Бурштиновий яблучний пиріг
Опис
Подивіться, як гарно світиться на сонці цей чудовий яблучний пиріг!
Через це його й називають бурштиновим. Часточки яблук, запечені із цукром та вершковим маслом, сяють теплим золотом, наче бурштин на морському березі.
Цей пиріг із яблуками - один з найсмачніших та найулюбленіших у нашій родині. Багато-багато фруктів та тоненький шар ніжного бісквітного тіста - таке сполучення усім до смаку!
А готувати цю красу та смакоту надзвичайно просто. Найдовше - то, мабуть, чистити яблука. Потім, поки вони печуться, Ви годинку відпочиваєте, а тоді за пару хвилин робите бісквітне тісто - як для шарлотки, тільки цукру й борошна потрібно менше - і от смачний яблучний пиріг вже готовий!
Неодмінно спечіть такий пиріг у яблучний сезон, і рецепт стане й Вашим улюбленим.
Інгредієнти:
- 1-1,5 кг яблук, найкраще солодко-кислих, зеленкувато-жовтих сортів;
- 1 склянка цукру (200 г, або менше - 120-150 г, якщо яблука солодкі);
- 50 г вершкового масла.
- 3 середніх або великих яйця;
- 3 столові ложки цукру;
- 3 столові ложки борошна;
- 1 чайна ложка розпушувачу;
- Дрібка солі;
- Дрібка ваніліну за бажанням.
Інструкція:
Випікати яблучний пиріг за цим рецептом треба у цільній формі, бо із роз’ємної через шпарки тікатиме яблучний сироп. Підійде форма металева, силіконова, керамічна або навіть з фольги. Змащувати форму не треба. Підійде також чавунна пательня із термотривкою ручкою - її бажано застелити пергаментом для випікання. Приблизний діаметр форми 22-24 см.
Спочатку підготуємо яблука. Миємо, розрізаємо на чвертинки, очищуємо від сердцевинок та шкірки.
На дні форми розкладаємо шматочки вершкового масла та рівномірно розсипаємо половину цукру (100-75 г).
Щільно одна до одної викладаємо часточки яблук.
Потім другий яблучний шар - намагаємося викласти часточки найбільш компактно.
Посипаємо яблука другою половиною цукру та відправляємо форму до розігрітої духовки. Запікаємо яблука упродовж 1 години чи до м’якості (перевіряємо шпажкою).
Коли бачите, що яблука майже готові, час робити тісто. Яйця кімнатної температури поєднуємо із 3 столовими ложками цукру та збиваємо міксером упродовж 4-5 хвилин - спочатку на мінімальній швидкості, тоді поступово підвищуючи її - до збільшення маси у 2-3 рази та густої світлої піни, як для бісквіту.
Тоді просіюємо борошно, змішане із розпушувачем, сіллю та ваніліном, та вмішуємо у тісто сухі інгредієнти по колу, в одному напрямку.
Дістаємо форму із яблуками, рівномірно заливаємо тістом та повертаємо до духовки ще на 15 хвилин.
Випікаємо до золотистого кольору та сухої шпажки.
Дістаємо готовий пиріг з духовки, але зразу не виймаємо з форми, хай постоїть 15 хвилин.
Тоді накриваємо форму тацею та швидко перевертаємо пиріг.
Знімаємо форму - і ось красень-бурштиновий пиріг сяє у сонячному промінні!
Акуратно нарізаємо пиріг із яблуками на порції, за допомогою лопатки викладаємо на блюдця.
Та запрошуємо домочадців на чаювання зі смачним яблучним пирогом!
Трохи дивний рецепт, який потребує уточнень. Ну, приміром, поставила запікати я яблука. При якій температурі? А які сорти яблук не підходять або тільки вони підходять для карамелізації? А при якій температурі з тістом запікати?
Дякую за коментар, справді, варто додати. Яблука запікаю про 200 С. Із тістом так само. Якщо у вас духовка не газова, а електро, пиріг випікатиметься швидше, тож пильнуйте:)