Літні голубці з бурякового листя
Опис
А чи знаєте Ви, що фарш для голубців загортають не лише у капустяне листя, але й у виноградне (такі голубці називаються долма, їх роблять на півдні України), а навесні та на початку літа - у листя кваску (щавелю), хрону і навіть у бурякове листя!
Молоде бурякове бадилля так гарно світиться прости сонця - тільки подивіться на цю висвітлену промінням ніжну зелень, на ці малинові прожилочки! Це ж краса неймовірна. А до того ще й велика користь!
Так-как, напевне, Вас здивує, що бурякова гичка за своїм складом корисніша, ніж сам буряк! У бурячинні міститься величезна кількість вітамінів; вживання його у їжу поліпшує роботу серця, обмін речовин, увагу та пам’ять, допомагає зберігати молодість і здоров’я.
Нині страви з бурякового листя незаслужено підзабуті - а все через те, що смаку гичку притаманна легка гірчинка, ось люди і віддають перевагу солодкому коренеплоду. Та то нічого - зараз ми ці корисні, смачні літні рецепти згадаємо! Сьогодні пропоную приготувати голубці з бурякового листя, а згодом - зваримо смачний літній борщ із буряковою гичкою та зготуємо холодник із свіжим бурячинням.
Інгредієнти:
- 25-30 великих листів буряка;
- 1/3 склянки рису;
- 300-400 г фаршу;
- 1 чайна ложка солі або за смаком;
- Дрібка чорного меленого перцю.
Інструкція:
Підготуємо начинку для голубців. Рис відварюємо у трохи підсоленій воді (на 1 частину рису - 2-3 частини води, варимо до невеликому вогні, час від часу помішуючи, до того, як рис вбере усю воду.
Коли рис трохи охолоне, змішуємо його із фаршем. Для голубців підходить як асорті (свинина-яловичина), так і курячий або індичий. Солимо й перчимо фарш. На цьому етапі до нього можна додати обсмажену цибулю із морквою.
Бурякове листя занурюємо у чисту холодну воду, щоби змити пил чи землю із грядки. Потім прополіскуємо у проточній воді та струшуємо чи розкладаємо на рушнику.
Якщо листя ніжне і гнучке, немає потреби його відварювати, як капусту, щоб можна було загорнути фарш.
Беремо потроху начинки та загортаємо у листя, загинаючи спочатку нижній край догори, тоді з обох боків і нарешті скручуючи рулетом.
Виходять гарненькі невеличкі голубці. Складаємо їх щільно один до одного до каструлі, на дно якої налито на 2-3 пальця води. Викладаємо голубці у 2-3 шари. Нема потреби, щоб вода повністю їх покривала. У мене залишилося трохи фаршу, то я зробила з нього тефтелі.
Варимо голубці на вогні трохи менше за середній, під кришкою, близько 25-30 хвилин, аби фарш добре проварився.
Подаємо літні голубці з бурякового листя, поливаючи прохолодною сметаною.