Медове печиво Миколайчики за рецептом Дарії Цвек

Порцій: 88 штук або, приблизно, 18 порцій   Час приготування: підготовка 15 хвилин, очікування 1 ніч, випікання - по 12-15 хвилин порція. 19. 12. 2018 г.

Сьогодні - День Святого Миколая, тож нумо напечемо солодких подарунків-сюрпризів усім рідним та друзям, і співробітникам, сусідам! Хай радіють:) Адже це так приємно - несподівано отримати даруночок! Навіть не сам подарунок головне, найважливіше - це увага й любов. А ми теж будемо радіти, бо дарувати маленькі дива, зробдені власноруч - це нааіть приємніше, ніж отримувати подарунки! 🙂

медове печиво Миколайчики за рецептом Дарії Цвек

На сайті вже є рецепт медових пряників Миколайчиків, але публікую і цей, бо він трохи інший. Це медове печиво за рецептом Дарії Цвек, талановитого українського кулінара - пам’ятаєте смачнющий Львівський сирник її авторства?

медові миколайчики

Медові Миколайчики Дарії Цвек дуже смачні, вони розсипчасті, в міру солодкі, до медових пряників чудово пасує лимонна глазур, а тісто напрочуд легко готувати. А як цікаво вирізати та розписувати печиво! Діткам дуже подобається таке заняття. Гайда починати! 🙂

медове печиво

У нас вийшло з цієї порції тіста 88 миколайчиків:) Вистачить усіх пригостити! Скільки вийде у Вас - залежить від розміру формочок, у нас є і великі й маленькі. Але в будь-якому разі пряничків багато, цілих чотири дека!

інгредієнти для миколайчиків

Інгредіенти:

  • 600-750 г борошна;
  • 150 г смальця або вершкового масла (чи порівну того й іншого);
  • 2 яйця;
  • 2 жовтки;
  • 200 г цукру;
  • 2 столові ложки сметани;
  • 150 г рідкого меду;
  • 1 чайна ложка соди;
  • 0,5 чайної ложки кориці (цинамону);
  • 0,5 чайної ложки меленого імбиру;
  • ¼ чайної ложки меленої гвоздики;
  • ¼ чайної ложки кардамону;
  • На кінчику чайної ложки ваніліну або пакетик ванільного цукру;
  • ¼ чайної ложки солі.

Для глазурі:

  • Склянка цукрової пудри;
  • Сік 1 лимону.

Процес приготування:

Просіюємо борошно разом із содою до великої миски. Тремо туди на тертці з великими вічками холодне масло та смалець (можна щось одне, а ми взяли того й іншого). Перетираємо усе руками в крихту.

перетираємо борошно та масло

Додаємо спеції, яйця та жовтки, сметану, сіль, цукор (можна білий навпіл із коричневим, неочищений буряковий цукор солодший за білий та корисніший, а ще разом із медом надає тісту приємного бежевого кольору). Якщо мед зацукрився, розігріваємо його на водяній бані (поставивши мисочку із медом до більшого посуду з водою, який нагрівається на невеличкому вогні).

замішуємо тісто

Замішуємо тісто. Борошна може знадобитися трохи більше, ніж вказані у рецепті 600 г - мені знадобилось майже 750 г. Це залежить від розміру яєць, ступіню рідкості меду, та самого борошна. Тісто виходить не липке, м’яке та приємне. Ділимо його навіпл, формуємо кулі, а тоді притискаємо та формуємо диски, щоб рівномірніше охолоджувалося, загортаємо у харчовий пакет та ставимо до холодильника на ніч.

тісто для миколайчиків

На ранок дістаємо тісто та розвалковуємо на столі, притуршеному беорошном, у пласт 0,5-0,7 см завтовшки. Формочками вирізаємо печиво. Миколайчики можуть бути у вигляді зірочок, ялиночок, коників та оленів, санчат та мішечків з подарунками; дзвіночків чи янголів. У нас більшість формочок для печива саморобні, із бляшанок від згущеного молока. Якщо Вам подобається - пишіть у коментарях, залюбки зробимо такі і для Вас!

формуємо печиво

Якщо у Вас немає формочок, можна вирізати печиво за картонним шаблоном.

Розігріваємо духовку до 180 С. Застеляємо деко пергаментом та викладаємо миколайчики на відстані 1-2 см один від одного, щоби не злиплися під час випікання.

випікаємо печиво миколайчики

Ставимо до розігрітої духовки та випікаємо до золотистого кольору, десь 12-15 хвилин, точний час залежить від Вашої духовки. Світлі, ледь золотаві пряники будуть м’якші, а золотисто-коричневі, більш засмажені, - твердіші, але все одно розсипчасті.

смачні миколайчики Поки випікається одна партія, підготуємо другу. Зліпимо залишки тіста докупи та знов розкачаємо, Якщо тісто дуже розм’якшилося, можна його трохи охолодити у холодильнику. медові миколайчики святкові миколайчики

Готові миколайчики викладаємо на стіл та даємо охолонути 10-15 хвилин. Тим часом готуємо глазур, змішуючи цукрову пудру із лимонним соком. Консистенція галазурі має бути такої густини, щоб вона не розтікалася при малюванні візрунків.

прикрашаємо миколайчиків

Викладаємо глазур до пакетика, зрізаємо куточок та розмальовуємо печиво, як підкаже уява!

медові миколайчики до свята

Щасливих Вам зимових свят, миру, добра, злагоди та любові! :)

  1. 5
  2. 4
  3. 3
  4. 2
  5. 1

(2 голоса, у середньому: 5 из 5)
Позначки запису: ,
Напишіть коментар до цього рецепту ↓

Ви можете додати фото до коментаря. Ширина фото бажано 500 пікселів, формати jpg, gif, png.
* Обов`язкові для заповнення поля
Увага: всі коментарі проходять модерацію.