Кекси з полуницею та шоколадом
Опис
Що спекти до чаю літньої днини? Гайда готувати смачнющі кекси з полуницею та шоколадом!
Ці гарні полуничні кексики будуть до вподоби як маленьким, так і дорослим, та чудово смакуватимуть із чашечкою чаю, філіжанкою кави чи келихом прохолодного полуничного компоту!
Такі кекси можна пекти не тільки з полуницями, а й з будь-якими іншими ягодами без кісточок:, суницею, малиною, чорницею, з вишнями чи шматочками абрикосів, а взимку - із родзинками, курагою, в’яленою журавлиною. До тіста можна додавати подрібнені горіхи - волоські, ліщину чи мигдаль; а також какао-порошок чи мак. І кожного разу у Вас будуть виходити кекси із новим смаком!
Інгредієнти:
- 3 яйця;
- 100 г цукру;
- 4-5 столових ложки сметани;
- 70-80 г вершкового масла;
- 1 та 1/3 - 1,5 склянки борошна;
- 1,5 чайних ложки розпушувача;
- ¼ чайної ложки солі;
- 1 столова ложка какао-порошку;
- 12 полуниць;
- За бажанням - шматочок шоколаду та банану.
Інструкція:
Збиваємо яйця із цукром - міксером, вінчиком чи просто ложкою, це не принципово. Але все ж таки міксером виходить краще, швидше і пишніше.
Додаємо сметану і перемішуємо.
Вливаємо негаряче розтоплене масло і знов перемішуємо.
Теперь просіюємо крізь мілкий дуршлаг чи сито борошно, поєднане із розпушувачем. Склянка 200 мл=130 г борошна, якщо без гірки, отже треба близько 180 г. Але точна кількість залежить ще й від вологості борошна, розміру яєць тощо, тому орієнтуйтеся на густину тіста - воно має бути трохи густішим, ніж для оладків. Як жирна домашня сметана.
Розпушувач можна замінити харчовою содою - 1 чайну ложку соди змішати з борошном та просіяти в тісто, перемішати, а потім додати 1,5 столових ложки лимонного соку або 1 ложку 9% оцту. Можна поєднати розпушувач (1 ч.л.) із содою (0,5 ч.л.): разом у тісті, що містить сметану чи кефір, вони дають чудовий ефект. Якщо використовуєте тільки розпушувач, оцет чи сік не потрібні.
Додавши борошно, всипаємо до тіста дрібку солі та знов перемішуємо тісто.
Теперь можна додати усе, що забажаєте: ягоди чи шматочки фруктів; горіхи чи сухофрукти, шоколад у вигляді дропсів чи крихти, кокосову стружку… І кожного разу у Вас будуть виходить кекси із новим смаком! Ягідні, горіхові, шоколадні! Ось зараз я розділила тісто на дві частини і в одну додала столову ложку какао-порошку. Та насипала туди чорного шоколаду, поламаного дрібними шматочками. Це будуть шоколадні кекси! А іншу половину тіста залишила білою та додала туди трохи шматочків банана.
Випікати кекси можна у одній великій формі чи у багатьох порційних. Найзручніше використовувати водночас силіконові та паперові форми. У силіконову формочку для кекса ставимо паперову, а потім накладаємо тісто, наповнюючи до 2/3 висоти. Тоді тісто не контактує із силіконом, а формочки набагато легше мити.
Наповнивши формочки тістом, у середину кожного кекса кладемо вимиту, трохи обсушену та очищену від хвостика полуницю, трохи занурюючи ягоду у тісто.
Розставляємо форми на листі та відправляємо до розігрітої духовки. Випікаємо кекси з полуницями при 180С впродовж півгодини; в залежності від особливостей Вашої духовки, кекси можуть пектися від 25 до 35 хвилин. Вони готові, коли бамбукова шпажка при протиканні у найвищому місці залишатиметься сухою.
Видобуваємо кекси з духовки, даємо трохи вистигнути та виймаємо з формочок.
Ось які гарні ягідно-шоколадні кексики вийшли!
Кожному до смаку: хто полюбляє біленькі із ягодками, а кому до вподоби шоколадне тісто!
Заварюйте смачний чай та пригощайтеся!