Голубці з грибами та пшоном
Опис
Зазвичай голубці роблять із рисом та фаршем. Втім, є також і пісні варіанти цієї смачної страви, що не поступаються класичним голубцям за смаком та поживністю. Один із наших улюблених рецептів - голубці з пшоном та грибами. Спробуйте, це смачно!
Пісні голубці із грибами та пшоном можна готувати як одну із 12 страв на Святвечір, або якщо Ви дотримуєтесь посту. Жовтеньке поживне пшоно із обсмаженими грибочками - дуже смачне поєднання. Мені взагалі подобається страви української кухні із пшона - запорізький куліш зі шкварками або карпатський банош з бринзою.
Втім,є думка, що пшоно - «важка» крупа для перетравлювання, тож Ви можете так само зробити голубці із традиційним рисом та грибами. Чи навіть із гречкою. Експериментувати можна із різноманітними крупами, а гриби підійдуть як свіжі печериці, так і вешенки. Головне, щоб ви були впевнені у їх якості та безпечності.
Інгредієнти:
- 1 середній качан капусти;
- 1 склянка пшона;
- 200 г грибів (вешенки чи печериці);
- 1 морква;
- 1 цибулина;
- 2 столові ложки олії;
- Сіль за смаком;
- 1-2 лаврових листа;
- 8-10 перців-горошків.
Інструкція:
Щоб капустяні листи стали м’якими та не ламалися при загортуванні начинки, треба їх трохи проварити. Верхні два листа знімаємо. Робимо надрізи навколо качана, щоб легше було відділяти листи. Опускаємо качан до підсоленої киплячої води (0,5 ст.л. солі на 1-1,5 л) та проварюємо 3-4 хвилини. Не перетримайте, щоб капуста не стала надто ніжною, тоді листи будуь рватися.

Обережно виймаємо качан та опускаємо до дуршлага, охолоджуємо під холодною водою та розбираємо на листи. Потовщення на листах зрізаємо.

Тепер готуємо начинку. Пшоно добре промиваємо, 2-3 рази змінюючи воду. Заливаємо водою (на 1 склянку пшона 2 склянки води, дрібка солі) та варимо майже до готовности - коли крупа вбере всю воду. Якщо пшоно ще трохи твердувате, воно потім довариться у голубцях.
Тим часом обсмажуємо дрібно нарізану цибулю та очишені, вимиті й подрібнені гриби.

Пасеруємо упродовж 5-6 хвилин, тоді додаємо терту на великій тертці моркву та продовжуємо готувати ще 3-4 хвилини до м’якості моркви.

Поєднуємо обсмажені овочі з грибами та пшоно, солимо.

Перемішуємо. Начинка для голубців готова.

Окремо можна обсмажити моркву з томатом для підливи.

Загортаємо начинку до капустяних листів та щільно складаємо до каструлі, доливаємо 1,5-2 склянки води.

Готуємо під кришкою упродовж 15-20 хвилин, доки капуста стане м‘якою, а начинка вже практично готова, на відміну від голубців із сирим фаршем. Тоді викладаємо зверху підливу та тушкуємо голубці ще 5 хвилин.

Додаємо спеції і готуємо ще пару хвилин.

Готові голубці викладаємо на тарілку.
