Контент

Рецепт медівника зі сметанним кремом та бананами

Порцій: 10-12  
Калорійність: ккал  
Час приготування: 1,5 години

Опис

Торт медовий - на смак чудовий!

торт медівник

Вже багато років у нашій родині найулюбленішим тортом є медівник! Ми залюбки печемо на усі родинні свята саме медовий торт, бо він дуже смачний та великий. Усім до смаку та на всіх вистачає. І з чаєм поласувати, і з собою гостям дати, іще й собі на завтра до чашечки кави:)

медовий торт

При цьому торт з медових коржей досить легко готувати, і продуктів на нього треба не дуже й багато. Ось побачите самі:)

рецепт медівника

Інгредієнти подано на 10 коржів, торт виходить як той коровай на День нарождення: ось такої ширини, ось такої вишини! Втім, можна зробити і менший тортик для невеличкого гурту. Тому у дужках я подаю інгредієнти на 7 коржів. Об’єм склянки 200 мл.

інгредієнти для медового торта з бананами та сметанним кремом

Інгредієнти:

Для медових коржей:
  • 1,5 столові ложки меду (1 ст.л.);
  • 3 яйця (2);
  • 3 чайні ложки харчової соди (2 ч.л.);
  • 300 г цукру - півтори склянки (200 г = 1 склянка);
  • 90 г вершкового масла (60 г);
  • 0,5 чайной ложки солі (1/3 ч.л.);
  • 580 г борошна = 4,5 склянки (400 г = 3 склянки).
Борошна може знадобитися трохи більше або менше, це залежить від його вологості та якості. Наприклад, борошна з млина, дуже тонкого помелу, тісто потребує трошки більше, ніж магазинного.

Для крему:

  • 800 мл сметани 15% (500 мл).
  • Цукрова пудра за смаком (4-6 столових ложок).
  • Банани - 4 шт. (2 шт).

Інструкція:

Хочу зауважити, що на базі найпростішого рецепту медового торта можна вигадати багато смачних та цікавих варіацій! Ось дивіться:

  • Базовий торт - медові коржі та сметанний крем.
  • Банановий медівник, як у цьому рецепті - той самий, але с бананами між коржами.
  • Медівник зі згущеним молоком - коржи замість сметані змащують ірискою (вареним згущеним молоком) збитим із вершковим маслом.
  • Горіховий медівник - до крему з іриски додаеться горіхова крихта чи паста.
  • Шоколадний медівник - до тіста додається 3-4 столові ложки какао-прошку (відповідно трохи менше борошна).
  • Медівник з ягодами - поміж коржами на шари крему викладаємо полуниці, малину, ожину...

Ось скільки смачненького! Гадаю, Ви ще щось запропонуєте! А поки що давайте готувати медівник із бананами!

Найулюбленіший мій рецепт - медові коржі із заварного тіста.

До каструльки з товстим дном, чавунка чи сотейника кладемо масло та мед, всипаємо цукор. Нагріваємо на маленькому вогні чи на водяній бані, помішуючи, доки мед, цукор та масло ротануть. Слідкуйте, щоб не пригоріло - тому й вогник потрібен крихітний, і помішувати необхідно часто.

розтопимо мед, цукор та масло

Тим часом у іншому посуді поєднуємо яйця та харчову соду й збиваємо до легкої пишності міксером чи вінчиком.

збиваємо яйця із содою

Тільки-но медово-цукрово-масляна суміш розчиниться, вливаємо в неї тонкою цівкою піну зі збитих із содою яєць, увесь час помішуючи.

заварне тісто для медових коржів

Ви побачите, що суміш майже зразу почне пінитися та полізе вгору, як молоко, що закипає. Знімаємо її з вогню та починаємо поступово підсипати борошно, замішуючи тісто.

як заварити тісто для медівника додаємо борошно

Спочатку тісто рідке й гаряче. Місимо ложкою.

перемішуємо

За хвилину-дві, коли воно стане густішим та трохи охолоне, продовжуємо замішувати руками, додаючи потроху борошна.

замішуємо медове тісто

Медове тісто має будти м’яким та приємним, не липким, та не надто крутим, бо тоді буде важко розкочувати коржі.

медове тісто

Замішуємо швидко, бо працювати легше із теплим тістом. Ділимо на 10 частин, складаємо кульки до посуду, притрушеного борошном, накриваємо рушником, щоб не завітрювалися.

ділимо тісто на частини

Вмикаємо духовку, хай розігріється до 200С. По одній беремо кульки тіста та розвалковуємо у коржі. Можна розкочувати на столі, щедро притрушщеному борошном, аби тісто не прилипало та не рвалося. Але ще зручніше розвалковувати зразу на листі пергаменту, змащеному олією - тоді можна разом з папером перекласти корж на лист. Якщо ж розкачали на столі, накрутіть корж на качалку, ось так, а потім розгорніть його на листі.

розкачаємо корж як перенести тонкий корж на лист

Товщина медових коржів може варіюватися від 2-3 до 4-5 мм. Тонкі коржі будуть хрусткими, а шарів у торті - більше; товстенькі - м’якими та утворять менше шарів.

викладаємо корж на лист

Ставимо лист із коржем до розігрітої духовки та випікаємо упродовж 5 хвилин - до золотистого кольору. Медові коржи печуться дуже швидко. Поки перший у духовці, розвалковуємо другий на іншому листі пергаменту.

випікаємо медові коржі

Дістаємо перший, даємо йому з’їхати з листа на стіл разом з папером. Ставимо пектися другий а перший тут же, поки ще теплий, обрізаємо за шаблоном, яким може слугувати кришка чи тарілка. Теплі медові коржі м’які, а коли охолонуть - стають крихкими, тому обрізати треба швидко. До речі, медовий торт можна робити не тільки круглим, а будь-якої форми. Дітям сподобається торт у вигляді метелика, машинки чи котика. Обрізки можна з’їсти, але не всі. Залиште половину - вони потрібні для оздоблення.

обрізаємо коржі як зробити круглі коржі

Медові коржі можна приготувати заздалегідь: за день чи навіть 2-3 до свята, а потім просто промастити кремом.

медові коржі для торта

Випікаємо усі медові коржі, складаємо докупи.

рецепт медових коржів

Тепер потрібно зробити сметанний крем. Беремо свіжу сметанку, додаємо цукрову пудру за смаком та збиваємо міксером чи вінчиком 15-20 секунд.

як зробити сметанний крем

Банани миємо, очищуємо від шкірки та нарізаємо тонкими кружальцями. Усе готове для збирання торта.

промащуємо коржі кремом

Змащуємо корж сметанним кремом - десь по 2-3 ложки на корж, та викладаємо бананові кружечки.

викладаємо банани

Та накриваємо другим коржем. Можна викладати банани не у кожному шарі, а через один. Повторюємо, доки викладете усі коржі. Верхній корж змащуємо кремом, а також боки торта.

Руками кришимо обрізки коржів у дрібну крихту та обсипаємо нею боки та верх медівника.

як приготувати торт медівник

Медовий торт готовий! Треба дозволити йому трошки постояти - хоча б годину-дві: медові коржі просочаться сметанним кремом, стануть ніжнішими та смачнішими, пом’якшають та не будуть кришитися під час нарізання.

медовий торт зі сметанним кремом

Коли торт настоїться, а гості зберуться пити чай, можна нарізати медівник на порції та пригощатися!

медово-банановий торт
  1. 5
  2. 4
  3. 3
  4. 2
  5. 1

(10 голосів, в середньому: 3.3 з 5)

Рекомендуємо прочитати:

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Додайте світлину страви, jpg

Підвал

Лічильник відвідувачів