Смажені пиріжки на кефірі з фруктами та ягодами
Опис
Ось подивіться, які гарні, рум’яні смажені пиріжечки із ягодами та фруктами! Але спочатку це мали бути не пиріжки. Це мали бути... вареники!
Так-так, я замісила тісто на кефірі, як для вареників з вишнею. Тільки замість кефіру додала до тіста домашній йогурт - а що ж, теж кисломолочний продукт, чом би й ні?.. Але тісто на йогурті повело себе якось дивно. Спершу туди знадобилося всипати аж на 50 г більше борошна, бо тісто щось було дуже липким. І після 30-хвилинного відпочинку воно залишилося якимсь тягучим... Ну точно, це через йогурт - адже він був також такий тягучий - не усі йогурти такі, а лише ті, у складі яких є ацидофільні паличкиї. Це моя мама каже - вона мікробіолог за фахом. І кисломолочні продукти із ацидофільними лактобактеріями не дуже підходять до випчки: млинці на такому йогурті рвуться, оладки прилипають до пательні, а кекси виходять нібито глевкими. Що є робити з тістом на вареники? Подивилася я на нього, і щось воно мені нагадало. А саме - тісто для смажених дрідждових пиріжків: м’яке, ніжне… А що, як я зроблю пиріжки?
Ми якраз нарвали у селі вишень, діти у дворі натрусили абрикосів, а я на ринку купила персиків та чорниці. Ось буде гарна фруктово-ягідна начинка для пиріжків! Із деяким хвилюванням я посмажила першу партію... пиріжки вдалися! Тож усе на краще:) Завдяки цій пригоді ми дізналися, що тісто на кефірі підходить як для вареників, так і для пиріжків! Причому пиріжки без дріжджів, що зацікавить тих читачів, котрі їх не використовують. Якщо будете робити на нормальному кефірі, беріть трохи менше борошна, щоб тісто було не надто крутим, а м’яким, ось тільки як перестане дуже прилипати до рук - і досить підсипати. Просто гарно притрушуйте стіл, як будете тісто розвалковувати, щоб не пристало.
А якщо Ви полюбляєте печені пиріжки - тоді зазирніть ще й сюди: Пиріжки з вишнями в духовці.
Інгредієнти:
- 1 яйце;
- 1 склянка кефіру (200 мл);
- 2 чайні ложки цукру;
- 0,5 чайної ложки солі;
- 0,5 чайної ложки соди;
- 1 столова ложка олії;
- 325-375 г борошна.
Інструкція:
Збовтуємо разом кефір, яйце, сіль, цукор та олію.
Борошно (спочатку 300 г) змішуємо із содою та просіюємо до рідкої суміші.
Замішуємо тісто спершу ложкою, потім руками, потроху підсипаючи потрібну кількість борошна. Загортаємо тісто у пакетик на залишаємо на 30 хвилин.
Тоді щедро притрушуємо стіл борошном та ділимо тісто на невеликі шматки. Зручно скатати ковбаску, а потім нарізати її на кружки 2-2,5 см завширшки. Кожен кружок розвалковуємо у лепішку.
Накладаємо по половинці абрикосу, вишеньку-дві, малинку, кілька ягід чорниці, шматочок персика чи що є - підійдуть і шматочки яблук, і сливи, і повидло.
Притрушуємо цукром.
Заліплюємо пиріжки, як вареники, перевертаємо й трохи притискаємо.
Смажимо на пательні, викладаючи у добряче розігріту олію, щоб шкварчали. Багато не треба - пиріжки не мають у ній плавати, але й тонкий шар олії теж буде замалий. Десь 1,5 столові ложки наливаємо. Смажимо на вогні більш за середній до рум’яного низу й перевертаємо виделкою.
Підсмажуємо з другого боку, а далі ставимо пиріжки почергово на один та другий бік, як котлети по-київськи, щоб гарно просмажилися, ось так:
Знімаємо готові смажені пиріжки на тарілку, хай прохолонуть трохи - та пригощаємось із компотом або чаєм!
Смачного чаювання!
Оскільки тісто саме по собі несолодке, гадаю, що такі пиріжечки можна робити не тільки з фруктами, але й із картоплею, капустою, фаршем, сиром - солодким чи солоним із зеленню.
Експериментуйте!