Голубці з молодої капусти
Опис
Полюбляєте голубці? Пропоную приготувати весняний варіант цієї популярної страви - голубці з молодої капусти! Мені вони подобаються тим, що ніжне листячко ранньої капусти набагато легше загортати, ніж пізньої капустини.
Це майже дієтичний рецепт голубців: тільки капуста, нежирний фарш, рис та сіль.
Якщо ж Ви хочете додатково збагатити смак страви, можна зробити морквяну підливу із обсмаженою цибулею, додати трохи олії та томату.
Інгредієнти:
- 1 качанчик молодої капусти;
- Півсклянки рису;
- 400 г фаршу;
- Сіль за смаком;
- Вода.
Інструкція:
Відваримо рис для начинки. Півсклянки рису заливаємо склянкою )200 мл) холодною води та ставимо на середній вогонь. Як закипить, зменшуємо вогонь та зсуваємо кришку з каструлі, щоб рис не тікав на плиту. Трохи солимо (з чверть чайной лоєки) та варимо, помішуючи, впродовж 5-17 хвилин - доки крупа вбере майже усю воду. Знімаємо з вогню та залишаємо на 10 хвилин під кришкою, хай дойде. Рис має бути не твердим і не зовсім м’яким, а майже готовим, трошки недовареним.
Коли рис трохи вистигне, змішуємо його із фаршем, солимо, можна поперчити.

Теперь підготуємо капусту. Знімаємо два верхні листки, споліскуємо капустину у воді. Робимо надрізи навкруг качану, на якому тримається листя, щоб воно легше знімалося. Тим часом кип’ятимо воду у каструльці - такій, щоби вмістилася капустина. Коли вода закипить, обережно опускаємо капустину до окропу і варимо лише однй хвилинку - молода капуста дуже ніжна, тож її, на відміну від пізньої, не треба довго розм’якшувати, бо листя розлізеться. Хвилинка-півтори - і досить, акуратно перевертаємо виделкою та проварюємо ще стільки ж з іншого боку.

Тепер обережно, щоб не обпектися, виловлюємо капустину та охолоджуємо водою. Потім можна розібрати її на листки.

Накладаємо на лист порцію начинки.

Та загортаємо: спочатку нижний краєчок догори...

Потім лівий та правий досередини...

І нарешті згортаємо рулетиком.

Ось які гарні голубці!
Наливаємо на дно каструлі води - небагато, на 4-5 см - голубці не повинні бути занурені у воду повністю. Та щільно одне до одного викладаємо голубці до каструлі у 2-3 шари. Верхні шари будуть готуватися на пару.

Накриваємо кришкою та тушкуємо голубці на середньому вогні впродовж півгодини. Можна підсолити за смаком, додати томату чи лавровий лист, перець-горошок.

Викладаємо голубці з молодої капусти на тарілочки.

Та подаємо зі сметаною!