Пісочні тістечка з чорною смородиною та безе
Опис
Пропоную Вам простий рецепт домашньої випічки, який вже багато років є улюбленим в нашій родині.
Такі пісочні тістечка із варенням та безе пекла ще моя бабуся, вона називала їх «ложные пирожные».
Чому так, не знаю, бо ці тістечка насправді дуже смачні.
Класичний варіант - із варенням з чорної смородини, але можна і з іншим, а також із сиром.
Інгредієнти:
На деко стандартного розміру 25х35 см:
Для тіста:
- 2 склянки борошна (склянка 200 мл=130г, всього 260 г);
- 200 г вершкового масла;
- 1 жовток;
- Дрібка солі;
- 0,5 чайної ложки розпушувачу.
Для начинки:
- 1-1,5 склянки варення;
- За бажанням - 200 г сиру+жовток+1 ст.л. цукру.
Для безе
- 1 яєчний білок;
- 100 г цукру (півсклянки).
Інструкція:
Щоб приготувати пісочне тісто для коржа, просіюємо борошщно до миски, туди ж додаємо розпушувач, сіль та нарізане кубиками холодне масло й перетираємо у крихту. Так, це тісто не потребує цукру, бо начинка з варення та безе досить солодка.

Додаємо жовток (або 1-2 столові ложки сметани) та збираємо тісто докупи, Якщо воно не хоче зліплятися і кришиться - додаємо ще ложку сметоани чи ххолодной води. Якщо навпаки, тісто липке, - додаємо трохи борошна.

Застеляємо деко пергаментом та розподіляємо тісто у вигляді коржа товщиною 3-5 мм. Зручно брати невеличкі шматки тіста та пальцями розминати його по поверхні дека, утворюючи корж з «латочок». Тоді ставимо деко із коржем хвилин на 10-15 до холодильника,а тим часом розігріваємо духовку до 180-190С.

Ставимо корж до духовки та випікаємо 10 хвилин, до світло-золотистого кольору. У цей час розминаємо сир із жовтком та цукром, можна для аромату додати ванільний цукор.

Дістаємо напівготовий корж та розподіляємо по ньому сир. Знов повертаємо до духовки ще на 10 хвилин, а поки пиріг печеться, збиваємо білок із цукром для безе. Краще, якщо білок буде кімнатної температури. Всипаємо тулди цукор та збиваємо упродовж 4-5 хвилин, поступово підвищуючи швидкість міксера, до густої білої маси.

Знов дістаємо корж, зверху по сиру розподіляємо варення - підійде чорна смородина, протерта з цукром, абрикосове варення, чорничне та будь-яке без кісточок. Можна пекти такі тістечка без сиру, лише з варенням, або навпаки - із сиром без варення; можна поєднувати два вили варення - наприклад, половину коржа намастити абрикосом,а другу половину - смородиною.

Зверху варення лопаткою роподіляємо безе та повертаємо деко до духовки ще на 5 хвилин, збільшивши температуру випікання до 200С.


Печемо, доки безе стане сухим, хрустким та трохи зарум’яниться.

Розрізаємо корж на квадратні тістечка.

Спробуйте, пісочні тістечка із варенням - це дійсно дуже смачно!

