Пампушки з часником
Опис
До справжнього українського борщу, який ми з Вами щойно готували, неодмінно треба подавати пампушки із часником - смачні, пухкі, запашні!
Ці симпатичні булочки із запашною підливкою чудово смакують до борщу, так само, як і житній хліб, натертий часничком.
Втім, пампушки гарно їсти і з солодким чаєм, змащуючи їх вершковим маслом!
Інгредієнти:
- 50 г свіжих дріжджів (або 17 г сухих);
- 1 столова ложка цукру;
- 2 склянки теплої води
- 1 чайна ложка солі;
- 6 столових ложок олії;
- Борошно - десь 5-6 склянок.
- 4-5 зубків часнику;
- Пучок кропу та петрушки;
- 2-3 столові ложки олії;
- Дрібка солі.
Інструкція:
Спочатку треба зробити опару для дріжджового тіста. Свіжі дріжджі кришимо до миски та розтираємо ложкою із цукром, доки дріжджі розтануть і стануть рідкими.

Тоді вливаємо 1 склянку приємно теплої води - 36-37С, бо дріжджі полюбляють саме таку температуру, а гаряче чи холодне додавати до дріжджового тіста не можна.

Перемішуємо і далі просіюємо частину борошна - склянку-півтори, щоби утворилось негусте тісто. Це є опара.

Ставимо її у тепле місце., накривши рушником, та залишаємо на 15-20 хвилин.

Якщо використовуєте сухі дріжджі, опара робиться інакше. Подивіться, якого вони типу: моментальні (як мілкий порошок) чи активні (гранульовані). Якщо швидкі, то цей порошок можна зразу змішувати із борошном, а тоді додавати воду, цукор, сіль, олію та замішувати тісто. Ящо у гранулах, треба спочатку їх активувати: залити теплою водою, додати цукор та залишити на 15 хвилин до утворення пінної шапочки.

А ось і наша опара піднялася, стала «дихати». Можна додати до неї другу склянку теплої води, розмішати та потроху просіювати борошно, перемішуючи ложкою. Разом із борошном додаємо сіль.

Наприкінці, разом із осмтанньою порцією борошна, додаємо олію та продовжуємо вимішувати вже руками. Олія підійде соняшникова, оливкова чи гірчична, а можна взяти порівну кожного виду.

Гарно вимішуємо тісто на столі упродовж 10 хвилин - якщо поспішаєте, можна і 5, але можна і 15 - що ліпше буде вимішане тісто, то краще підійде хліб. Якщо тісто липне, підсипаємо трошки борошна або змащуємо руки олією.

Вимішане тісто кладемо до миски, змащеної олією, накриваємо рушником та ставимо у тепле місце на 20-30 хвилин. Коли тісто підійде, збільшиться удвічі, обминаємо його, і можна ліпити пампушки!

Беремо шматочки тіста та зкочуємо кульки розміром із середнє яблуко. Викладаємо на деко, застелене пергаментом, що змащений олією. Мені подобається випікати пампушки у прозорій скляній формі - її також треба змастити олією.

Залишаємо зформовані пампушки на 15-20 хвилин у теплі, хай підійдуть. А тим часом розігріваємо духовку до 170-180С.

Ставимо пампушки до духовки та випікаємо упродовж 25-30 хвилин, до сухої шпажки. Якщо пампушечки вже пропеклися (перевіряємо бамбуковою шпажкою), адле ще не зарум’янилися, збільшуємо вогонь на 5 хвилин, щоб утворилася золотиста скоринка. А якщо печете не пісний варіант, можна змастити пампушки жовтком із чайною ложкою молока чи збитим яйцем.

Пампушки будуть іще смачнішими із запашною часниковою підливкою! Для неї змішуємо пару ложок духмяної нерафінованоі олії, подрібнений часник та зелень і дрібку солі.

Дістаємо гарячі пампушки з духовки та за допомогою кондитерського пензлика змащуємо їх часниковою підливкою.

Які чудові пахощі заповнюють кухню!

Скоріш запрошуйте родину до столу пригощатися чудовими пампушками із часником та українським борщем!

Смачного!

Пампухи нереальні, вперше в мене вийшло таке гарне тасто. Дякую!!!
Вау, як файно! Дуже рада! Дякую за коментар:)