Оладки з молодої кропиви
Опис
Одна з моїх найулюбленішіх страв із дитинства - це оладки з кропиви! Кожного року, на початку травня ми збирали молоду кропиву десь у чистих місцях - у лісочку, що тоді був недалеко від нашого дому, чи у селі, - та мама готувала смачнющі оладки з неперевершеним ароматом. А тепер і я готую такі своїм діткам! А ще з кропиви можна робити чимало страв: не тільки оладки, але й кропив’яний суп, зелений борщ, чай, пекти зелений весняний хліб та навіть тістечка:)
Пекуча, дошкульна, а яка ж корисна! Так, у молодому листячку кропиви міститься не менше корисних речовин та вітамінів, ніж у ринковій зелені на кшталт салати чи руколи! А може, навіть більше. Чи відомо Вам, що у кропиві удвічі більше вітаміну С, ніж у цитринах? А вміст каротину у ній вищий, ніж у моркві! Отож-бо! А скільки ж отих смарагдових кропив’яних заростів буяє навесні по берегах струмків та річок, у селах та у лісах... йди та збирай на здоров’я!
Кропива підвищує імунітет, надає організму сил та снаги, щедро ділитячись із нами своєї весняної енергією - буйною, дикою та низнищенною! Ця дивовижна рослина містить багатий набір мікроелементів, а також вітаміни групи В, Е і К. Останній підвищує згортуваність крові, тому страви з кропиви слід вживати зрідка та з обережністю тим, хто схильний до загущення крові. Також не варто їсти кропив’яні страви майбутнім мамам. А ось коли дитинка вже народилася та трошки підросла, вже з 6 місяців можна обережно пробувати - якщо, звісно, нема алергії на кропиву. А я Вам розповім, як приготувати страви з кропиви, щоб вийшло смачно та корисно.
Ви вже знаете із попередніх рецептів, що збирати кропиву можна у травні та влітку, але тільки верхівки - чотири листочки. Щоб не попекти руки, доцільно збирати у городніх перчатках.
Інгредієнти:
- Пучок кропиви (150-200г);
- 2 яйця;
- 2-3 столові ложки молока;
- Сіль за смаком;
- Олія для смаження;
- Сметана для подачі.
Інструкція:
Спочатку підготуємо кропиву, щоб вона не жалила. Гарненько обтрусимо нашу здобич - а якщо там якась мурашка потрапила, хай їде на волю та й живе собі. Потім занурюємо кропиву у холодну воду на декілька хвилин, щоб змити пил. Хоча ми й збираємо далеко від трас та міста, але вже ж таки краще помити зелень.
![заливаємо кропиву водою заливаємо кропиву водою](https://xn----itbambrzfvda4byf0a6g.in.ua/wp-content/uploads/2017/05/oladky-z-kropyvy-2.jpg)
Зливаємо холодну воду і далі заливаємо кропиву окропом - хай постоїть хвилини 3, і листя вже не пекуче.
![трошки обсушуємо трошки обсушуємо](https://xn----itbambrzfvda4byf0a6g.in.ua/wp-content/uploads/2017/05/oladky-z-kropyvy-1.jpg)
Відкидаємо на дуршлаг, чекаємо, доки стече вода та зелень охолоне. Трохи віджимаємо, та можна дрібно нарізати.
Збиваємо яйця із молоком.
![збиваємо яйця і молоко збиваємо яйця і молоко](https://xn----itbambrzfvda4byf0a6g.in.ua/wp-content/uploads/2017/05/oladky-z-kropyvy-3.jpg)
Додаємо нарізане листя кропиви, солимо та перемішуємо.
![додаємо подрібнену кропиву додаємо подрібнену кропиву](https://xn----itbambrzfvda4byf0a6g.in.ua/wp-content/uploads/2017/05/oladky-z-kropyvy-5.jpg)
Розігріваємо на пательні тонкий шар олії та, коли добре нагріється, ложкою викладаємо порції кропиви з яйцем.
![викладаємо оладки викладаємо оладки](https://xn----itbambrzfvda4byf0a6g.in.ua/wp-content/uploads/2017/05/oladky-z-kropyvy-6.jpg)
Підсмажуємо до скоринки упродовж 2-3 хвилин та перевертаємо лопаткою на другий бік.
![смажимо з іншого боку смажимо з іншого боку](https://xn----itbambrzfvda4byf0a6g.in.ua/wp-content/uploads/2017/05/oladky-z-kropyvy-7.jpg)
Підсмаживши з обох боків, знімаємо кропив’яні оладки на тарілку.
![як приготувати оладки з кропиви як приготувати оладки з кропиви](https://xn----itbambrzfvda4byf0a6g.in.ua/wp-content/uploads/2017/05/oladky-z-kropyvy-8.jpg)
І зразу ж подаємо зі сметаною!
![смачні весняні оладки з кропиви смачні весняні оладки з кропиви](https://xn----itbambrzfvda4byf0a6g.in.ua/wp-content/uploads/2017/05/oladky-z-kropyvy-12.jpg)