Контент

Пампушки з часником

Порцій: 15-18  
Калорійність: ккал  
Час приготування: Підготовка 1 година, випікання 30 хвилин

Опис

До справжнього українського борщу, який ми з Вами щойно готували, неодмінно треба подавати пампушки із часником - смачні, пухкі, запашні!

пампушки з часником

Ці симпатичні булочки із запашною підливкою чудово смакують до борщу, так само, як і житній хліб, натертий часничком.

пампушки фото

рецепт пампушок

Втім, пампушки гарно їсти і з солодким чаєм, змащуючи їх вершковим маслом!

інгредієнти для пампушок

Інгредієнти:

На 15-18 штук, в залежності від розміру: Для тіста:
  • 50 г свіжих дріжджів (або 17 г сухих);
  • 1 столова ложка цукру;
  • 2 склянки теплої води
  • 1 чайна ложка солі;
  • 6 столових ложок олії;
  • Борошно - десь 5-6 склянок.
Води треба 400 мл. У 200 мл склянці міститься 130 г борошна; отже, для тіста потрібно близько 650-780 г борошна. Але точна кількість залежить від вологості борошна, тонкості помелу - коли я печу із борошна, що змелене на млині, його треба на півсклянки більше, ніж фасованого з крамниці. Тому орієнтуйтеся по тісту: воно має бути м’яким, та не липким, не надто крутим, а еластичним. Для часникової підливки:
  • 4-5 зубків часнику;
  • Пучок кропу та петрушки;
  • 2-3 столові ложки олії;
  • Дрібка солі.

Інструкція:

Спочатку треба зробити опару для дріжджового тіста. Свіжі дріжджі кришимо до миски та розтираємо ложкою із цукром, доки дріжджі розтануть і стануть рідкими.

розтираємо дріжджі з цукром

Тоді вливаємо 1 склянку приємно теплої води - 36-37С, бо дріжджі полюбляють саме таку температуру, а гаряче чи холодне додавати до дріжджового тіста не можна.

вливаємо теплу воду

Перемішуємо і далі просіюємо частину борошна - склянку-півтори, щоби утворилось негусте тісто. Це є опара.

просіюємо борошно

Ставимо її у тепле місце., накривши рушником, та залишаємо на 15-20 хвилин.

дріжджова опара

Якщо використовуєте сухі дріжджі, опара робиться інакше. Подивіться, якого вони типу: моментальні (як мілкий порошок) чи активні (гранульовані). Якщо швидкі, то цей порошок можна зразу змішувати із борошном, а тоді додавати воду, цукор, сіль, олію та замішувати тісто. Ящо у гранулах, треба спочатку їх активувати: залити теплою водою, додати цукор та залишити на 15 хвилин до утворення пінної шапочки.

додаємо до опари воду

А ось і наша опара піднялася, стала «дихати». Можна додати до неї другу склянку теплої води, розмішати та потроху просіювати борошно, перемішуючи ложкою. Разом із борошном додаємо сіль.

додаємо борошно

Наприкінці, разом із осмтанньою порцією борошна, додаємо олію та продовжуємо вимішувати вже руками. Олія підійде соняшникова, оливкова чи гірчична, а можна взяти порівну кожного виду.

додаємо олію

Гарно вимішуємо тісто на столі упродовж 10 хвилин - якщо поспішаєте, можна і 5, але можна і 15 - що ліпше буде вимішане тісто, то краще підійде хліб. Якщо тісто липне, підсипаємо трошки борошна або змащуємо руки олією.

тісто для пампушок

Вимішане тісто кладемо до миски, змащеної олією, накриваємо рушником та ставимо у тепле місце на 20-30 хвилин. Коли тісто підійде, збільшиться удвічі, обминаємо його, і можна ліпити пампушки!

тісто піднялося

Беремо шматочки тіста та зкочуємо кульки розміром із середнє яблуко. Викладаємо на деко, застелене пергаментом, що змащений олією. Мені подобається випікати пампушки у прозорій скляній формі - її також треба змастити олією.

як зробити пампушки

Залишаємо зформовані пампушки на 15-20 хвилин у теплі, хай підійдуть. А тим часом розігріваємо духовку до 170-180С.

як спекти пампушки

Ставимо пампушки до духовки та випікаємо упродовж 25-30 хвилин, до сухої шпажки. Якщо пампушечки вже пропеклися (перевіряємо бамбуковою шпажкою), адле ще не зарум’янилися, збільшуємо вогонь на 5 хвилин, щоб утворилася золотиста скоринка. А якщо печете не пісний варіант, можна змастити пампушки жовтком із чайною ложкою молока чи збитим яйцем.

випікаємо до золотистої скоринки

Пампушки будуть іще смачнішими із запашною часниковою підливкою! Для неї змішуємо пару ложок духмяної нерафінованоі олії, подрібнений часник та зелень і дрібку солі.

змішуємо часник, олію, сіль та зелень

Дістаємо гарячі пампушки з духовки та за допомогою кондитерського пензлика змащуємо їх часниковою підливкою.

змащуємо пампушки підливкою

Які чудові пахощі заповнюють кухню!

пампушки із часником та зеленню

Скоріш запрошуйте родину до столу пригощатися чудовими пампушками із часником та українським борщем!

пампушки до борщу

Смачного!

смачні пампушки
  1. 5
  2. 4
  3. 3
  4. 2
  5. 1

(15 голосів, в середньому: 3.7 з 5)

Рекомендуємо прочитати:

Додати коментар ↓

  1. Пампухи нереальні, вперше в мене вийшло таке гарне тасто. Дякую!!!

    • Вау, як файно! Дуже рада! Дякую за коментар:)


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Додайте світлину страви, jpg

Підвал

Лічильник відвідувачів