Оладки з молодої кропиви
Опис
Одна з моїх найулюбленішіх страв із дитинства - це оладки з кропиви! Кожного року, на початку травня ми збирали молоду кропиву десь у чистих місцях - у лісочку, що тоді був недалеко від нашого дому, чи у селі, - та мама готувала смачнющі оладки з неперевершеним ароматом. А тепер і я готую такі своїм діткам! А ще з кропиви можна робити чимало страв: не тільки оладки, але й кропив’яний суп, зелений борщ, чай, пекти зелений весняний хліб та навіть тістечка:)
Пекуча, дошкульна, а яка ж корисна! Так, у молодому листячку кропиви міститься не менше корисних речовин та вітамінів, ніж у ринковій зелені на кшталт салати чи руколи! А може, навіть більше. Чи відомо Вам, що у кропиві удвічі більше вітаміну С, ніж у цитринах? А вміст каротину у ній вищий, ніж у моркві! Отож-бо! А скільки ж отих смарагдових кропив’яних заростів буяє навесні по берегах струмків та річок, у селах та у лісах... йди та збирай на здоров’я!
Кропива підвищує імунітет, надає організму сил та снаги, щедро ділитячись із нами своєї весняної енергією - буйною, дикою та низнищенною! Ця дивовижна рослина містить багатий набір мікроелементів, а також вітаміни групи В, Е і К. Останній підвищує згортуваність крові, тому страви з кропиви слід вживати зрідка та з обережністю тим, хто схильний до загущення крові. Також не варто їсти кропив’яні страви майбутнім мамам. А ось коли дитинка вже народилася та трошки підросла, вже з 6 місяців можна обережно пробувати - якщо, звісно, нема алергії на кропиву. А я Вам розповім, як приготувати страви з кропиви, щоб вийшло смачно та корисно.
Ви вже знаете із попередніх рецептів, що збирати кропиву можна у травні та влітку, але тільки верхівки - чотири листочки. Щоб не попекти руки, доцільно збирати у городніх перчатках.
Інгредієнти:
- Пучок кропиви (150-200г);
- 2 яйця;
- 2-3 столові ложки молока;
- Сіль за смаком;
- Олія для смаження;
- Сметана для подачі.
Інструкція:
Спочатку підготуємо кропиву, щоб вона не жалила. Гарненько обтрусимо нашу здобич - а якщо там якась мурашка потрапила, хай їде на волю та й живе собі. Потім занурюємо кропиву у холодну воду на декілька хвилин, щоб змити пил. Хоча ми й збираємо далеко від трас та міста, але вже ж таки краще помити зелень.

Зливаємо холодну воду і далі заливаємо кропиву окропом - хай постоїть хвилини 3, і листя вже не пекуче.

Відкидаємо на дуршлаг, чекаємо, доки стече вода та зелень охолоне. Трохи віджимаємо, та можна дрібно нарізати.
Збиваємо яйця із молоком.

Додаємо нарізане листя кропиви, солимо та перемішуємо.

Розігріваємо на пательні тонкий шар олії та, коли добре нагріється, ложкою викладаємо порції кропиви з яйцем.

Підсмажуємо до скоринки упродовж 2-3 хвилин та перевертаємо лопаткою на другий бік.

Підсмаживши з обох боків, знімаємо кропив’яні оладки на тарілку.

І зразу ж подаємо зі сметаною!
