Курка запечена в духовці з картоплею
Опис
До новорічного столу пропоную приготувати дуже смачну та просту страву – курку, запечену в духовці з картоплею. Готується неймовірно легко, а виходить дуже апетитно і вистачає на велику компанію!
Я вже кілька разів готувала страву за цим рецептом, і кожного разу домашні хвалили та просили готувати таке іще. Справді, запечена курка із рум’яною скоринкою та запашна картопля із духмяними спеціями – це дуже апетитна, святкова зимова страва.
Виходить смачно, як в ресторані, при цьому процес не вимагає від вас особливих зусиль чи якихось супер-знань у кулінарії. Це я до того, що запекти курку за цим рецептом вийде з першого разу навіть у кулінара-початківця. Отже, нумо дізнаємось, як запекти курку з картоплею у духовці!
Інгредієнти:
- Курка вагою 1,5-2 кг;
- 1 кг картоплі;
- 1 лимон;
- 1-2 голівки часнику;
- 2 столові ложки вершкового масла;
- 3 лаврових листочки;
- 1 столова ложка солі;
- ¼ чайної ложки меленого чорного перцю;
- ¼ чайної ложки куркуми;
- Дрібка сушеного базіліку;
- 1 склянка води (або по пів склянки курячого бульйону та білого вина).
Інструкція:
Картоплю чистимо, миємо та ріжемо скибками: великі картоплини на чотири частини, а менші – половинками.
Лимон запарюємо окропом на 5 хвилин, щоби цедра не гірчила.
Часник можна розрізати навпіл та, не очищуючи, покласти поміж картоплі. Або ж таки очистити зубки та розкласти їх серед картопляних скибок.
Курку миємо та обсушуємо паперовими рушниками.
Змішуємо сіль та спеції, натираємо курку запашною сумішшю, трошки залишаємо для картоплі.
![змішуємо спеціі змішуємо спеціі](https://xn----itbambrzfvda4byf0a6g.in.ua/wp-content/uploads/2018/12/kurka-z-kartopleiu-2.jpg)
Змащуємо форму для запікання вершковим маслом, а кілька шматочків кладемо під шкурку на курячій грудці, щоб не була сухою. Крильця варто обгорнути фольгою, щоби не пригоріли.
Кладемо курку до форму, довкола – картоплю із часником, увіллємо до форми склянку води.
![викладаємо курку у форму викладаємо курку у форму](https://xn----itbambrzfvda4byf0a6g.in.ua/wp-content/uploads/2018/12/kurka-z-kartopleiu-3.jpg)
Накриваємо форму фольгою для запікання та запікаємо у духовці за 160С протягом 1 години.
![форму фольгою для запікання накриваємо форму фольгою для запікання](https://xn----itbambrzfvda4byf0a6g.in.ua/wp-content/uploads/2018/12/kurka-z-kartopleiu-4.jpg)
Тоді обережно дістаємо форму (бо важка й гаряча), знімаємо фольгу, акуратно перемішуємо, додаємо лимонні кружальця та повертаємо курку із картоплею до духовки іще на 50 хвилин.
![запікаємо курку з картоплею запікаємо курку з картоплею](https://xn----itbambrzfvda4byf0a6g.in.ua/wp-content/uploads/2018/12/kurka-z-kartopleiu-5.jpg)
Знов дістаємо форму, додаємо лавровий лист, поливаємо бульйоном та запікаємо іще 30 хвилин, але вже при 220 С, до зарум’янювання.
![смачна курка з картоплею смачна курка з картоплею](https://xn----itbambrzfvda4byf0a6g.in.ua/wp-content/uploads/2018/12/kurka-z-kartopleiu-6.jpg)
Приготувала за цим рецептом курочку, вийшла Дуже смачною,соковитою,дякую за рецептик. Попередньо готувала з цього сайту https://www.smachnotut.com/zapekty-kurku-v-duhovczi/. Теж була супер!