Печені пиріжки з вишнями із дріжджового тіста
Опис
Літечко! Вишнева пора! Нарешті ми дочекалися - на гілках вишень у садочках, які так буйно квітли навесні, рясніють яскраві ягідки! Нумо збирати їх та готувати смачні вареники, наливки та, звісно, пиріжки з вишнями!
Це мій найулюбленіший вид пиріжків: кожного літа я чекаю, коли достигне вишня, щоб напекти їх багато-багато, на усю родину!
Стиглі соковиті, солодкі, із легенькою кислинкою вишні чудово гармоніюють із пухким тістом; пиріжки виблискують рум’яними боками та так і ваблять спрообувати!
Зараз я розповім Вам два моїх найулюбленіших рецепти дріжджового тіста для пиріжків - з вишнями, яблуками, малиною, персиками й абрикосами, асорті з будь-яких ягід чи фруктів - з будь-якої начинкою буде смачно. Гарні ці пиріжки і з солодким сиром.
З цієї кількості інгредієнтів виходить 50 маленьких чи 20 великих пиріжків.
Випікаються вони за 3 рази - за 1 раз на деко вміщується 20 невеликих пиріжків. Або 7 великих завиванців.
Печу багато, щоби пригостити усіх - родину, батьків, друзів:) Якщо то багато, поділіть кількість продуктів для тіста надвоє.
Цим рецептом дріжджового тіста на кефірі зі мною поділилася Інна, продавчиня смачнющих булочок із Затоки. Ми були в захваті від ніжного, пухкого тіста приємного сонячного кольору і гадали, що то булочки на домашніх яйцях. Як же ми були здивовані, коли дізналися, що у тісті немає жодного яйця!
А що ж забарвлює його у жовтий колір? Мелена куркума - корисна для гарної пам’яті та міцного здоров’я спеція жовтогарячого кольору. А через відсутність яєць тісту легше підніматися, тому воно й таке напрочуд пухке та м’якеньке.
Інгредієнти:
- 1 кг вишень;
- Крахмал;
- Цукор за смаком.
- 2 жовтки;
- 1 столова локжа молока;
- Або цукрова пудра.
- 100 г свіжих дріжджів;
- 1,5 склянки цукру (300 г);
- 1 пакет кефіру 900 мл;
- 100 г вершкового масла;
- 100 г свинячого смальцю;
- 1 чайна ложка солі;
- 0,5 чайної ложки куркуми;
- 4 столові ложки олії;
- 1300-1400 г борошна.
Інструкція:
Дріжджі кришимо руками до миски. Всипаємо туди 4 столові ложєки цукру від загальної кількості та розтираємо ложкою до рідкого стану.
![розтираємо дріжджі із цукром розтираємо дріжджі із цукром](https://xn----itbambrzfvda4byf0a6g.in.ua/wp-content/uploads/2017/07/pyrizhky-z-vyshniamy-2.jpg)
Вливаємо склянку кефіру та перемішуємо. Кефір має бути не холодний, кімнатної температури, щоб не «злякати» дріжджі, так само інші інгредієнти мають бути не холодні і не гарячі, а теплі чи хоча б кімнатної температури. Кефір ми не гріємо, як молоко, для додавання у тісто, бо від нагрівання він може перетворитися на сир і сироватку.
![вливаємо кефір вливаємо кефір](https://xn----itbambrzfvda4byf0a6g.in.ua/wp-content/uploads/2017/07/pyrizhky-z-vyshniamy-3.jpg)
Перемішуємо рідкі дріжджі із кефіром та просіюємо півтори склянки (200 г від загальної кількості) борошна.
![просіюємо трохи борошна просіюємо трохи борошна](https://xn----itbambrzfvda4byf0a6g.in.ua/wp-content/uploads/2017/07/pyrizhky-z-vyshniamy-4.jpg)
Знов перемішуємо, утворюється негусте тісто - опара. Ставимо у тепло, хай підійде 15-20 хвилин. А тим часом розтопимо вершкове масло та смалець, щоби на момент додавання до тіста жир був рідким, але не гарячим, а теплим.
![замішуємо опару замішуємо опару](https://xn----itbambrzfvda4byf0a6g.in.ua/wp-content/uploads/2017/07/pyrizhky-z-vyshniamy-5.jpg)
Ось опара піднялась й почала «дихати». Дріжджики молодці, гарно стараються!
![опара підійшла опара підійшла](https://xn----itbambrzfvda4byf0a6g.in.ua/wp-content/uploads/2017/07/pyrizhky-z-vyshniamy-6.jpg)
Час додавати інші інгредієнти: вливаємо до опари решту кефіру, додаємо цукор та розтоплений жир, перемішуємо.
![вливаємо решту кефіру вливаємо решту кефіру](https://xn----itbambrzfvda4byf0a6g.in.ua/wp-content/uploads/2017/07/pyrizhky-z-vyshniamy-7.jpg)
![додаємо цукор, масло та смалець додаємо цукор, масло та смалець](https://xn----itbambrzfvda4byf0a6g.in.ua/wp-content/uploads/2017/07/pyrizhky-z-vyshniamy-8.jpg)
Далі починаємо потроху, по 1 склянці, просіювати борошно, перемішуючи тісто ложкою та дивлячись на його густину. Разом із борошном просіюємо куркуму, щоб вона рівномірніше розподілилася у тісті. Додаємо сіль.
![додаємо борошно та куркуму додаємо борошно та куркуму](https://xn----itbambrzfvda4byf0a6g.in.ua/wp-content/uploads/2017/07/pyrizhky-z-vyshniamy-9.jpg)
Потім, коли вже додали майже усе потрібне борошно, вливаємо олію та продовжуємо вимішувати руками.
![вливаємо олію вливаємо олію](https://xn----itbambrzfvda4byf0a6g.in.ua/wp-content/uploads/2017/07/pyrizhky-z-vyshniamy-10.jpg)
Тісто має бути м’яким: не треба сипати багато борошна, навіть якщо воно ще трохи прилипає. Надто велика кількість борошна робить тісто крутим, а випічку - менш пухкою. Краще гарненько вимісіть тісто: при вимішуванні у ньому розвивається клійковина (тому тісто стає єластичним і перестає липнути), а ще воно насичується киснем, необхідним для роботи дріжджів. Тому варто постаратися та вимісити хвилин 10-15, а краще 20!
![замішуємо дріжджове тісто замішуємо дріжджове тісто](https://xn----itbambrzfvda4byf0a6g.in.ua/wp-content/uploads/2017/07/pyrizhky-z-vyshniamy-11.jpg)
Добре вимішене тісто кладемо до миски, змащеної олією, накриваємо рушником та ставимо у тепле місце до того часу, як підійде удвічі. В залежності від того, наскільки тепло у кухні, тісто підходитиме 30-60 хвилин.
![дріжджове тісто на кефірі дріжджове тісто на кефірі](https://xn----itbambrzfvda4byf0a6g.in.ua/wp-content/uploads/2017/07/pyrizhky-z-vyshniamy-12.jpg)
Цей рецепт тіста без яєць, та є іще один - також мій улюблений, за яким я пекла усю солодку дріжджову випічку років 10. У його складі багато масла та яєць, випічка виходить пухкою та дуже смачною і довго залишається м’якенькою. Але дуже важлива якість дріжджів: якщо вони не дуже свіжі чи якісні, тісто не може гарно підійти. У цьому плані рецепт без яєць «легший» для дріжджів. Але я про всяк випадок приведу і другий рецепт тіста на пиріжки, а Ви обирайте собі до вподоби чи спробуйте обидва і напишіть мені, який Вам більше сподобався!
Сдобне дріжджове тісто на яйцях:- 100 г свіжих дріжджів;
- 0,5 склянки молока;
- 150 г цукру;
- 5 яєць;
- 200 г вершкового масла;
- 0,5 склянки олії (100 мл);
- 0,5 чайної ложки солі;
- Борошно вищого сорту - 5-6 склянок (в одній склянці 200 мл вміщується 130 г борошна, отже, треба 650-780 г).
Це тісто робимо так: спочатку також опару - розтираємо із 2 ложками цукру дріжджі, вливаємо тепле молоко, просіюємо трохи менше склянки борошна, розмішуємо та ставимо у тепло на 15 хвилин.
Тим часом розтоплюємо масло та збиваємо яйця із рештою цукру.
До опари додаємо збиті з цукром яйця, перемішуємо. Трохи просіяного борошна - вливаємо розтоплене масло, знов перемішуємо. Поступово додаємо борошно, сіль, у кінці замішування - олію. Тісто має бути приємно м’яким. Вимісивши його хвилин 10, кладемо до миски, накриваємо рушником і ставимо у тепле місце на півгодини. Коли тісто підійде вперше, можна обминати та ліпити пиріжки чи пироги.
А ось і тісто на кефрі підішло у другий раз! Час ліпити пиріжки!
Обминаємо тісто та відділяємо шиматочки розміром із невелике яблуко. Притрусивши стіл борошном, розкочуємо тісто у кругленькі лепішки товщиною 5-7 мм.
![як ліпити пиріжки з вишнями як ліпити пиріжки з вишнями](https://xn----itbambrzfvda4byf0a6g.in.ua/wp-content/uploads/2017/07/pyrizhky-z-vyshniamy-13.jpg)
Кожне кружальце притрушуємо крохмалем через ситечко, аби він увібрав зайву вологу з ягід. Викладаємо посередині вишні, намагаючись, щоб сік не потрапив на края тіста - він заважатиме гарно заліпити пиріжок. Кількість вишень - в залежності від розміру пиріжка, 5-7 штук. Що більше, то смачніше.
![заліплюємо пиріжки заліплюємо пиріжки](https://xn----itbambrzfvda4byf0a6g.in.ua/wp-content/uploads/2017/07/pyrizhky-z-vyshniamy-14.jpg)
Гарно заліплюємо края тіста, як вареник. Викладаємо пиріжки швом униз на деко, застелене промащеним олією пергаментом.
![викладаємо пиріжки на деко викладаємо пиріжки на деко](https://xn----itbambrzfvda4byf0a6g.in.ua/wp-content/uploads/2017/07/pyrizhky-z-vyshniamy-15.jpg)
Хай пиріжки постоять хвилин 20 у теплі, поки духовка розігрівається до 170С. Якщо зразу поставити дріжджову випічку до гарячої духовки, вона може потріскатися, бо почне стрмко підходити. Тому треба деякий час на розстойку.
![хай пиріжки підійдуть хай пиріжки підійдуть](https://xn----itbambrzfvda4byf0a6g.in.ua/wp-content/uploads/2017/07/pyrizhky-z-vyshniamy-16.jpg)
Ставимо пиріжки на середній рівень духовки та випікаємо упродовж 20-25 хвилин. Якщо у Вашій духовці нижній нагрів, раджу поставити на її дно жаростійку ємність із водою: тоді пиріжки не пригорять знизу і не засохнуть, верхня скоринка буде м’якою.
Коли шпажка при перевірці тіста залишатиметься сухою, а скоринка пиріжків почне злегка золотитися, приготуємо жовток, збитий із молоком, для змащування. Змащуємо пиріжки кондитерским пензликом та випікаємо ще 5-7 хвилин, трохи збільщивиши температуру до 180-200С. Пиріжки набудуть чудової блискучої скоринки.
![змащуємо пиріжки жовтком змащуємо пиріжки жовтком](https://xn----itbambrzfvda4byf0a6g.in.ua/wp-content/uploads/2017/07/pyrizhky-z-vyshniamy-17.jpg)
Виймаємо гарячі, запашні вишневі пиріжки з духовки, хай вистигнуть на столі.
![як пекти пиріжки з вишнями як пекти пиріжки з вишнями](https://xn----itbambrzfvda4byf0a6g.in.ua/wp-content/uploads/2017/07/pyrizhky-z-vyshniamy-18.jpg)
Та ставимо другу партію. Можна зробити великі булочки-завиванці: беремо більші шматочки тіста та розкочуємо прямокутні лепішки. Посипаємо крохмалем та щедро викладаємо вишню, притрушуємо цукром.
![як зробити дріжджові завиванці із вишнею як зробити дріжджові завиванці із вишнею](https://xn----itbambrzfvda4byf0a6g.in.ua/wp-content/uploads/2017/07/pyrizhky-z-vyshniamy-19.jpg)
А потім зкручуємо рулетом, заліплюючи краї.
![загортаємо рулет загортаємо рулет](https://xn----itbambrzfvda4byf0a6g.in.ua/wp-content/uploads/2017/07/pyrizhky-z-vyshniamy-20.jpg)
Виходить ось така довга булочка. Їх вміщується 6-7 щтук на деко.
![булочки з вишнями булочки з вишнями](https://xn----itbambrzfvda4byf0a6g.in.ua/wp-content/uploads/2017/07/pyrizhky-z-vyshniamy-21.jpg)
Випікаємо завиванці із вишнями до сухої шпажки та ніжно-золотистого кольору.
![випікаємо завиванці із вишнями випікаємо завиванці із вишнями](https://xn----itbambrzfvda4byf0a6g.in.ua/wp-content/uploads/2017/07/pyrizhky-z-vyshniamy-26.jpg)
Такі пиріжки я не змащую жовтком, а посипаю цукровою пудрою через ситечко. Оце вже пиріжок так пиріжок - можна одним наїстися, вистачить і на сніданок, і на полуденок!
![дріжджові булочки з вишнею дріжджові булочки з вишнею](https://xn----itbambrzfvda4byf0a6g.in.ua/wp-content/uploads/2017/07/pyrizhky-z-vyshniamy-35.jpg)
А третю партію я зробила у вигляді відкритих булочок із сиром та малиною. Треба розкачати прямокутну лепішку з дві долоні та зробити надрізи з двох сторін. Накладаємо посередині начинку та загинаємо краї: правий - ліворуч, лівий - праворуч.
![булочки із сирно-ягідною начинкою булочки із сирно-ягідною начинкою](https://xn----itbambrzfvda4byf0a6g.in.ua/wp-content/uploads/2017/07/pyrizhky-z-vyshniamy-22.jpg)
Ось такі булочки виходять. Випікаємо їх так само, змащуючи жовтком наприкінці.
![булочки з малиною булочки з малиною](https://xn----itbambrzfvda4byf0a6g.in.ua/wp-content/uploads/2017/07/pyrizhky-z-vyshniamy-25.jpg)
Обирайте, які пиріжки з вишнями Вам до смаку!
![смачні малиново-сирні булочки смачні малиново-сирні булочки](https://xn----itbambrzfvda4byf0a6g.in.ua/wp-content/uploads/2017/07/pyrizhky-z-vyshniamy-39.jpg)
Ось такі булочки...
![булочки із дріжджового тіста булочки із дріжджового тіста](https://xn----itbambrzfvda4byf0a6g.in.ua/wp-content/uploads/2017/07/pyrizhky-z-vyshniamy-41.jpg)
Чи пиріжки класичної форми?
![рецепт пиріжків з вишнями рецепт пиріжків з вишнями](https://xn----itbambrzfvda4byf0a6g.in.ua/wp-content/uploads/2017/07/pyrizhky-z-vyshniamy-30.jpg)
А може, завиванці?
![завивианці з вишневою начинкою завивианці з вишневою начинкою](https://xn----itbambrzfvda4byf0a6g.in.ua/wp-content/uploads/2017/07/pyrizhky-z-vyshniamy-38.jpg)
Чекатиму Ваших вражень у коментарях!
![як готувати пиріжки з вишнями як готувати пиріжки з вишнями](https://xn----itbambrzfvda4byf0a6g.in.ua/wp-content/uploads/2017/07/pyrizhky-z-vyshniamy-32.jpg)
Смачного чаювання!
![пиріжки зі свіжими вишнями пиріжки зі свіжими вишнями](https://xn----itbambrzfvda4byf0a6g.in.ua/wp-content/uploads/2017/07/pyrizhky-z-vyshniamy-33.jpg)
Пиріжки з вишнями - просто казкові!
Ніколи не чула про таке тісто, пиріжки вийшли гарні, такі як у вас на фото!Щиро дякую за рецепт!!
Дуже подобається Ваш сайт, хочу спробувати інші рецепти також, почну з пиріжків з маком:-)
Фотосессія Ваша - просто шикарна! У Вас золоті руки, щастя Вам!
Рецепт тіста номер два - підтверджую, дуже смачне тісто, теж печу з подібного кілька років.
Jasmine, на здоров'я! 🙂
Щиро дякую Вам за такий чудовий коментар, за теплі слова й гарні побажання!
Мені дуже приємно дізнатися, що Вам сподобалися пиріжки та мій сайтик.
Заходьте, пригощайтеся - завжди рада!
Вдалої Вам випічки та смачних страв:)