Контент

Оладки з молодої кропиви

Порцій: 4  
Калорійність: ккал  
Час приготування: 20 хвилин

Опис

Одна з моїх найулюбленішіх страв із дитинства - це оладки з кропиви! Кожного року, на початку травня ми збирали молоду кропиву десь у чистих місцях - у лісочку, що тоді був недалеко від нашого дому, чи у селі, - та мама готувала смачнющі оладки з неперевершеним ароматом. А тепер і я готую такі своїм діткам! А ще з кропиви можна робити чимало страв: не тільки оладки, але й кропив’яний суп, зелений борщ, чай, пекти зелений весняний хліб та навіть тістечка:)

оладки з кропиви

Пекуча, дошкульна, а яка ж корисна! Так, у молодому листячку кропиви міститься не менше корисних речовин та вітамінів, ніж у ринковій зелені на кшталт салати чи руколи! А може, навіть більше. Чи відомо Вам, що у кропиві удвічі більше вітаміну С, ніж у цитринах? А вміст каротину у ній вищий, ніж у моркві! Отож-бо! А скільки ж отих смарагдових кропив’яних заростів буяє навесні по берегах струмків та річок, у селах та у лісах... йди та збирай на здоров’я!

страви з кропиви

Кропива підвищує імунітет, надає організму сил та снаги, щедро ділитячись із нами своєї весняної енергією - буйною, дикою та низнищенною! Ця дивовижна рослина містить багатий набір мікроелементів, а також вітаміни групи В, Е і К. Останній підвищує згортуваність крові, тому страви з кропиви слід вживати зрідка та з обережністю тим, хто схильний до загущення крові. Також не варто їсти кропив’яні страви майбутнім мамам. А ось коли дитинка вже народилася та трошки підросла, вже з 6 місяців можна обережно пробувати - якщо, звісно, нема алергії на кропиву. А я Вам розповім, як приготувати страви з кропиви, щоб вийшло смачно та корисно.

рецепти з кропиви

Ви вже знаете із попередніх рецептів, що збирати кропиву можна у травні та влітку, але тільки верхівки - чотири листочки. Щоб не попекти руки, доцільно збирати у городніх перчатках.

інгредієнти для кропив'яних оладок

Інгредієнти:

  • Пучок кропиви (150-200г);
  • 2 яйця;
  • 2-3 столові ложки молока;
  • Сіль за смаком;
  • Олія для смаження;
  • Сметана для подачі.

Інструкція:

Спочатку підготуємо кропиву, щоб вона не жалила. Гарненько обтрусимо нашу здобич - а якщо там якась мурашка потрапила, хай їде на волю та й живе собі. Потім занурюємо кропиву у холодну воду на декілька хвилин, щоб змити пил. Хоча ми й збираємо далеко від трас та міста, але вже ж таки краще помити зелень.

заливаємо кропиву водою

Зливаємо холодну воду і далі заливаємо кропиву окропом - хай постоїть хвилини 3, і листя вже не пекуче.

трошки обсушуємо

Відкидаємо на дуршлаг, чекаємо, доки стече вода та зелень охолоне. Трохи віджимаємо, та можна дрібно нарізати.

Збиваємо яйця із молоком.

збиваємо яйця і молоко

Додаємо нарізане листя кропиви, солимо та перемішуємо.

додаємо подрібнену кропиву

Розігріваємо на пательні тонкий шар олії та, коли добре нагріється, ложкою викладаємо порції кропиви з яйцем.

викладаємо оладки

Підсмажуємо до скоринки упродовж 2-3 хвилин та перевертаємо лопаткою на другий бік.

смажимо з іншого боку

Підсмаживши з обох боків, знімаємо кропив’яні оладки на тарілку.

як приготувати оладки з кропиви

І зразу ж подаємо зі сметаною!

смачні весняні оладки з кропиви Дуже-дуже смачно, от спробуйте!
  1. 5
  2. 4
  3. 3
  4. 2
  5. 1

(1 голос, в середньому: 5 з 5)

Рекомендуємо прочитати:

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Додайте світлину страви, jpg

Підвал

Лічильник відвідувачів