Контент

Пшенична кутя на Святвечір

Порцій: 8  
Калорійність: ккал  
Час приготування: підготовка 12 годин, приготування 2 години

Опис

Найголовніша з-поміж 12 пісних страв на Святвечір – це пшенична кутя із медом, маком та горішками. Ця страва та ще узвар неодмінно мають бути на столі у Святвечір, на Різдво, на Щедрий Вечір та на Водохреще. Саме із куті починають святкову трапезу.

пшенична кутя на Святвечір та Різдво

Пам’ятаю з дитинства, як бабуся готувала кутю, а потім довго-довго товкла мак у ступці, щоби він пустив солодке молочко, а ще ми обсмажували горіхи, бо тоді вони смакують набагато краще - і яка ж смачна кутя виходила!

різдвяна пшенична кутя

Пропоную і Вам згадати давні українські традиції та приготувати пшеничну кутю. Це нескладно, тільки потребує часу, бо пшениця вариться довго, тому її треба попередньо замочувати у воді.

пшенична кутя

Інгредієнти:

  • 1 склянка пшениці;
  • 3 склянки води;
  • 50-100 г родзинок;
  • 2-3 столові ложки маку;
  • 2-3 столові ложки меду;
  • Жменя грецьких горіхів.

Інструкція:

Щоби пшениця швидше варилася, увечері 5 січня, напередодні Святвечора, промийте її та залийте чистою холодною водою на ніч.

залийте пшеницю на ніч водою

А вранці можна поставити пшеницю варитися у тій самій воді, у посуді з товстими стінками та дном на кшталт чавунка, на малому вогні під кришкою, трохи зсунутою вбік. Якщо пшениця ввібрала воду, та ще тверда, долийте трохи води та варіть до м’якості.

варіть пшеницю до м’якості

Тим часом підготуємо родзинки та мак. Промиємо та запаримо окропом хвилин на п’ять. Тоді воду зіллємо. Мак потовчемо у ступці, а якщо таких старовинних речей на кухні нема, то можна змолоти сучасним блендером. Волоські горіхи, очищені від шкаралупи та перетинок, обсмажуємо на сухій пательні, помішуючи, упродовж 4-5 хвилин.

підготуємо родзинки та мак

До вареної пшенички додаємо мак, родзинки та мед. Пробуємо, аби не передати куті меду.

додаємо мак та мед

Перемішуємо. Горішки кожен може взяти собі до смаку.

пшенична кутя з медом

Смачної Вам куті та щасливого Різдва!

пшенична кутя з маком та медом
  1. 5
  2. 4
  3. 3
  4. 2
  5. 1

(2 голоса, в середньому: 5 з 5)

Рекомендуємо прочитати:

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Додайте світлину страви, jpg

Підвал

Лічильник відвідувачів