Контент

Простий яблучний пиріг Шарлотка

Порцій: 10  
Калорійність: ккал  
Час приготування: 45 хвилин

Опис

Цей найпростіший та найсмачніший яблучний пиріг - бісквітна шарлотка - залишається моїм незмінним фаворитом протягом багатьох років. Вже років 15 я розпочинаю сезон випічки з яблуками саме із яблучної шарлотки!

яблучний пиріг

Усі в нашій родині обожнюють шарлотку з яблуками - напрочуд пухке тісто із ніжним яблучним прошарком унизу та чудовою хрусткою скоринкою зверху. До чаю наприкінці літа чи на початку осені цей яблучний пиріг - найкращий варіант, і розлітається він миттю!

простий пиріг з яблуками

Рецепт пирога з яблуками мені розповіла мама, коли я ще тільки вчилася готувати, і він одразу сподобався тим, що простіше не буває: яйця, цукор, борошно, сода чи розпушувач, та кілька яблук! До речі, майже з такого ж набору продуктів печеться Бурштиновий яблучний пиріг - це взагалі казковий рецепт! Тільки борошна й цукру там менше, а яблук, навпаки, - більше. Раджу спробувати його також! Рецепт за посиланням: https://рецепти-юльєтти.in.ua/vypichka/pyrizhky-ta-pyrohy/burshtynovyi-iabluchnyi-pyrih.html. А ось фото:

бурштиновий пиріг із яблуками

З часом рецепт шарлотки був удосконалений, і пиріг став ще смачнішим. До нього додалося вершкове масло - із ним яблучний шар стає соковитішим; лимонний сік та кориця - для чудового аромату, адже саме ця спеція найкраще гармоніює із яблуками.

шарлотка з яблуками

Бісквітна ж основа пирога залишається незмінною, і до речі, смачний він не лише з яблуками - ми перепробували шарлотку майже з усіма сезонними фруктами та ягодами. Найкраще виходить з вишнями; можна також додавати до тіста малину, полуницю, шматочки слив, персиків, абрикосів.

бісквітний пиріг з яблуками

Та все ж класика - саме шарлотка з яблуками, із неї все починалося!

інгредієнти для яблучного пирога

Інгредієнти:

На форму 24 см:
  • 3 великих яйця;
  • 1 неповна склянка цукру (180 г);
  • 1 неповна склянка борошна (у склянці 130 г, недосипаємо десь на 1 см - близько 110 г);
  • 1,5 чайної ложки розпушувачу;
  • Дрібка солі;
  • 30-45 г вершкового масла;
  • ¼ чайної ложки кориці;
  • 3 - 5 - 7 яблук, в залежності від розміру.

Інструкція:

Розпушувач можна замінити 1 чайною ложкою харчової соди + 1 столова ложка яблучного оцту чи лимонного соку.

Вершкове масло можна не додавати, але з ним смачніше.

Яблука найкраще піжходять зелених та жовтих сортів, соковиті, та взагалі можна пекти пиріг з будь-якими.

Також для приготування яблучної шарлотки знадобиться міксер, пергаментний папір та форма для випікання. Найзручніше пекти у роз’ємній, та підійде й чавунна сковорода.

Спочатку підготуємо форму та яблука. Дно форми затягуємо пергаментом, змащуємо олією папір та стінки форми. Яблука миємо, очищуємо від шкірки та сердцевинок, ріжемо маленькими шматочками та розподіляємо по дну форми. Щоб яблука не потьмяніли, збризкуємо соком лимона. Можна зробити інакше: висипати яблука не на дно форми, а зверху на тісто, чи перемішати їх із тістом. Або вилити половину тіста, потім висипати яблука і зверху розподілити залишок тіста.

викладаємо яблука до форми

Тепер, коли форма і фрукти готтові, вмикаємо духовку, хай розігріється до 200С, та почнемо готувати тісто. Бісквітне тісто дуже пишне, і щоб воно не осіло, випікати треба зразу по приготуванні.

до яєць додаємо цукор

Яйця заздалегідь дістаньте з холодильника: за кімнатної температури вони пишніше збиваються. Додаємо до яєць цукор та збиваємо міксером, як для бісквіту: упродовж 4-5 хвилин, починаючи з найменшої швидкості та поступово підвищуючи її до максимальної. Коли збита маса стане пишною, майже білою, та збільшится у 2-3 рази, досить.

ось так треба збити яйця для бісквітного тіста збиваємо яйця із цукром

Змішуємо борошно із розпушувачем чи содою та просіюємо до тіста.

просіюємо борошно додаємо борошно

Обережно вмішуємо борошно лопаткою чи ложкою, роблячи кругові рухи в одному напрямку, від країв до центру. Якщо використовуєте соду, додаємо до тіста лимонний сік чи оцет.

вмішуємо до тіста борошно

Посипаємо яблука в формі корицею з цукром, викладаємо зверху шматочки масла.

додаємо до начинки корицю та масло

Виливаємо тісто на яблука та ставимо пиріг у духовку на середній рівень.

виливаємо на яблука тісто

Зверніть увагу: ось такої консистенції має бути правильне бісквітне тісто. Воно не ллється, а ніби стелеться широкою стрічкою.

виливаємо тісто до форми

Випікаємо упродовж 25-30 хвилин, до сухої шпажки та золотистої скоринки. Перші 10 хвилин бажано до духовки не заглядати, аби пиріг не сів. Потім обережено зазирніть: якщо пиріг стрімко піднявся та почав рум’янитися, але середина ще сира, рідка - треба трошки зменишити вогонь до 190-180С, а щоб не підгорів верх - накрити форму листом фольги чи пергаменту. Якщо у духовки сильний нижній нагрів - поставьте на її дні жаростійку ємніть з водою, тоді низ пирога не підгорить.

Якщо навпаки, пиріг повільно піднімається - треба трохи збільшити температуру випікання. випікаємо яблучний пиріг

Готовий яблучний пиріг не виймаємо зразу з духовки - вимкніть її та хай постоїть хвилин 10-15. Коли бісквітний пиріг вистигає у вимкнений духовці, він менше осідає.

Тоді можна розкрити форму та пермістити пиріг на тацю. Я відділяю краї пирога від стінок форми ножиком, далі накриваю форму з пирогом кришкою від пательні та перевертаю. Тоді накриваю пиріг тацею і знов перевертаю.

яблучний бісквіт

Посипаємо пиріг з яблуками цукровою пудрою через ситечко.

посипаємо цукровою пудрою

Можна пригощатися смачною шарлоткою з яблуками!

яблучна шарлотка

Наріжте запашний яблучний пиріг на порції та запрошуйте усіх до чаю.

рецепт пирога з яблуками та корицею
  1. 5
  2. 4
  3. 3
  4. 2
  5. 1

(16 голосів, в середньому: 2.9 з 5)

Рекомендуємо прочитати:

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Додайте світлину страви, jpg

Підвал

Лічильник відвідувачів