Контент

Кекси з полуницею та шоколадом

Порцій: 12  
Калорійність: ккал  
Час приготування: Підготовка 10 хвилин, випікання 30 хвилин

Опис

Що спекти до чаю літньої днини? Гайда готувати смачнющі кекси з полуницею та шоколадом!

кекси з полуницею

Ці гарні полуничні кексики будуть до вподоби як маленьким, так і дорослим, та чудово смакуватимуть із чашечкою чаю, філіжанкою кави чи келихом прохолодного полуничного компоту!

полунично-шоколадні кекси

Такі кекси можна пекти не тільки з полуницями, а й з будь-якими іншими ягодами без кісточок:, суницею, малиною, чорницею, з вишнями чи шматочками абрикосів, а взимку - із родзинками, курагою, в’яленою журавлиною. До тіста можна додавати подрібнені горіхи - волоські, ліщину чи мигдаль; а також какао-порошок чи мак. І кожного разу у Вас будуть виходити кекси із новим смаком!

інгредієнти для кексів з полуницею та шоколадом

Інгредієнти:

На 12 кексів:
  • 3 яйця;
  • 100 г цукру;
  • 4-5 столових ложки сметани;
  • 70-80 г вершкового масла;
  • 1 та 1/3 - 1,5 склянки борошна;
  • 1,5 чайних ложки розпушувача;
  • ¼ чайної ложки солі;
  • 1 столова ложка какао-порошку;
  • 12 полуниць;
  • За бажанням - шматочок шоколаду та банану.
До тіста підійде стара сметана - звісно, не зіпсована, а просто така, що вже їсти сирою із борщем не хочется. Інгредієнти не обов’язково зважувати з точністю до грама - якщо навіть Ви візьмете трохи більше сметани і менше масла, чи навпаки, або два чи чотири яйця замість трьох - кекси все одно вдадуться. Важливо тільки зберігати співвідношення сухих та рідких компонентів тіста: якщо більше яєць та сметани, отже, і борошна трошки більше.

Інструкція:

Збиваємо яйця із цукром - міксером, вінчиком чи просто ложкою, це не принципово. Але все ж таки міксером виходить краще, швидше і пишніше.

збиваємо яйця з цукром

Додаємо сметану і перемішуємо.

додаємо сметану

Вливаємо негаряче розтоплене масло і знов перемішуємо.

додаємо розтоплене вершкове масло

Теперь просіюємо крізь мілкий дуршлаг чи сито борошно, поєднане із розпушувачем. Склянка 200 мл=130 г борошна, якщо без гірки, отже треба близько 180 г. Але точна кількість залежить ще й від вологості борошна, розміру яєць тощо, тому орієнтуйтеся на густину тіста - воно має бути трохи густішим, ніж для оладків. Як жирна домашня сметана.

додаємо борошно, розпушувач та сіль

Розпушувач можна замінити харчовою содою - 1 чайну ложку соди змішати з борошном та просіяти в тісто, перемішати, а потім додати 1,5 столових ложки лимонного соку або 1 ложку 9% оцту. Можна поєднати розпушувач (1 ч.л.) із содою (0,5 ч.л.): разом у тісті, що містить сметану чи кефір, вони дають чудовий ефект. Якщо використовуєте тільки розпушувач, оцет чи сік не потрібні.

Додавши борошно, всипаємо до тіста дрібку солі та знов перемішуємо тісто.

як приготувати тісто для кексів

Теперь можна додати усе, що забажаєте: ягоди чи шматочки фруктів; горіхи чи сухофрукти, шоколад у вигляді дропсів чи крихти, кокосову стружку… І кожного разу у Вас будуть виходить кекси із новим смаком! Ягідні, горіхові, шоколадні! Ось зараз я розділила тісто на дві частини і в одну додала столову ложку какао-порошку. Та насипала туди чорного шоколаду, поламаного дрібними шматочками. Це будуть шоколадні кекси! А іншу половину тіста залишила білою та додала туди трохи шматочків банана.

тісто для кексів

Випікати кекси можна у одній великій формі чи у багатьох порційних. Найзручніше використовувати водночас силіконові та паперові форми. У силіконову формочку для кекса ставимо паперову, а потім накладаємо тісто, наповнюючи до 2/3 висоти. Тоді тісто не контактує із силіконом, а формочки набагато легше мити.

викладаємо тісто до формочок

Наповнивши формочки тістом, у середину кожного кекса кладемо вимиту, трохи обсушену та очищену від хвостика полуницю, трохи занурюючи ягоду у тісто.

додаємо полуниці

Розставляємо форми на листі та відправляємо до розігрітої духовки. Випікаємо кекси з полуницями при 180С впродовж півгодини; в залежності від особливостей Вашої духовки, кекси можуть пектися від 25 до 35 хвилин. Вони готові, коли бамбукова шпажка при протиканні у найвищому місці залишатиметься сухою.

як спекти кекси з полуницею

Видобуваємо кекси з духовки, даємо трохи вистигнути та виймаємо з формочок.

рецепт полуничних кексів

Ось які гарні ягідно-шоколадні кексики вийшли!

рецепт кексів з полуницею

Кожному до смаку: хто полюбляє біленькі із ягодками, а кому до вподоби шоколадне тісто!

Заварюйте смачний чай та пригощайтеся!

  1. 5
  2. 4
  3. 3
  4. 2
  5. 1

(4 голоса, в середньому: 4 з 5)

Рекомендуємо прочитати:

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Додайте світлину страви, jpg

Підвал

Лічильник відвідувачів