Морс із журавлини: смачний вітамінний напій
Опис
Взимку, коли до свіжих ягід-фруктів та літніх компотів ще далеко, дуже хочеться чогось вітамінного! Можна, звісно, зварити компот із заморожених ягід чи відкрити консервацію, проте це не те. Втім, і в холодну пору року можна порадувати організм порцією натуральних вітамінів, і для цього стане у пригоді зимова ягода - журавлина. В ній високий вміст вітаміну С, тому журавлина - чудовий засіб для профілактики та лікування застуд і ГРВІ, вона має жарознижувальні та протизапальні властивості, а напій із журавлини того ж ще й дуже смачний.
Приготування морсу з журавлини займає всього пару хвилин, і це саме те, що потрібно, коли треба зарядитися порцією вітамінів. а надто, якщо видужуєте після застуди чи вірусної інфекції. Адже базовий принцип лікування - пити багато рідини. Чай та кава не дуже підходять з їхніми тонізуючими властивостями, а малинове варення, розмішане у воді, гарна річ, проте менш корисна, ніж свіжі ягоди, та ще й надто солодка. А от освіжаючий, з приємною кислинкою, теплий журавлиновий морс чудово втамує спрагу та додасть снаги для одужання.
Морс з журавлини можна і варто пити дорослим та діткам, є лише кілька зауважень. По-перше, через кислоту журавлину не варто вживати тим, в кого гастрит. По-друге, ця ягода знижує тиск, зважай те на це. І по-третє, журавлина, як і калина, є сечогінним засобом.
Інгредієнти:
- 200-300 мл води
- 2 столові ложки свіжої журавлини
- 1-2 чайні ложки меду
Інструкція:
Якщо алергія на мед, можна замінити цукром, проте як зі сприйняттям бджолопродуктів усе гаразд, краще підсолоджуйте морс медом: так набагато корисніше. А ще мед надає кислому напою приємний м'який смак.
Промиті ягоди потовчіть у чашці товкачиком для картопляного пюре або дерев'яним пестиком, чи просто ложкою.
Долийте холодної кип'яченої води на половину чи дві третини чашки. Ягоди не варто заливати окропом, щоб зберегти корисні речовини.
Долийте гарячої кип'яченої води та додайте мед. Розмішайте, доки мед розчиниться.
Спробуйте напій та відрегулюйте смак додаванням води чи меду.
Морс із журавлини бажано пити одразу після приготування.