Італійський кекс Чіамбелоне – Ciambellone
Опис
У перекладі з італійської Ciambello означає бублик, тож кекс чіамбелоне випікають у круглій формі для кекса з отвором. Цей рецепт кекса дуже простий, швидкий і смачний: він стане в пригоді, коли хочеться чогось до чаю, а у крамницю йти ліньки.
За рецепт дякую пані Ірині, авторці сайту Італійські голубці.
Інгредієнти:
- 3 середніх або великих яйця;
- 200 г цукру;
- 150 г вершкового масла;
- 180 мл молока;
- 300 г борошна (2 склянки об’ємом 250 мл без верху);
- 15 г розпушувача (3 чайних ложки або 1,5 столових);
- ¼ чайної ложки солі;
- Ванілін на кончику ложки або цедра лимона.
Інструкція:
Якщо маєте кухонний комбайн, достатньо просто змішати в ньому всі інгредієнти і вилити в змащену олією форму. Якщо ж замість комбайна міксер, тоді додаємо продукти почергово. Для початку трошки збиваємо чи розтираємо розм'якшене за кімнатної температури вершкове масло із цукром. Тоді додаємо яйця і знову збиваємо до однорідності. Далі просіємо борошно, всипаємо розпушувач, сіль, ванілін, вливаємо молоко і перемішуємо.

Тісто густиною як жирна сметана виливаємо у кільцеву форму, змащену тонким шаром олії. Якщо немає форми з отвором, візьміть круглу форму чи чавунну пательню, а по центру встановіть залізну банку від консервів.

Випікаємо кекс Чіамбелоне за температури 180 градусів упродовж 45 хвилин, до золотистого кольору і сухої шпажки.

Хай готовий кекс постоїть у формі 5-7 хвилин, тоді підчепіть його по краях лопаткою, накрийте форму тацею і переверніть.

Готову випічку можна полити глазур'ю з цукрової пудри і лимонного соку, або просто посипати пудрою. Смачного чаювання!