Печені пиріжки з вишнями із дріжджового тіста
Опис
Літечко! Вишнева пора! Нарешті ми дочекалися - на гілках вишень у садочках, які так буйно квітли навесні, рясніють яскраві ягідки! Нумо збирати їх та готувати смачні вареники, наливки та, звісно, пиріжки з вишнями!
Це мій найулюбленіший вид пиріжків: кожного літа я чекаю, коли достигне вишня, щоб напекти їх багато-багато, на усю родину!
Стиглі соковиті, солодкі, із легенькою кислинкою вишні чудово гармоніюють із пухким тістом; пиріжки виблискують рум’яними боками та так і ваблять спрообувати!
Зараз я розповім Вам два моїх найулюбленіших рецепти дріжджового тіста для пиріжків - з вишнями, яблуками, малиною, персиками й абрикосами, асорті з будь-яких ягід чи фруктів - з будь-якої начинкою буде смачно. Гарні ці пиріжки і з солодким сиром.
З цієї кількості інгредієнтів виходить 50 маленьких чи 20 великих пиріжків.
Випікаються вони за 3 рази - за 1 раз на деко вміщується 20 невеликих пиріжків. Або 7 великих завиванців.
Печу багато, щоби пригостити усіх - родину, батьків, друзів:) Якщо то багато, поділіть кількість продуктів для тіста надвоє.
Цим рецептом дріжджового тіста на кефірі зі мною поділилася Інна, продавчиня смачнющих булочок із Затоки. Ми були в захваті від ніжного, пухкого тіста приємного сонячного кольору і гадали, що то булочки на домашніх яйцях. Як же ми були здивовані, коли дізналися, що у тісті немає жодного яйця!
А що ж забарвлює його у жовтий колір? Мелена куркума - корисна для гарної пам’яті та міцного здоров’я спеція жовтогарячого кольору. А через відсутність яєць тісту легше підніматися, тому воно й таке напрочуд пухке та м’якеньке.
Інгредієнти:
- 1 кг вишень;
- Крахмал;
- Цукор за смаком.
- 2 жовтки;
- 1 столова локжа молока;
- Або цукрова пудра.
- 100 г свіжих дріжджів;
- 1,5 склянки цукру (300 г);
- 1 пакет кефіру 900 мл;
- 100 г вершкового масла;
- 100 г свинячого смальцю;
- 1 чайна ложка солі;
- 0,5 чайної ложки куркуми;
- 4 столові ложки олії;
- 1300-1400 г борошна.
Інструкція:
Дріжджі кришимо руками до миски. Всипаємо туди 4 столові ложєки цукру від загальної кількості та розтираємо ложкою до рідкого стану.

Вливаємо склянку кефіру та перемішуємо. Кефір має бути не холодний, кімнатної температури, щоб не «злякати» дріжджі, так само інші інгредієнти мають бути не холодні і не гарячі, а теплі чи хоча б кімнатної температури. Кефір ми не гріємо, як молоко, для додавання у тісто, бо від нагрівання він може перетворитися на сир і сироватку.

Перемішуємо рідкі дріжджі із кефіром та просіюємо півтори склянки (200 г від загальної кількості) борошна.

Знов перемішуємо, утворюється негусте тісто - опара. Ставимо у тепло, хай підійде 15-20 хвилин. А тим часом розтопимо вершкове масло та смалець, щоби на момент додавання до тіста жир був рідким, але не гарячим, а теплим.

Ось опара піднялась й почала «дихати». Дріжджики молодці, гарно стараються!

Час додавати інші інгредієнти: вливаємо до опари решту кефіру, додаємо цукор та розтоплений жир, перемішуємо.


Далі починаємо потроху, по 1 склянці, просіювати борошно, перемішуючи тісто ложкою та дивлячись на його густину. Разом із борошном просіюємо куркуму, щоб вона рівномірніше розподілилася у тісті. Додаємо сіль.

Потім, коли вже додали майже усе потрібне борошно, вливаємо олію та продовжуємо вимішувати руками.

Тісто має бути м’яким: не треба сипати багато борошна, навіть якщо воно ще трохи прилипає. Надто велика кількість борошна робить тісто крутим, а випічку - менш пухкою. Краще гарненько вимісіть тісто: при вимішуванні у ньому розвивається клійковина (тому тісто стає єластичним і перестає липнути), а ще воно насичується киснем, необхідним для роботи дріжджів. Тому варто постаратися та вимісити хвилин 10-15, а краще 20!

Добре вимішене тісто кладемо до миски, змащеної олією, накриваємо рушником та ставимо у тепле місце до того часу, як підійде удвічі. В залежності від того, наскільки тепло у кухні, тісто підходитиме 30-60 хвилин.

Цей рецепт тіста без яєць, та є іще один - також мій улюблений, за яким я пекла усю солодку дріжджову випічку років 10. У його складі багато масла та яєць, випічка виходить пухкою та дуже смачною і довго залишається м’якенькою. Але дуже важлива якість дріжджів: якщо вони не дуже свіжі чи якісні, тісто не може гарно підійти. У цьому плані рецепт без яєць «легший» для дріжджів. Але я про всяк випадок приведу і другий рецепт тіста на пиріжки, а Ви обирайте собі до вподоби чи спробуйте обидва і напишіть мені, який Вам більше сподобався!
Сдобне дріжджове тісто на яйцях:- 100 г свіжих дріжджів;
- 0,5 склянки молока;
- 150 г цукру;
- 5 яєць;
- 200 г вершкового масла;
- 0,5 склянки олії (100 мл);
- 0,5 чайної ложки солі;
- Борошно вищого сорту - 5-6 склянок (в одній склянці 200 мл вміщується 130 г борошна, отже, треба 650-780 г).
Це тісто робимо так: спочатку також опару - розтираємо із 2 ложками цукру дріжджі, вливаємо тепле молоко, просіюємо трохи менше склянки борошна, розмішуємо та ставимо у тепло на 15 хвилин.
Тим часом розтоплюємо масло та збиваємо яйця із рештою цукру.
До опари додаємо збиті з цукром яйця, перемішуємо. Трохи просіяного борошна - вливаємо розтоплене масло, знов перемішуємо. Поступово додаємо борошно, сіль, у кінці замішування - олію. Тісто має бути приємно м’яким. Вимісивши його хвилин 10, кладемо до миски, накриваємо рушником і ставимо у тепле місце на півгодини. Коли тісто підійде вперше, можна обминати та ліпити пиріжки чи пироги.
А ось і тісто на кефрі підішло у другий раз! Час ліпити пиріжки!
Обминаємо тісто та відділяємо шиматочки розміром із невелике яблуко. Притрусивши стіл борошном, розкочуємо тісто у кругленькі лепішки товщиною 5-7 мм.

Кожне кружальце притрушуємо крохмалем через ситечко, аби він увібрав зайву вологу з ягід. Викладаємо посередині вишні, намагаючись, щоб сік не потрапив на края тіста - він заважатиме гарно заліпити пиріжок. Кількість вишень - в залежності від розміру пиріжка, 5-7 штук. Що більше, то смачніше.

Гарно заліплюємо края тіста, як вареник. Викладаємо пиріжки швом униз на деко, застелене промащеним олією пергаментом.

Хай пиріжки постоять хвилин 20 у теплі, поки духовка розігрівається до 170С. Якщо зразу поставити дріжджову випічку до гарячої духовки, вона може потріскатися, бо почне стрмко підходити. Тому треба деякий час на розстойку.

Ставимо пиріжки на середній рівень духовки та випікаємо упродовж 20-25 хвилин. Якщо у Вашій духовці нижній нагрів, раджу поставити на її дно жаростійку ємність із водою: тоді пиріжки не пригорять знизу і не засохнуть, верхня скоринка буде м’якою.
Коли шпажка при перевірці тіста залишатиметься сухою, а скоринка пиріжків почне злегка золотитися, приготуємо жовток, збитий із молоком, для змащування. Змащуємо пиріжки кондитерским пензликом та випікаємо ще 5-7 хвилин, трохи збільщивиши температуру до 180-200С. Пиріжки набудуть чудової блискучої скоринки.

Виймаємо гарячі, запашні вишневі пиріжки з духовки, хай вистигнуть на столі.

Та ставимо другу партію. Можна зробити великі булочки-завиванці: беремо більші шматочки тіста та розкочуємо прямокутні лепішки. Посипаємо крохмалем та щедро викладаємо вишню, притрушуємо цукром.

А потім зкручуємо рулетом, заліплюючи краї.

Виходить ось така довга булочка. Їх вміщується 6-7 щтук на деко.

Випікаємо завиванці із вишнями до сухої шпажки та ніжно-золотистого кольору.

Такі пиріжки я не змащую жовтком, а посипаю цукровою пудрою через ситечко. Оце вже пиріжок так пиріжок - можна одним наїстися, вистачить і на сніданок, і на полуденок!

А третю партію я зробила у вигляді відкритих булочок із сиром та малиною. Треба розкачати прямокутну лепішку з дві долоні та зробити надрізи з двох сторін. Накладаємо посередині начинку та загинаємо краї: правий - ліворуч, лівий - праворуч.

Ось такі булочки виходять. Випікаємо їх так само, змащуючи жовтком наприкінці.

Обирайте, які пиріжки з вишнями Вам до смаку!

Ось такі булочки...

Чи пиріжки класичної форми?

А може, завиванці?

Чекатиму Ваших вражень у коментарях!

Смачного чаювання!

Пиріжки з вишнями - просто казкові!
Ніколи не чула про таке тісто, пиріжки вийшли гарні, такі як у вас на фото!Щиро дякую за рецепт!!
Дуже подобається Ваш сайт, хочу спробувати інші рецепти також, почну з пиріжків з маком:-)
Фотосессія Ваша - просто шикарна! У Вас золоті руки, щастя Вам!
Рецепт тіста номер два - підтверджую, дуже смачне тісто, теж печу з подібного кілька років.
Jasmine, на здоров'я! 🙂
Щиро дякую Вам за такий чудовий коментар, за теплі слова й гарні побажання!
Мені дуже приємно дізнатися, що Вам сподобалися пиріжки та мій сайтик.
Заходьте, пригощайтеся - завжди рада!
Вдалої Вам випічки та смачних страв:)