Абрикосове варення 5 х 5
Опис
Ділюся з Вами моїм найулюбленішим рецептом варення з абрикосів!
Дізналася його від мами вже років 10 тому, з того часу варю абрикосове варення тільки таким чином. По-перше, дуже просто, по-друге - швидко, а по-третє - виходить воно смачне та надзвичайно гарне!
У солодкому абрикосовому сиропі кольору сонячного бурштину - половинки фруктів, якими так чудово ласувати зимою із чаєм, робити млинці та пироги. А сиропом можна просочувати бісквіти, рулети та торти.
Щоби абрикоси не розварилися, а залишилися половинками, треба брати не перестиглі, м’які фрукти, а трохи твердуваті, але не зелені.
Втім, і зі стиглих абрикосів варення буде дуже смачне, тільки більше схоже на джем.
Інгредієнти:
- Абрикоси;
- Цукор.
- 100 мл води.
Інструкція:
Чому не вказана точна кількість, здивуєтесь Ви. А тому, що фішка цього рецепту варення з абрикосів - що фруктів та цукру треба по п’ять однакових ємностей. Не має значення, будуть це склянки чи миски. Тому й рецепт називається 5х5. А ще тому, що кожна порція абрикосів вариться... так, по 5 хвилин! Тому варення готується не добу-двоє, як полуничне чи вишневе при настоювання та тривалому очікуванні, а трохи більше за півгодини.
Також знадобиться таймер чи пісочний годинник.
Отже, миємо абрикоси, ділимо на половинки, очищуємо від кісточок.
Беремо дві однакові ємності та наповнюємо одну абрикосами, а другу - цукром. З п’яти отаких піалок в мене вийшло трохи більше 1 л варення.
На дно посуду, в якому будете варити варення (ємальованої миски чи неїржавіючої каструлі) наливаємо трошки води - з чверть склянки, висипаємо першу порцію цукру та нагріваємо на маленькому вогні, допоки цукор розчиниться.
Тоді всипаємо першу порцію абрикосів та варимо 5 хвилин.
Тим часом знов наповнимо ємності фруктами та цукром.
Коли пройде 5 хвилин, всипаємо другу порцію цукру.
Чекаємо трохи, доки він розчиниться, і додаємо другу порцію абрикосів. Варимо п’ять хвилин.
Можна обережно помішувати час від часу та знімати пінку ложкою на тарілку.
Так само додаємо 3-ю, 4-у і 5-ту порції цукру та абрикосів. Увага! 5-ту порцію варимо вже не 5 хвилин, а 15, щоб гарно проварилися - і зразу ж розкладаємо варення по слоїках й закриваємо кришками - закручувати немає потреби, підійдуть кришки, що загвинчуються чи навіть щільні поліетиленові.
Хай варення охолоне під рушником, і можна ставити його для зберігання у темне прохолодне місце.
Як гарно буде взимку відкрити слоїк, повний сонця, та насолодитися смаком запашного абрикосового літа!