Полуничне варення
Опис
Літо - час ласувати полуницею! Так довго ми чекали перших ягідок, так хочется зберегти на зиму цей полуничний смак та пахощі! І це можливо:) Заморожені полуниці, шоправда, підходять тільки для компотів чи випічки. А от варення з полуниці - саме той рецепт, що дозволить взимку насолоджуватись смаком та ароматом полуничного Літа!
Готувати полуничне варення просто; але процес цей розтягнутий у часі і займає близько двох днів. Та не хвилюйтеся: більшість часу варення настоюється, Вашого часу треба лише кілька разів по 5 хвилин.
Для того, щоб варення гарно і довго зберігалося, беремо ягоди і цукор у співвідношенні 1:1. Тоді навіть не потрібно закривати банки ключем- достатньо кришок, що загвинчуються, чи щільних поліетіленових. Варення може зберігатися не в холодильнику, а просто у сухому прохолодному місці.
Інгредієнти:
- 1 кг полуниці;
- 1 кг цукру.
Інструкція:
Підготуємо ягоди. Їх треба ретельно помити, перебрати й очистити, бо одна гнила ягода може зіпсувати все варення. Правильно мити полуниці також треба знати як - їх недостатньо просто прополоскати під струменем води. Викладемо полуниці до миски з холодною водою та зачекаємо хвилин п’ять. За цей час земля та пил, що потрапили на ягоди, відмокнуть і осядуть на дно миски. Довго не тримайте полуницю у воді, бо ягоди розкиснуть.

Виловлюємо їх руками, промиваємо під проточною водою та кладемо у дуршлаг.

Далі очищаємо ягоди від хвостиків, уважно передивляючись, щоб до варення потрапили тільки гарні, стиглі ягодки.
Викладаємо очищені полуниці до посуду, у якому будете варити. Я використовую емальовану миску або каструлю із неіржавіючої сталі. У такому посуді варення не пригорає та не вступає до реакції окислення, як у алюмінієвому.

Засипаємо полуниці цукром та залишаємо на годину-дві, доки ягоди пустять сік.
Теперь ставимо на невеличкий вогонь та поволі нагріваємо. Цукор розтає та пететворюється на сироп. Кип’ятимо у перший раз впродовж 20-25 хвилин - доки цукор повністю розтане і ягоди проваряться. Час від часу обережно помішуємо - краще дерев’яною ложкою, - та знімаємо пінку. Вона, до речі, смачна, можна її з’їсти, коли охолоне. А заготовку для варення поки що відставляємо на 3-4 години чи до ранку.


Наступного разу доводимо варення до кипіння на невеличкому вогні та проварюємо 5 хвилин. Знімаємо з вогню та даємо охолонути і настоятися кілька годин. Цю процедуру повторюємо двічі або тричі.

Коли сироп стане злегка загущуватись, а ягідки - схожі на мармеладки чи цукати, варення готове. Закип’ятивши його ще раз, гарячим розливаємо до стерильних слоїків та закручуємо кришками.

Накриваємо чимось теплим та залишаємо до вистигання.

Ось у Вас є смачне получничне варення, з яким так гарно буде восени чи взимку пити чай!