Печені пиріжки з вишнями із дріжджового тіста

Порцій: 50   Час приготування: Підготовка 2,5 години, випікання 35 хвилин 07. 07. 2017 г.

Літечко! Вишнева пора! Нарешті ми дочекалися - на гілках вишень у садочках, які так буйно квітли навесні, рясніють яскраві ягідки! Нумо збирати їх та готувати смачні вареники, наливки та, звісно, пиріжки з вишнями!

вишні

Це мій найулюбленіший вид пиріжків: кожного літа я чекаю, коли достигне вишня, щоб напекти їх багато-багато, на усю родину!

пиріжки з вишнями

Стиглі соковиті, солодкі, із легенькою кислинкою вишні чудово гармоніюють із пухким тістом; пиріжки виблискують рум’яними боками та так і ваблять спрообувати!

дріжджові пиріжки з вишнями

Зараз я розповім Вам два моїх найулюбленіших рецепти дріжджового тіста для пиріжків - з вишнями, яблуками, малиною, персиками й абрикосами, асорті з будь-яких ягід чи фруктів - з будь-якої начинкою буде смачно. Гарні ці пиріжки і з солодким сиром.

булочки з сиром та малиною

З цієї кількості інгредієнтів виходить 50 маленьких чи 20 великих пиріжків.

духові пиріжки з вишнями

Випікаються вони за 3 рази - за 1 раз на деко вміщується 20 невеликих пиріжків. Або 7 великих завиванців.

завиванці з вишнями

Печу багато, щоби пригостити усіх - родину, батьків, друзів:) Якщо то багато, поділіть кількість продуктів для тіста надвоє.

рулети з вишнями

Цим рецептом дріжджового тіста на кефірі зі мною поділилася Інна, продавчиня смачнющих булочок із Затоки. Ми були в захваті від ніжного, пухкого тіста приємного сонячного кольору і гадали, що то булочки на домашніх яйцях. Як же ми були здивовані, коли дізналися, що у тісті немає жодного яйця!

печені пиріжки з вишнями

А що ж забарвлює його у жовтий колір? Мелена куркума - корисна для гарної пам’яті та міцного здоров’я спеція жовтогарячого кольору. А через відсутність яєць тісту легше підніматися, тому воно й таке напрочуд пухке та м’якеньке.

інгредієнти для пиріжків з вишнями

Інгредіенти:

Для начинки:
  • 1 кг вишень;
  • Крахмал;
  • Цукор за смаком.
Вишні підійдуть свжі або заморожені, без кісточок. Крахмал картопляний чи кукурудзяний. Цукру - в залежності від смаку вишень, кислуваті вони чи солодкі. Для змащування:
  • 2 жовтки;
  • 1 столова локжа молока;
  • Або цукрова пудра.
Дріжджове тісто на кефірі:
  • 100 г свіжих дріжджів;
  • 1,5 склянки цукру (300 г);
  • 1 пакет кефіру 900 мл;
  • 100 г вершкового масла;
  • 100 г свинячого смальцю;
  • 1 чайна ложка солі;
  • 0,5 чайної ложки куркуми;
  • 4 столові ложки олії;
  • 1300-1400 г борошна.
Кількість борошна може бути трохи різною, в залежності від його вологості та виробника. Мені знадобилось близько 1350 г борошна + трохи на підсипку. Олію я беру гірчичну навпіл із соняшниковою, по 2 столові ложки. Гірчична олія надає дріжджовій випічці особливого приємного смаку, ось спробуйте. Смалець також робить тісто пухкішим і м’якшим - саме тому у деяких рецептах пісочного чи дріжджового тіста вершкове масло замінюють ним. Замість кефіру тісто можна замішувати на кислому молоці чи на сироватці. Але на кисляку чи кефірі пиріжки смачніші! На сухих дріжджах робити це тісто не раджу, враховуючи, що у його складі чимало жиру та цукру: свіжі дріжджі піднімають набагато краще.

Процес приготування:

Дріжджі кришимо руками до миски. Всипаємо туди 4 столові ложєки цукру від загальної кількості та розтираємо ложкою до рідкого стану.

розтираємо дріжджі із цукром

Вливаємо склянку кефіру та перемішуємо. Кефір має бути не холодний, кімнатної температури, щоб не «злякати» дріжджі, так само інші інгредієнти мають бути не холодні і не гарячі, а теплі чи хоча б кімнатної температури. Кефір ми не гріємо, як молоко, для додавання у тісто, бо від нагрівання він може перетворитися на сир і сироватку.

вливаємо кефір

Перемішуємо рідкі дріжджі із кефіром та просіюємо півтори склянки (200 г від загальної кількості) борошна.

просіюємо трохи борошна

Знов перемішуємо, утворюється негусте тісто - опара. Ставимо у тепло, хай підійде 15-20 хвилин. А тим часом розтопимо вершкове масло та смалець, щоби на момент додавання до тіста жир був рідким, але не гарячим, а теплим.

замішуємо опару

Ось опара піднялась й почала «дихати». Дріжджики молодці, гарно стараються!

опара підійшла

Час додавати інші інгредієнти: вливаємо до опари решту кефіру, додаємо цукор та розтоплений жир, перемішуємо.

вливаємо решту кефіру додаємо цукор, масло та смалець

Далі починаємо потроху, по 1 склянці, просіювати борошно, перемішуючи тісто ложкою та дивлячись на його густину. Разом із борошном просіюємо куркуму, щоб вона рівномірніше розподілилася у тісті. Додаємо сіль.

додаємо борошно та куркуму

Потім, коли вже додали майже усе потрібне борошно, вливаємо олію та продовжуємо вимішувати руками.

вливаємо олію

Тісто має бути м’яким: не треба сипати багато борошна, навіть якщо воно ще трохи прилипає. Надто велика кількість борошна робить тісто крутим, а випічку - менш пухкою. Краще гарненько вимісіть тісто: при вимішуванні у ньому розвивається клійковина (тому тісто стає єластичним і перестає липнути), а ще воно насичується киснем, необхідним для роботи дріжджів. Тому варто постаратися та вимісити хвилин 10-15, а краще 20!

замішуємо дріжджове тісто

Добре вимішене тісто кладемо до миски, змащеної олією, накриваємо рушником та ставимо у тепле місце до того часу, як підійде удвічі. В залежності від того, наскільки тепло у кухні, тісто підходитиме 30-60 хвилин.

дріжджове тісто на кефірі Як підійде, ніжно обминаємо його та знов ставимо підходити - знов до збільшення у 2 рази.А тим часом можна підготувати вишні для начинки. Якщо вишні свіжі, миємо, очищуємо від кісточок та залишаємо у дуршлазі, щоби стік сік. Під дуршлаг можна підставити миску, щоб зібрати сік та потім зварити з нього кисіль або компот. Якщо вишні заморожені, треба їх розморозити - також у дуршлагу чи ситі.

Цей рецепт тіста без яєць, та є іще один - також мій улюблений, за яким я пекла усю солодку дріжджову випічку років 10. У його складі багато масла та яєць, випічка виходить пухкою та дуже смачною і довго залишається м’якенькою. Але дуже важлива якість дріжджів: якщо вони не дуже свіжі чи якісні, тісто не може гарно підійти. У цьому плані рецепт без яєць «легший» для дріжджів. Але я про всяк випадок приведу і другий рецепт тіста на пиріжки, а Ви обирайте собі до вподоби чи спробуйте обидва і напишіть мені, який Вам більше сподобався!

Сдобне дріжджове тісто на яйцях:
  • 100 г свіжих дріжджів;
  • 0,5 склянки молока;
  • 150 г цукру;
  • 5 яєць;
  • 200 г вершкового масла;
  • 0,5 склянки олії (100 мл);
  • 0,5 чайної ложки солі;
  • Борошно вищого сорту - 5-6 склянок (в одній склянці 200 мл вміщується 130 г борошна, отже, треба 650-780 г).

Це тісто робимо так: спочатку також опару - розтираємо із 2 ложками цукру дріжджі, вливаємо тепле молоко, просіюємо трохи менше склянки борошна, розмішуємо та ставимо у тепло на 15 хвилин.

Тим часом розтоплюємо масло та збиваємо яйця із рештою цукру.

До опари додаємо збиті з цукром яйця, перемішуємо. Трохи просіяного борошна - вливаємо розтоплене масло, знов перемішуємо. Поступово додаємо борошно, сіль, у кінці замішування - олію. Тісто має бути приємно м’яким. Вимісивши його хвилин 10, кладемо до миски, накриваємо рушником і ставимо у тепле місце на півгодини. Коли тісто підійде вперше, можна обминати та ліпити пиріжки чи пироги.

А ось і тісто на кефрі підішло у другий раз! Час ліпити пиріжки!

Обминаємо тісто та відділяємо шиматочки розміром із невелике яблуко. Притрусивши стіл борошном, розкочуємо тісто у кругленькі лепішки товщиною 5-7 мм.

як ліпити пиріжки з вишнями

Кожне кружальце притрушуємо крохмалем через ситечко, аби він увібрав зайву вологу з ягід. Викладаємо посередині вишні, намагаючись, щоб сік не потрапив на края тіста - він заважатиме гарно заліпити пиріжок. Кількість вишень - в залежності від розміру пиріжка, 5-7 штук. Що більше, то смачніше.

заліплюємо пиріжки

Гарно заліплюємо края тіста, як вареник. Викладаємо пиріжки швом униз на деко, застелене промащеним олією пергаментом.

викладаємо пиріжки на деко

Хай пиріжки постоять хвилин 20 у теплі, поки духовка розігрівається до 170С. Якщо зразу поставити дріжджову випічку до гарячої духовки, вона може потріскатися, бо почне стрмко підходити. Тому треба деякий час на розстойку.

хай пиріжки підійдуть

Ставимо пиріжки на середній рівень духовки та випікаємо упродовж 20-25 хвилин. Якщо у Вашій духовці нижній нагрів, раджу поставити на її дно жаростійку ємність із водою: тоді пиріжки не пригорять знизу і не засохнуть, верхня скоринка буде м’якою.

Коли шпажка при перевірці тіста залишатиметься сухою, а скоринка пиріжків почне злегка золотитися, приготуємо жовток, збитий із молоком, для змащування. Змащуємо пиріжки кондитерским пензликом та випікаємо ще 5-7 хвилин, трохи збільщивиши температуру до 180-200С. Пиріжки набудуть чудової блискучої скоринки.

змащуємо пиріжки жовтком

Виймаємо гарячі, запашні вишневі пиріжки з духовки, хай вистигнуть на столі.

як пекти пиріжки з вишнями

Та ставимо другу партію. Можна зробити великі булочки-завиванці: беремо більші шматочки тіста та розкочуємо прямокутні лепішки. Посипаємо крохмалем та щедро викладаємо вишню, притрушуємо цукром.

як зробити дріжджові завиванці із вишнею

А потім зкручуємо рулетом, заліплюючи краї.

загортаємо рулет

Виходить ось така довга булочка. Їх вміщується 6-7 щтук на деко.

булочки з вишнями

Випікаємо завиванці із вишнями до сухої шпажки та ніжно-золотистого кольору.

випікаємо завиванці із вишнями

Такі пиріжки я не змащую жовтком, а посипаю цукровою пудрою через ситечко. Оце вже пиріжок так пиріжок - можна одним наїстися, вистачить і на сніданок, і на полуденок!

дріжджові булочки з вишнею

А третю партію я зробила у вигляді відкритих булочок із сиром та малиною. Треба розкачати прямокутну лепішку з дві долоні та зробити надрізи з двох сторін. Накладаємо посередині начинку та загинаємо краї: правий - ліворуч, лівий - праворуч.

булочки із сирно-ягідною начинкою

Ось такі булочки виходять. Випікаємо їх так само, змащуючи жовтком наприкінці.

булочки з малиною

Обирайте, які пиріжки з вишнями Вам до смаку!

смачні малиново-сирні булочки

Ось такі булочки...

булочки із дріжджового тіста

Чи пиріжки класичної форми?

рецепт пиріжків з вишнями

А може, завиванці?

завивианці з вишневою начинкою

Чекатиму Ваших вражень у коментарях!

як готувати пиріжки з вишнями

Смачного чаювання!

пиріжки зі свіжими вишнями
  1. 5
  2. 4
  3. 3
  4. 2
  5. 1

(3 голоса, у середньому: 5 из 5)
Позначки запису: ,
Коментарі до запису "Печені пиріжки з вишнями із дріжджового тіста"
Перейти до форми коментування
  1. Пиріжки з вишнями - просто казкові!
    Ніколи не чула про таке тісто, пиріжки вийшли гарні, такі як у вас на фото!Щиро дякую за рецепт!!
    Дуже подобається Ваш сайт, хочу спробувати інші рецепти також, почну з пиріжків з маком:-)
    Фотосессія Ваша - просто шикарна! У Вас золоті руки, щастя Вам!
    Рецепт тіста номер два - підтверджую, дуже смачне тісто, теж печу з подібного кілька років.

    • Jasmine, на здоров'я! 🙂
      Щиро дякую Вам за такий чудовий коментар, за теплі слова й гарні побажання!
      Мені дуже приємно дізнатися, що Вам сподобалися пиріжки та мій сайтик.
      Заходьте, пригощайтеся - завжди рада!
      Вдалої Вам випічки та смачних страв:)

Напишіть коментар до цього рецепту ↓

* Обов`язкові для заповнення поля
Увага: всі коментарі проходять модерацію.