрусити кунжутом.
Ставимо піцу у розігріту духовку та випікаємо упродовж 20 хвилин або до того часу, коли нижній бік піци набуде світло-золотистого кольору.
Готову піцу викладаємо на тацю.
Хай трошечки охолоне.
Нарізаємо на порції та насолоджуємося!
Впевнена, що Вам буде до вподоби цей простий рецепт домашньої піци!
І Ви також не раз приготуєте цю смакоту:)