Як заварювати шипшину
Опис
Що Ви частіше заварюєте, чай чи каву? А чи пробували чай з шипшини? Це чудова альтернатива чорному та зеленому чаю, особливо взимку, бо напій із шипшини дуже корисний!
Чим корисна шипшина
Шипшина – ідеальний постачальник вітаміну С, бо вона наша, рідна, на відміну від заморських фруктів, які взимку везуть здалеку. Аскорбінової кислоти у шипшині удесятеро більше, ніж у чорній смородині, та у 50 разів більше, ніж у лимонах! Тож пийте шипшинові чаї – та будете здорові увесь холодний сезон. Шипшина не лише зміцнює імунітет та допомагає протистояти застудам – вона ще й покращує настрій, сприяє роботі серця та нервової системи. Але є застереження: оскільки шипшина містить кислоту, часте вживання напою може подіяти на зубну емаль. Також не варто пити шипшиновий чай при гастриті. Зверніть увагу, що шипшинові чаї знижують тиск та сприяє згущенню крові. Надмірне вживання напою можна спричинити закреп.
Коли збирати шипшину
Шипшина достигає наприкінці серпня – у вересні. Якщо ягідки ще жовтуваті чи світло-помаранчеві, вони іще не достигли; якщо м’які – вже перестигли; а коли вони яскраво-жовтогарячі або червоні – час збирати!
Пам’ятаємо, що збирати шипшину, як і терен, і глід, і кропиву на млинці, треба подалі від трас та промислових об’єктів, у чистих місцинах – наприклад, на схилах по берегах рік. Ми збираємо шипшину на Бузі – довкола мальовничого села Грушівки є багато шипшинових місцин, напрочуд гарних та затишних.
Вдягніть цупкі рукавички, щоб не подерти руки об колючі кущі. Та збирайте обережно, не поспішаючи – якщо до рослини ставитися з повагою, не ламати гілки, не відривати листочки – то й шипшина це відчує і не шкрябатиме вас своїми колючками. А ще пам’ятаймо вірш Ліни Костенко про шипшину:
«Не всі, не всі, хоч ягідку облиш!
Одна пташина так мене просила…
Я ж тут для всіх, а не для тебе лиш.
І просто осінь щоб була красива».
Як сушити шипшину
Зібрану шипшину треба розсипати на таці чи у коробки з невисокими бортиками у один шар та поставити десь нагорі, наприклад на шафках у кухні, на тиждень-два. Можна сушити й на сонечку, якщо погода дозволяє. Коли ягоди набудуть червоно-коричневого кольору, стануть легшими та зморшкуватими – час скласти їх до скляного чи емальованого посуду або до мішечків з тканини, та зберігати у сухому місці. Шипшина дуже добре зберігається – кілька років.
Нині розповім Вам два способи, як зробити чай із шипшини. Напій можна заварювати у каструлі чи в термосі. Перший спосіб швидший, зате другий, можливо, корисніший, бо при настоюванні зберігається більше вітамінів, ніж при кип’ятінні.
Інгредієнти:
- 1 л води;
- Пригорща шипшини;
- Цукор чи мед за смаком.
Інструкція:
Воду краще брати очищену – фільтровану, чи з джерела або з колодязя. Наливаємо воду у емальовану чи неіржавіючу каструлю, всипаємо щедру пригорщу сушеної шипшини та доводимо до кипіння. Хай покипить 2-3 хвилини і знімаємо з вогню. Цукор можна додавати за смаком кожному до чашки. Цей спосіб гарний тим, що шипшину можна заварювати 3-4 рази. Кожного разу напій стає насиченішим; коли ж помітите, що він вже не такий яскравий на колір та смак – отже, час заварювати нову порцію.
У першому способі ми заварюємо цілу шипшину, а у другому – подрібнену. Обережно подрібніть ягоди кухонним молотком та насипте до термосу. Оскільки подрібнена шипшина краще настоюється, то на таку саму кількість води ягід треба менше. На 250 мл термос досить буде 1-2 столові ложки шипшини. Заливаємо коропом, закриваємо термос та залишаємо на ніч. Вранці у вас буде смачний теплий чай із шипшини. Тільки процідіть його, перед тим, як пити, бо усередині ягід - насіння та ворсинки.
Мед додаємо до не дуже гарячого, а теплого напою.