Торт Пташине молоко: рецепт лайт, повітряний, не надто солодкий
Опис
Ефектний і смачний торт Пташине молоко, він же торт Птичка, досить нескладно приготувати дома. Пропоную рецепт пташиного молока, який дещо відрізняється від класичного: це варіант-лайт, тут менше цукру і вершкового масла, тому десерт виходить не приторний і не жирний, а повітряний і ніжний.
У класичному рецепті торта Пташине молоко майже півкіло цукру і 300 г вершкового масла, тож десерт буде до смаку не всім. А в цьому рецепті удвічі менше цукру і утричі менше масла. Щоправда, торт виходить менший за висотою і вагою, проте більш легкий на смак і з повітряним суфле.
Тож нумо готувати і смакувати тортик Птичку!
Інгредієнти:
- 1 велике яйце;
- 50 г борошна;
- 50 г цукру;
- 0,5 чайної ложки розпушувача;
- Дрібка солі.
- 2 чайні ложки агар-агару (4 г, ложки врівень з краями);
- 100 мл води;
- 250 г цукру;
- 2 великі яєчні білки;
- 1 столова ложка соку лимона;
- 100 г вершкового масла;
- 100 г згущеного молока.
- 75 г чорного шоколаду Брют (74% какао);
- 50 г вершкового масла.
Інструкція:
Заздалегідь замочуємо агар-агар у кип'яченій воді кімнатної температури (100 мл). Заливаємо, розмішуємо і залишаємо на 3-4 години або на ніч.
Випікаємо бісквітний корж для основи торта. Дно форми треба застелити пергаментом, злегка змастити олією. Для бісквітного тіста яйце кімнатної температури збиваємо з цукром за допомогою міксера, починаючи з малих обертів і поступово нарощуючи швидкість - протягом 3-4 хвилин, до тих пір, поки маса стане пишною. Просіюємо у збиту масу борошно, додаємо розпушувач, акуратно вмішуємо сухі інгредієнти за допомогою ложки або лопатки. Виливаємо тісто в форму, ставимо в духовку, розігріту до 200 градусів. Випікаємо упродовж 10-12 хвилин бо корж тонкий, точний час залежатиме від вашої духовки. Готовий бісквіт набуде золотситого кольору, а на бамбуковій шпажці під час перевірки коржа не залишатиметься тісто. Хай бісквіт охолоне просто у формі, у вимкненій духовці.

Тим часом готуємо суфле. Збиваємо розм'якшене за кімнатної температури вершкове масло міксером упродовж хвилини. Додаємо до масла згущене молоко і збиваємо ще пару хвилин, до пишності. Також підготуємо два яєчні білки, відокремлені від жовтків. Потрібно, щоби вони були кімнатної температури.
Агар-агар, розчинений у воді, переливаємо у каструлю із дном, що не пригорає, і, помішуючи, на вогні менш за середній доводимо до кипіння. Хай покипить близько хвилини, тоді висипаємо туди цукор (250 г). Продовжуємо готувати, помішуючи, допоки розтане цукор, і розчин знов закипить. Коли розчин почне пінитися, знімаємо з вогню і відставляємо на 5 хвилин.
Тим часом збиваємо яєчні білки з лимонним соком до м'яких піків - за допомогою міксера уародовж 3-4 хвилин, доки маса стан білою, пишною, вінчики залишатимуть плавні сліди, що не тануть. У збиті білки, не припиняючи збивати, тонкою цівкою вливаємо цукровий сироп із агаром.

Як додасте весь сироп, починаємо по столовій ложці додавати кремову вершкову масу, продовжуючи збивати на малих обертах. Як усі буде змішане, виливаємо суфле на бісквіт, який у формі для випікання вже встиг охолонути, і ставимо в холодильник на годину.
Для глазурі покришіть шоколад на дрібні шматки і разом з вершковим маслом розтопіть на водяній бані, помішуючи, до розчинення. Вершкове масло надає глазурі м'якість, завдяки йому шоколад на торті не тріскатиметься під час нарізання торта. Хай глазур хвилину охолоне, далі частину перекладіть в кондитерський пакет для оздоблення, а решту виливаємо на торт і похитуємо форму з боку в бік, аби глазур рівномірно розподілилася. Знов ставимо торт в холодильнгик на 5-10 хвилин, до застигання глазурі.

Оздоблення: глазур'ю з кондитерського пакета намалюємо на торті шоколадні візерунки. Ще 5 хвилин у холодильнику, і можна дегустувати домашнє Пташине молоко. На смак торт як однойменні цукерки.
