Простий рецепт кексів з вишнею
Опис
Ці прості кекси улюблені з дитинства, за таким рецептом пече мама, від неї я й навчилася. Власне, точного рецепта немає: набір продуктів можна варіювати, за що ми рецепт і любимо. Кількість яєць можна варіювати від 2 до 5, використовувати сметану або майонез не першої свіжості – салат вже заправляти таким не хочеться, а в тісто піде, – можна взяти тільки сметану, або сметану навпіл із майонезом; також можна більше сметани і менше масла – тоді кекси будуть менш жирними, більш легкими; а можна 100 мл сметани і 100-120 г масла, тоді будуть більш здобними. Також у тісто можна додавати будь-які сезонні чи заморожені ягоди, шматочки фруктів, горіхи, шоколад. Щоразу у вас буде новий рецепт, новий смак. Зараз пропоную вам спекти кекси з вишнями.
Вишні підійдуть свіжі чи заморожені, головне – без кісточок. Свіжі треба очистити і потримати в друшляку, щоби стік сік, а заморожені можна одразу висипати в борошно. А ще можна ипекти такі кекси у шоколадному варіанті, із додаванням какао-порошку.
Також файні кекси вийдуть із чорницею або смородиною, зі шматочками персиків, абрикосів, полуницею.
Інгредієнти:
- 2-3 яйця
- 150 г цукру
- 200 мл сметани
- 70 г вершкового масла
- 0,25 чайної ложки харчової соди
- 1 чайна ложка розпушувача
- дрібка солі
- 200 г Борошна
- 1 склянка вишень без кісточки
- за бажанням – 2 столові ложки какао-порошку
Інструкція:
Яйця збиваємо з цукром, можна просто ложкою збовтати, можна вінчиком чи міксером. Додаємо сметану, перемішуємо. Вершкове масло або маргарин (масло краще) треба розтопити і трошки зачекати, щоб було не гаряче, і теж додати в тісто, перемішати. Тепер просіюємо борошно, змішане з содою, кілька ложок не висипаємо в тісто, а поки залишаємо. Всипаємо у тісто разом з борошном розпушувач і сіль, перемішуємо. На цьому етапі можна додати у тісто какао-порошок, тоді отримаєте шоколадні кекси з вишнею. Оскільки какао-пророшок збільшує частку сухих інгредієнтів у тісті, може знадобитися додати туди 1-2 столові локжи молока чи сметани, щоби тісто не було надто густим. За консистенцією воно має бути трохи густішим, ніж на оладки: як густа сметана.
Тепер висипаємо зверху решту борошна, а в нього додаємо ягоди і перемішуємо ще раз. Розкладаємо тісто у формочки для кексів на 2/3 їхньої висоти. Силіконові (та й металеві) форми буде легше мити, якщо поставити в них паперові формочки і викладати тісто в них. Якщо ж паперових форм немає, то металеві формочки треба змастити олією. Силіконові, якщо вони використовуються не вперше, змащування не потребують.
Випікаємо кекси з вишнею за температури 180-200 градусів упродовж 25-30 хвилин, час залежить від вашої духовки. В електричній кекси будуть готові швидше, у газовій пектимуться довше. Перевіряємо, чи готові, дерев’яної паличкою: якщо вона виходить сухою з середини кексу, випічка готова.
Смачного чаювання.
Ось нові фото, ці кекси приготовані у червні 2024. Попередні фото взяті з мого старого сайту, їм понад 10 років. а ці свіженькі:)
Цього разу зробила кекси з вишнею і шоколадом: какао-порошком та шматочками чорного шоколаду, ще й трошки полуниці. Вийшло дуже смачно, особливо коли їх ще полити зверху шоколдадною глазурєю з розтопленого на водяній бані шоколаду з молоком (30 г шоколаду, 2-2,5 столові ложки молока), а коли розатне, зняти з водяної бані і додати ще шматочок масло (грам 20).