Пісочний абрикосовий пиріг
Опис
Сьогодні пропоную Вам, шановні читачі мого сайтику, спекти простий та смачний абрикосовий пиріг із пісочного тіста! Оцей пиріжок, разом із пухким пирогом з абрикосами, - справжні хіти літа!
Так люблю пекти та їсти цей пиріг, що за нинішній абрикосовий сезон робила його вже двічі. Пиріг виходить великий, вистачає усім - і домашнім, і друзям, і родичам!
Тісто робиться - простіше не буває: усього лише перемісити всі інгредієнти разом - та на півгодини на холод. А начинка - ще простіше: на шар тіста викладають половинки абрикосів та посипають цукром.
Найвигадливіше та найкрасивіше - то, мабуть, оздоблення: гарна решіточка з тіста зверху пирога.
Давайте спробуємо!
Інгредієнти:
- 3-3,5 склянки борошна (400-450 г);
- 1 склянка сметани (200 г);
- 125 г вершкового масла;
- Півсклянки цукру (100 г);
- 2 середніх яйця;
- ¼ чайної ложки солі;
- 0,5 чайної ложки соди;
- 0,5 чайної ложки розпушувачу.
- 500 г свіжих абрикосів;
- Півсклянки цукру;
- 1 столова ложка крохмалю;
- Шматочок вершкового масла (1 ст.л.).
Інструкція:
Для тіста поєднуємо у мисці борошно, просіяне разом із содою та розпушувачем, сіль, цукор, сметану та м’яке вершкове масло.

Усе перемішуємо руками, доки тісто збереться у сферу. Воно має бути м’яке, не липке та не крихке. Загортаємо у харчову плівку чи пакетик та ставимо до холодильника на 30 хвилин.

Тим часом миємо абрикоси, хай трохи обсохнуть на рушнику, та підготовуємо форму, застилаючи її денце пергаментом. Папір для випікання та стінки форми злегка змащуємо олією.
Дістаємо тісто та ділимо на 2 частини: більшу й меншу. Приблизно трохи більше за 2/3 та трохи менше за 1/3. Притрушуємо борошном стіл та розвалковуємо більшу частину у коло, за діаметром на 2-3 см більше, ніж форма, товщиною 0,5-0,7 см.

Накрутивши корж на качалку, переносимо його до форми. Викладаємо, так щоб утворились невисокі бортики, та притрушуємо крохмалем через ситечко.

Викладаємо на корж половинки абрикосів, рівномірно посипаємо цукром і трошки крохмалем - він вбере зайвий сік.

Розкочуємо меншу частину тіста та нарізаємо на смужки ножем, простим (тоді вони будуть рівні) чи фігурним (тоді будуть хвилясті).

Викладаємо зі смужок тіста решіточку, переплітаючи їх. Бачте, як це зручно робити. Ті смужки, що мають бути згори, відгинаємо; вкладаємо ті, що знизу. Потім на них - ті, що відігнуті, а потім навпаки.

У віконця між смужками вкладаємо по крихітному шматочку вершковго масла: під час випікання воно розтане і утворить плівку, що не дасть абрикосовому соку збігати назовні.

Ставимо пиріг до розігрітої духовки та випікаємо при 180С впродовж 30-35 хвилин. Коли верх стане золотистим, а шпажка буде виходити з тіста сухою, пиріг готовий.

Хай пиріг охолоне у формі й перекладемо його на тацю. Притрусимо через ситечко цукровою пудрою, та можна пригощатися!

Нарізаємо абрикосовий пиріг на порційні шматочки...

Та насолоджуємося розсипчатим тістом та соковитою, кислувато-солодкою абрикосовою начинкою!

Смачного чаювання!
