Перетерта чорна смородина з цукром
Опис
Кожного літа ми неодмінно заготовуємо на зиму чорну смородину, протерту із цукром. Якщо інші варення - полуничне, вишневе - варимо не щороку, то смородина має бути завжди!
Адже взимку чай із протертими запашними ягодами - найперший порятунок при застуді, бо у смородині міститься багато аскорбінової кислоти - вітаміну С. А ще такий припас дуже смачний, а які чудові терті пироги можна пекти з чорною смородиною! Тож скоріш на ринок за ягодами, поки триває сезон. А я Вас навчу, як зробити корисне та смачне варення з чорної смородини, яке не треба варити. Це найкращий спосіб заготувати її, оскільки при «холодному» консервуванні у ягодах зберігається найбільше вітамінів та корисних речовин.
Можна ще заморозити ягоди, але тоді вони будуть придатні лише для додавання у тісто - кекси чи пироги. А ось для запашного зимового чаю треба саме перетерта смородина!
Інгредієнти:
- 1 кг чорної смородини;
- 2 кг цукру.
Інструкція:
Якщо треба, очищуємо ягоди від хвостиків, гарно промиваємо у воді - зручно висипати їх до великої миски та налити туди холодної води, побовтати рукою, потім ягоди виловити до дуршлагу та обсушити.

Тепер є два способи. Один швидкий, а другий більш корисний.
Перший - перекрутити ягоди через м’ясорубку - зазвичай я так і роблю.

Потім всипаємо до ягідного пюре цукор та гарно перемішуємо.

Другий - розтерти ягоди із цукром дерев’яною ложкою у мисці. Це довше та потребує більше зусиль, але при цьому ягідний сік не контактує із металевими частинами, як у м’ясорубці чи блендері, та не окислюється.

Готову протерту смородину розфасовуємо по сухих стерильних слоїках. Наповнюємо їх не по вінця, а по плечики, залишаючи трохи запасу, бо цукор буде танути та варення збільшится у обсязі. Загвинчуємо слоїки стерильними металевими кришками чи закриваємо щільними поліетіленовими та ставимо на зберігання у сухе прохолодне місце. Припас зі смородини чудово зберігаєтьсяне в холодильнику, а просто у коморі.

А тепер - рецепт смачного чаю зі смородини. На склянку теплої кип'яченої води (не окропу, а саме теплої води, щоби зберегти вітаміни у ягодах) додаємо 2-3 чайні ложки протертої смородини - за Вашим смаком, щоб отримати більш чи менш насичнений чай,- та гарно розмішуємо. Поживний та запашний напій готовий!