Шоколадний торт з полуницею
Опис
Подивіться, який гарнющий торт із полуницею! Такий високий, запашний, гарний, ще й дуже смачний.
Вологі шоколадні коржі просочені полуничним морсом та легким сметанним кремом, а зверху торт прикращений шоколадною глазур’ю з какао, молока та цукру. Для приготування торту використовуються прості та доступні продукти, а сам процес приготування зовсім нескладний. Давайте я навчу і Вас пекти таке шоколадно-полуничне диво на втіху Вашій родині!
Цей шоколадний торт називається ще торт на кип’ятку, хоча вірніше було б торт на окропі! Це тому, що до тіста вливається склянка киплячої води, після чого все швидко перемішується та випікається. Оскільки сода у складі тіста швидко та бурхливо реагує при нагріванні, тож завдяки окропу коржі виходять пористими та пухкими.
Для крему можна використовувати сметану чи вершки. Мені подобається перший варіант, бо сметана менш жирна і краще просочує коржі. Але вершки утворюють більш стійкий та красивий на зрізі шар крему.
Ви можете робити такий торт не тільки з полуницями, але з будь-якими ягодами чи фруктами. До шоколаду дуже пасує вишня. Шматочки банану чи персиків також будуть доречні.
Інгредієнти:
- 2 середніх яйця;
- 250 г цукру (1 ¼ склянки);
- 3-5 столових ложок какао-порошку (якщо какао темне, можна взяти менше, тоді беріть на таку ж кількість більше борошна);
- 2-2,5 склянки борошна (1 склянка 200 мл = 130 г борошна без гірки, 260 г; 2,5 - 320 г);
- 1 чайная ложка розпушувачу;
- 1,5 чайної ложки харчової соди;
- ¼ чайної ложки солі;
- 1 склянка (200 мл) молока;
- 1 склянка (200 мл) окропу;
- 0,5 склянки (100 мл) олії.
- 1-1,5 склянки густої сметани чи вершків;
- Цукрова пудра за смаком (1-2 столові ложки);
- 200 г полуниці.
- ¼ склянки цукру (50 г);
- 0,5 столової ложки какао-порошку;
- 1,5 столові ложки молока.
- Полуниці;
- М’ята.
Інструкція:
Просіюємо до миски сухі компоненти тіста: борошно разом із содою та розпушувачем, какао, додаємо цукор.
В іншій мисці збиваємо яйця до легкої піни.
До збитих яєць вливаємо молоко та олію.
А потім увіллємо рідку суміш до сухої.
Перемішавши, отримуємо досить густе тісто. Вливаємо до нього склянку окропу і знов швидко перемішуємо. Шоколадне тісто набуває потрібної консистенції - воно не круте, але й не рідке, наче якісна домашня сметана.
Ось як воно неквапом ллєтся до форми, застеленої пергаментом та змащеної олією.
Ставимо форму у розігріту до 180 С духовку на середній рівень.
Випікаємо упродовж 1 години, час від часу перевіяючи, як там корж. Пробуємо його бамбуковою паличкою: коли вона залишатиметься сухою, а корж гарно підійметься, він готовий.
Хай охолоне хвилин 5, щоби можна було дістати його з форми та поставити на решітку.
Коли корж цілком вистигне, можна розрізати його широким гострим ножем на 2-3 коржі. Я роблю так: ріжу, повертаючи тацю по колу та намагаючиись, щоб коржі були рівні. Потім накриваю верхній корж кришкою від пательні, підсуваю під нього широку лопатку і раз! - перевертаю кришку, підтримую лоптакою корж. Він опиняється на кришці. Так само і з другим коржем - його я перевертаю на велику тарілку. Потім коржі зручно викласти на торт, і вони не ламаються.
Бачте, яка гарна пориста структура у коржа на окропі! Пухкий, дірчастий, шоколадно-запашний!
Підготуємо сироп для просочування коржів, крем та шоколадну глазур.
Для сиропу я протерла через сито кілька полуниць, розвела кип’яченою водою, і вийшов кислуватий морс. Можна не додавати цукор - солодкий крем збалансує смак.
Для крему збиваємо густу сметану (20-25%) із цукровою пудрою до легкого загущення. Краще, щоб сметана була охолоджена, тоді вона ліпше збивається. А ось вершки треба збивати обережно та зовсім трохи, бо вони можуть перетворитися на масло.
Для глазурі змішуємо у чавунці цукор та какао-порошок, додаємо молоко, ретельно перемішуємо та нагріваємо на невеликому вогні. Доводимо до закипання та знімаємо з вогню, хай трошечки охолоне - тільки не давайте глазурі зовсім вистигнути, бо вона зацукриться і доведеться розігрівати знов.
Полуниці миємо, обсушуємо та очищуємо від хвостиків.
Усе готове для збирання торта!
Спочатку просочимо коржі полуничним морсом, щоб торт був більш вологим. Поливаємо із столової ложки - потроху, але рівномірно. Багато не лийте, щоб коржі не розмокли.
Змащуємо нижній корж сметанним кремом. На крем викладаємо полуниці, нарізані шматочками.
Накриваємо другим коржем. Його також змащуємо кремом та викладаємо полуницями. Накриваємо верхнім коржем. Його поливаємо шоколадною глазур’ю та прикрашаємо ягодами.
Дуже гарно поруч із червоними полуницями виглядають смарагдові листочки м’яти.
Дамо торту настоятися хоча б годину - крем просочить коржі, і торт стане смачніший.
Нарізаємо на порційні шматочки, лопаткою перекладаємо до блюдець.
Подаємо до чаю чудовий шоколадний торт із полуницею!
А скоро я навчу Вас пекти ще один домашній шоколадний торт за універсаольним рецептом - вже без окропу, але також напрочуд смачний. Тож заглядайте!