Котлети по-київськи

Порцій: 4   Час приготування: Підготовка 1,5 години; смаження - 30 хвилин. 02. 07. 2017 г.

Колись, ще я вчилася у старших класах, ми з мамою завітали у ресторан «Два Гуся» на Хрещатику і пригощалися там перепічками - круглими хлібцями, та смачнющими котлетами по-київськи.

котлети по-київськи

Ця золотиста скоринка, ніжне філе та особлива прикмета справжніх київських котлет - розтоплене вершкове масло усередині - зачарує будь-кого, навіть найпримхливішого гурмана!

котлети по-київськи з курячого філе

З того часу мені хотілося навчитися готувати такі котлети вдома. І нарешті, потроху дізнавшись усі нюанси та хитрощі їх приготування, це таки вдалося!

рецепт котлет по-київськи

Я розповім Вам чотири секрети котлет по-київськи: як зробити, щоб у серединці було розтоплене масло із кропом; як правильно запанірувати та засмажити котлети - і ми з Вами зготуємо чудову страву вдома, як у ресторані на Хрещатику!

Це не зовсім класичний рецепт, тому що найаутентичніші котлети мають бути на кісточці. Але мені подобається саме такий варіант.

інгредієнти для курячих котлети по-київськи

Інгредіенти:

  • 2 курячих філе (половинки грудки);
  • 3 маленьких або 2 великих яйця;
  • 100 г панірувальних сухариків;
  • Вершкове масло - 50 г;
  • Пучок кропу;
  • Сіль;
  • Олія.

Процес приготування:

Секрет 1 - серединка з вершкового масла

Спочатку приготуємо «зелене масло» для тієї самої самобутньої серединки котлет по-київськи. Хай вершкове масло полежить трохи та розм’якшиться за кімнатної температури. Прискорювати цей процес у микрохвильовці не варто: якщо трошки не вгадати з потужністю чи кількістю секунд, і масло зовсім розтане.

А тим часом потримаємо свіжий кріп у воді, прополоснемо, обсушимо та дрібно наріжемо. Розм’якшене масло змішуємо виделкою із подрібненою зеленню. Можна використовувати й заморожену.

Викладаємо зелене масло на фольгу, формуючи брусок десь 1 см завтовшки, загортаємо та кладемо до морозильної камери на півгодини. Оце і є перший секрет приготування котлет по-київськи: щоби масло не «втекло» зсередини ще під час смаження, його треба добре заморозити, тоді воно танутиме повільніше і залишиться усередині котлет.

змішуємо вершкове масло із зеленню

А поки масло заморожєується, підготуємо філе для котлет.

Кожну половинку грудки акуратно розрізаємо навпіл, так, щоб утворилися два тонких пласких шматочки філе. Викладаємо на дошку, накриваємо харчовою плівкою та трохи відбиваємо - не сильно, щоби не розмочалити ніжне філе, воно має бути цілим шматочком. Перевертаємо та відбиваємо з іншого боку.

підготуємо філе

Солимо та перчимо філе дібкою солі та дрібкою чорного меленого перцю.

Аж ось і масло застигло. Дістаємо його з морозилки, розгортаємо фольгу та нарізаємо шматок на прямокутні брусочки розміром з палець.

ріжемо заморожене зелене масло шматочками

Викладаємо по брусочку зеленого масла на край кожного філе.

викладаємо брусочки масла на філе

Згортаємо філе рулетами, як крученики.

Секрет 2 - подвійне панірування

Тепер друга таємниця київських котлет - особливе панірування. Щоби філе вийшло соковитим та ніжним, а в серединці збереглося розтоплене масло із зеленню, треба гарно запанірувати котлети у яйці та сухариках. При подвійному паніруванні утворюється скоринка, яка утримує всередині начинку, а ззовні дає апетитну хрусткість та золотавість.

В одну тарілку насипаємо панірувальні сухарики, а в іншій збиваємо виделкою яйця.

Кожну котлету спочатку вмочуємо усіма боками у збиті яйця, а тоді обвалюємо у сухариках.

паніруємо котлети у яйці та сухариках

Повторюємо двічі: яйце-сухарики - знов у яйце - знов у сухарики.

котлети у подвійній паніровці Секрет 3: заморожування

Та не поспішайте смажити котлети. Спочатку ми їх ще трохи заморозимо. Або не трохи - на цьому етапі можна покласти котлети до морозильної камери та залишити на кілька днів чи тижнів, щоби потім при нагоді швидко приготувати. А якщо готуватимете цього ж дня, достатньо потримати котлети у морозилці десь годину.

Секрет 4 - як правильно смажити котлети по-київськи

Щоби засмажити котлети, розігріваємо на пательні столову лождку олії - добре розігріваємо, щоб почало шкварчати. Викладаємо котлети на розпечену пательню та смажимо 1-2 хвилини на вогні більш за середній, щоби утворилася гарна скоринка.

обсмажуємо котлети з одного боку

Тоді зменшуємо вогонь до невеличкого, накриваємо пательню кришкою та продовжуємо смажити упродовж 8-10 хвилин, щоби котлети добре пропарилися усередині та не залишилися сирими. На світлині мілка пательня для млинців - люблю її за те, що до її поверхні нічого не прилипає. Але Ви краще беріть глибоку чавунну - перевірено на власному досвіді. У глибокій пательні котлети краще приготуються, бо кришка щільно прилягає до її країв.

Далі знов збільшуємо вогонь, перевертаємо котлети та обсмажуємо пару хвилин з іншого боку до утворення скоринки. І знов робимо малий вогонь та смажимо під кришкою ще 10 хвилин.

обсмажуємо з другого боку

Ось котлети вже обсмажені з двох боків. Але, оскільки вони удже товстенькі, я обсмажую ще й з боків. Перевертаємо котлети набік та на середньому вогні, вже без кришки, смажимо 2-3 хвилини, доки бочок зарум’яниться.

як смажити котлети по-київськи

Потім так само смажимо з четвертого боку, і нарешті домашні котлети по-київськи готові!

викладаємо котлети на тарілку

Викладаємо їх до тарілки, прикрашаємо гілочками свіжої зелені та овочами.

домашні котлети по-київськи

І негайно подаємо - київські котлети найсмачніші у теплому стані!

київські котлети

Розрізаємо котлету навпіл і спостерігаємо ту саму «фішку» справжніх котлет по-київськи - соковиту серединку, повну розтопленого вершкового масла із запашною зеленню!

  1. 5
  2. 4
  3. 3
  4. 2
  5. 1

(1 голос, у середньому: 5 из 5)
Позначки запису: ,
Напишіть коментар до цього рецепту ↓

Ви можете додати фото до коментаря. Ширина фото бажано 500 пікселів, формати jpg, gif, png.
* Обов`язкові для заповнення поля
Увага: всі коментарі проходять модерацію.