Пиріг Зебра
Опис
Один з найулюбленіших пирогів мого дитинства - це всіма знаний пиріг Зебра! Якщо Наполеон чи «Попелюшку» мама пекла зазвичай до свят - Дня народження та нового Року, - то зебра була чудовим варіантом кексу до чаю просто так, під настрій. Рецепт пирога Зебра досить бюджетний і його можна приготувати з того, що є в холодильнику. По суті, це рецепт простого кексу: 3 яйца, ¾ склянки цукру, 3-4 ложки сметани, 100 г вершкового масла, погашена оцтом сода (1 ч.л.) та півтори склянки борошна - це спрощений варіант. В даному рецепті наведені трохи інакшиі інгредієнти, бо це пиріг Зебра на сметані. Тут менше масла, а сметани більше; також більше яєць та відповідно борошна. Пиріг виходить нежирний порівняно із тим, де більше масла.
Але який би набір продуктів Ви не обрали, в результаті вийде гарний та красивий пиріг. Знаєте, як зробити, щоб пиріг вийшов смугастим? Читаймо далі, я вам все покажу!
Пиріг Зебра на сметані - вдалий та ефектний рецепт чудового десерту до чаю.
Інгредієнти:
- 5 яєць;
- 1 склянка цукру (трошки неповна, 180 г);
- 200 мл сметани (1 склянка);
- 75-80 г вершкового масла;
- ¼ чайної ложки солі;
- 1,5 чайної ложки розпугшувачу;
- ¼ чайної ложки соди;
- 2 склянки борошна (260 г);
- 3 столові ложки какао-порошку.
Інструкція:
Яйця збиваємо з цукром, необов’язково використовувати міксер - можна вінчиком чи навіть просто ложкою.
![збиваємо яйця з цукром збиваємо яйця з цукром](https://xn----itbambrzfvda4byf0a6g.in.ua/wp-content/uploads/2019/05/pyrih-zebra-2.jpg)
Додаємо сметану, я взяла 15 %. Відсоток жирності будь-який, просто жирна сметана густіша і тоді може знадобитися трохи менше борошна.
![додаємо сметану додаємо сметану](https://xn----itbambrzfvda4byf0a6g.in.ua/wp-content/uploads/2019/05/pyrih-zebra-3.jpg)
Додаємо негаряче розтоплене масло. Я розтоплюю масло у мікрохвильовій печі на малій потужности, секунд 30-50, щоб не перегрілося та не стрельнуло, бо тоді дуже довго пічку зсередини відмивати. Можна розтопити й на плиті у каструльці, на слабкому вогні, нарізавши масло мілкими шматочками. Додавати розтоплене масло до тіста треба, коли воно вже не гаряче, а тепле чи кімнатної температури.
![додаємо розтоплене масло додаємо розтоплене масло](https://xn----itbambrzfvda4byf0a6g.in.ua/wp-content/uploads/2019/05/pyrih-zebra-4.jpg)
Перемішавши, просіюємо до тіста борошно, змішане із содою та розпушувачем.
![додаємо борошно додаємо борошно](https://xn----itbambrzfvda4byf0a6g.in.ua/wp-content/uploads/2019/05/pyrih-zebra-5.jpg)
Солимо тісто, гарно перемішуємо та розкладаємо порівну у дві миски.
У одну частину тіста додаємо какао-порошок та перемішуємо. А щоб шоколадне та біле тісто було однакової густини, до тіста з какао можна додати 1-2 столові ложки сметани.
![в одну частину додаємо какао в одну частину додаємо какао](https://xn----itbambrzfvda4byf0a6g.in.ua/wp-content/uploads/2019/05/pyrih-zebra-6.jpg)
Дно форми закриваємо листом пергамента, змащеного олією, та по столовій ложці чи по дві почергово викладаємо тісто у центр форми: порцію темного, порцію світлого. Саме завдяки такому способу викладання виходить візерунок зі смужок.
![почергово викладаємо тісто у форму почергово викладаємо тісто у форму](https://xn----itbambrzfvda4byf0a6g.in.ua/wp-content/uploads/2019/05/pyrih-zebra-7.jpg)
Якщо провести зубочисткою по тісту, утвориться цікавий візерунок. При руссі від центру до країв - павутинка, а навпаки - квіточка.
![намалюємо візерунки намалюємо візерунки](https://xn----itbambrzfvda4byf0a6g.in.ua/wp-content/uploads/2019/05/pyrih-zebra-8.jpg)
Ставимо пиріг до духовки, розігрітої до 1280С, та випікаємо до сухої шпажки. В залежності від духовки, розміру форми та висоти тіста випікання потребує 30 - 45 хвилин.
![випікаємо пиріг зебра випікаємо пиріг зебра](https://xn----itbambrzfvda4byf0a6g.in.ua/wp-content/uploads/2019/05/pyrih-zebra-9.jpg)
Готовий пиріг трохи охолоджуємо та викладаємо на тацю.
![смачний пиріг зебра смачний пиріг зебра](https://xn----itbambrzfvda4byf0a6g.in.ua/wp-content/uploads/2019/05/pyrih-zebra-10.jpg)
Дехто прикрашає пиріг зебра шоколадною глазур’ю, але він і сам собою має довершений вигляд та смак.
![пиріг зебра пиріг зебра](https://xn----itbambrzfvda4byf0a6g.in.ua/wp-content/uploads/2019/05/pyrih-zebra-11.jpg)
Смачного чаювання!
![смачний пиріг до чаю смачний пиріг до чаю](https://xn----itbambrzfvda4byf0a6g.in.ua/wp-content/uploads/2019/05/pyrih-zebra-15.jpg)