Медові пряники Миколайчики для дітей
Опис
Скоро День Святого Миколая, якого з нетерпінням чекають дітки, мріючи знайти під подушкою довгоочікуваний подарунок! У Миколая багато роботи: він має встигнути не тільки розкласти пакуночки із сюрпризами, але й напекти багато-багато миколайчиків, щоб пригощати діток.
Усю ніч Миколай із янголами печуть медівники у вигляді зірочок – щоб вистачило усім! Давайте допоможемо їм і теж напечемо смачних медових пряників, і будемо пригощати ними усіх довкола – друзів у садочку та школі, рідних, колег, сусідів… Адже важливе не тільки отримання подарунків, а насамперед дарування їх. Головний зміст свята – у тому, щоб люди, малі й дорослі, повірили: дива існують, і кожен з нас може творити їх власноруч – як колись давно сам Святий Миколай.
Пригостити когось смачним медівником, посміхнутися, зробити несподіваний сюрприз – усі ці маленькі дива навіть дитина зможе створити своїми руками, а скільки втіхи вони приносять! Хай дітки поки що малі та не можуть щось придбати, але малюнок чи листівка для мами й тата принесуть багато радощів батькам. І для діток не треба класти під подушки дорогі іграшки – хай дитина знайде свою улюблену цукерку, чи смачне яблуко, щось маленьке, але приємне саме для неї. Адже головне – не вартість подарунку, а увага та любов.
Інгредієнти:
- 50 г вершкового масла;
- 2/3 склянки цукру (125 г);
- 1 столова ложка меду;
- 1 яйце;
- 1 чайна ложка соди;
- ¼ чайної ложки солі;
- 2 столові ложки сметани;
- 2,5 – 3 склянки борошна.
- 100 г цукрової пудри;
- 1,5-2 столові ложки лимонного соку.
Інструкція:
Тісто для медівників готуємо майже так само, як для медового торта, тільки сюди наприкінці ще додаємо сметану. Отже, ріжемо шматочками масло у каструлю з товстим дном, туди ж висипаємо цукор та кладемо мед.
Також на сайті є ще один рецепт медових миколайчиків - від Дарії Цвек.
Підігріваємо на невеличкому вогні (чи на водяній бані), помішуючи, щоб не пригоріло. Паралельно із цим збиваємо яйце із содою у окремому посуді.

Коли масло, цукор і мед розтануть, вливаємо туди збиту масу, швидко перемішуючи.

Вміст каструлі почне пінитися - це сода реагуватиме із медом (так-так, мед, хоч він і солодкий, є кислим середовищем). Тут-таки знімаємо каструлю з вогню та, потроху просіюючи борошно, замішуємо ложкою тісто. Разом із борошном додаємо сіль та сметану. Якщо ви на цьому етапі додасте до тіста мелений імбир – будуть медові імбирні пряники. А ще можна додати кардамону, дрібку меленої гвоздики, куркуми – увесь набір духмяних спецій для зимової випічки!

Коли тісто вже не гаряче, продовжуємо вимішувати руками. Воно має вийти м’яким, не розпливатися, але й не бути надто крутим. Формуємо з тіста сферу, трохи притискаємо, щоб вийшов диск, загортаємо у пакет та ставимо до холодильника на 1 годину.

На лист покладемо пергамент для випічки. Можна трохи змастити папір олією чи притрусити борошном. Духовку заздалегідь розігріваємо до 200-220С. Підготуємо качалку та формочки, стіл притрусимо борошном.

Розвалковуємо тісто у пласт 0,5 см завтовшки, вирізаємо формочками медівнички та викладаємо на лист.

Ставимо до розігрітої духовки на середній рівень. Випікаються миколайчики швидко – за 220С близько 10 хвилин; в електродуховці може знадобитися навіть менше часу – хвилин 8, а у газовій з повільним нижнім нагрівом – десь 12. Поки випікається перша партія, розвалковуємо та вирізаємо другу.

Коли медівники набудуть золотавого кольору, стануть пухкими та шпажка виходитиме сухою зсередини – вони готові. Не перетримайте пряники, бо вони стануть твердими. Якщо потримати трохи менше, до світло-золотистого кольору, пряники будуть м’якшими, а якщо трохи довше, до золотисто-коричневого, - твердішими та хрусткішими.

Готові пряники разом із пергаментом викладаємо на стіл, хай охолонуть. А ми тим часом зготуємо глазур для розпису. Звісно, пряники вже можна їсти й просто так, але із власноруч зробленим розписом вони набагато гарніші та цікавіші.
Рецепт цукрово-лимонної глазурі дуже простий: треба потроху додавати до цукрової пудри лимонний сік, перемішувати та дивитися на густину. Глазур має бути за консистенцією, як негустий сироп, щоб можна було малювати тонкі, чіткі візерунки. Якщо вона розтікається, додаємо пудри, якщо навпаки, занадто густа – додаємо трошки соку.

Викладаємо глазур у кондитерський пакетик чи просто до харчового цупкого пакету, в якого можна зрізати куточок. Зрізаємо трошки, щоб лінії були тонкими, та починаємо натхненно творити! Розмальовуємо медівники цяточками та кружальцями, хвилястими та ламаними лініями, спіралями та зірочками – що підкаже уява. Особливо ця смачна та захоплююча робота подобається діткам!

Готові миколайчики розкладаємо на таці, щоб глазур застигла – тоді вона стає матово-білою.

Миколайчики можна скласти до кошика та понести пригощення до школи, подарувати друзям чи бабусі з дідусем, і звичайно ж, ласувати усією родиною!
Я печу миколайчики вже багато років, але кожен раз були проблеми з тістом: прянички або розпливалися, втрачали форму, або виходили твердими. Цього року я почала готуватися до випікання миколайчиків заздалегідь, пробувала різні рецепти і тут натрапила на сайт "Рецепти від Юльєтти". За рецептом медових миколайчиків я напекла і розписала більше 200 пряничків для діток, що живуть в будинку-інтернаті, а також для своїх друзів і знайомих.
Ці прянички вміру солодкі, коли лежать, то, звісно, підсихають, але не стають кам'яними. Поверхня гладенька, на неї добре наноситься фарба.
Дякую господарочкам, що працювали над цим рецептом і дякую Юльєтті за корисний сайт. Обов'язково знайду час (а бажання вже є велике) приготувати щось ще смачненьке за рецептами з цього сайту.
Олена Редчук
Які гарні Миколайчики!!!
Олено, щиро вдячна Вам за чудове фото та коментар. Дуже рада, що пряники вдалися та рецепт Вам сподобався!
Скажіть, будь ласка, як Ви робите таку барвисту глазур та малюєте такі чіткі деталі?
Вітаю!
Глазур для миколайчиків: 1 білок збити (краще міксером) з цукровою пудрою. Пудри трохи менше склянки, додавати поступово. Глазур має стікати з вінчиків густою, але цільною цівочкою.
Використовую сухі харчові барвники. З гелевими барвниками краще працювати, але вони суттєво дорожчі.
Тло наношу пензликом або паличкою від морозива. Дрібні візерунки малюю зубочисткою. З мене не дуже гарний художник, тому роблю найпростіше - ставлю крапочки, з'єдную їх та проводжу лінії.
Олено, дякую! 🙂
Ваші миколайчики дуже гарні!!!
Дякую за рецепт, щойно скуштувала. Надзвичайно смачні, ніжні, м'якенькі, запашні. Буду пекти ще. Всім раджу, трохи розгублена, чому так мало коментарів. Бажаю процвітання вашому каналу
Ірино, на здоров'ячко! 🙂 Дуже рада, что вам до вподоби рецепт, та вдячна за коментар і гарні побажання! Чомусь читачі та глядачі дійсно мало коментують, просто дивляться й читають:)