Узвар із сухофруктів: страви на Святвечір
Опис
На Святвечір, Щедрий Вечір та Хрещення традиційно готують пшеничну кутю та узвар - клмпот із сухофруктів. Інші страви можуть бути різними, але ці дві неодмінно мають бути на столі!
Пропоную Вам дізнатися, як зварити смачний та корисний напій із сухофруктів, які ще називають «сушкою». Склад може бути найрізноманітніший: сушені яблука та груші, виші та абрикоси, можна додати жменю шипшини... Взимку,коли до свіжих фруктів-ягід та літніх компотів ще далеченько, вітамінний узвар зарядить організм корисними речовинами!
До речі, варити узвар можна не лише на зимові свята, але й просто так. Смачний узвар, рецепт приготування якого я зараз Вам розповім, набагато краще покупної газованої води!
Інгредієнти:
- 3 л води;
- 200 г сухофруктів;
- 3 столові ложки цукру (або мед за смаком).
Інструкція:
Щоби напій мав насичений смак, варто напередодні залити сухофрукти водою - вони розмокнуть та краще віддаватимуть свій смак та пахощі. Спочаткугарно промиваємо їх, тоді заливаємо у емальованому посуді чистою відстояною або фільтрованою водою кімнатної температури та залишаємо на ніч.

Наступного ранку ставимо каструлю із сухофруктами на середній вогонь та варимо до закипання, а по тому - іще 5 хвилин на маленькому вогні під кришкою. Під час варки додаємо цукор за смаком. Якщо надаєте перевагу меду, то мед треба додавати не під час кипіння, а у вже готовий узвар, коли він стане не гарячим, а теплим (36-37 С).

Готовий узвар залишаємо вистигати та настоюватись під кришкою.

Тоді наливаємо до карафки та прозорих кухликів - у такому посуді бурштиновий напій виглядає особливо ефектно!