Як варити компот з полуниці і черешні
Опис
Недарма перший місяць Літа має таку назву - Червень! Погляньте навкруги, скільки ягідок достигло, і всі червоні: полуниці, суниці, черешні! Як гарно ласувати першими ягідками - соковитими, запашними, смачненькими! А що ж робити, коли деякі ягоди прим’ялися по дорозі з ринку? Або ж перестигли? Ми не будемо їх викидати, ні-ні! А зваримо чудовий літній компот з полуниці та черешні! І некондиційні ягідки буде врятовано, і корисній напій для усієї родини отримаємо.
Подивіться, як гарно просвічує сонечко келих із полуничним компотом! А як добре прохолодитися домашнім компотиком у спекотну днину... І набагато корисніше, ніж пити газовану воду!
А зварити компот з полуниці - справа легка та швидка.
Інгредієнти:
- 2 л води;
- 2-3 пригорщі полуниці;
- 1-2 жмені черешні;
- 2-3 столові ложки цукру (або за смаком).
Інструкція:
Воду беремо чисту, краще фільтровану чи відстояну, а не просто з крану. Наливаємо до емальованої чи неіржавіючої каструлі та ставимо на вогонь, хай закипить. Алюмінієвий посуд для ягідних компотів чи варення краще не використовувати, бо метал при контакті із соком може окислюватись.
Перебираємо ягідки: зіпсовані викидаємо, а решту - хай навіть трошки зеленкуваті чи прим’яті - можна використовувати для компоту. Миємо полуниці - висипаємо до миски із холодною водою та чекаємо кілька хвилин, потім виловлюємо, промиваємо у проточній воді та залишаємо у ситі. Черешні можна не тримати у воді, а зразу промити у дуршлазі, тому що вони ростуть не при землі, як полуниці, а високо на дереві.

Очищуємо полуниці від хвостиків, поєднуємо із черешнями та висипаємо у воду, щойно вона закипить.

Додаємо до компоту цукор за смаком - щоб компот вийшов, як Вам більш подобається, кисленьким чи більш солодким.

Варимо недовго, щоб зберегти максимум користі - не більше 5 хвилин: побачили, що ягідкі спливли, зачекали ще 1-2 хвилинки при середньому кипінні, - і можна знімати з вогню. На цьому етапі Вим можете закрутити компот на зиму - просто з каструлі, коли компот ще кипить, перелийте черпаком через лийку до стерильних бутлів, міцно загвинтіть кришками та поставте під ковдру до вистигання.

А якщо бажаєте вжити напій зараз - хай компот настоїться, вистигне - і можна перелляти його до гарного прозорого глечика.

Або просто з каструлі черпати до чашок.


Гарного Вам літа! :)
