Конвертики з яблуками із листкового тіста
Опис
Коли хочеться чогось смачненького до чаю, найшвидший варіант - спекти щось із готового листкового тіста. Звісно, листкове тісто можна приготувати і вдома, але то справа натхнення та вільного часу. Якщо ж хочете за півгодини мати смачну випічку - обирайте гарне листкове тісто та фантазуйте! Начинки до нього пасують будь-які, як солодкі, так і солоні. Слойки можна робити з усіма ягодами та фруктами - вишнями, абрикосами, полуницями; можна з яйцем та цибулею, з сиром солодким із родзинком та солоним із кропом; а також із джемом, шоколадом…
Та наш найулюбленіший рецепт - то листкові конвертики з яблуками!
Коли настає яблучна пора, я кожної осені печу шарлотки, яблучні пироги та слойки з яблуком. Діти їх дуже люблять, а готувати такі смачні штучки просто та швидко. Спробуйте і Ви!
Інгредієнти:
- 450-500 г готового листкового тіста;
- 2-3 яблука;
- Цукор;
- Кориця;
- Цукрова пудра.
Інструкція:
Даємо листковому тісту відтанути за кімнатної температури. Прискорювати розморожування у микрохвильовій печі не варто. Хай тісто полежить півгодинки на столі, застеленому харчовою плівкою, чи на притрушеній борошном дошці - тільки накрийте рушкником, щоб воно не підсохло зверху, бо тоді буде важко заліпити краєчки. А поки тісто розморожується, можна підготувати яблука - помити, розрізати на четвертинки та очистити від серцевини і шкірки.
Коли тісто стане м’яким, нарізаємо його квадратами. На кожен вкиладаємо по 1-2 шматочки яблук. Посипаємо цукром та корицею за смаком - на 2-3 столові ложки цукру ¼ чайної ложки кориці.
Формувати яблучні слойки можна по-різному: або зробити конвертики, зібравши усі чотири куточки квадрата докупи посередині, та гарно прищіпнути, щоб конвертик не розкривався під час випікання.
Або зробити листкові трикутнички, згинаючи квадрати навпіл навскоси. Заліплюємо краї виробів не прищіпуючи, як на вареники, а притискаючи пальцем на відстані 1 см від краю. Тоді краї пиріжків будуть гарні, високі, складені з багатьох шарів листкового тіста.
Є ще варіант - яблучні троянди, дещо складніший, але напрочуд гарний та незвичайний. Тісто треба нарізати тонкими довгими смужками (десь 4 см завширшки, на усю довжину тіста. Змастити нижній край абрикосовим джемом. Яблука (шкірку очищувати не треба) нарізати тоненькими скибочками, шоб аж світилися - такі шматочки гнучкі та не ламаються при згинанні. Викласти скибочки на смужку тіста, загнути її нижній край, щоби яблука опинилися наче у кишеньці, та скрутити смужку тіста рулетом разом із фруктами. Виходять оригінальні троянди із червоними, зеленими пелюстками - в залежності від кольору яблук! Щоб вони не розкручувалися, зручно випікати троянди у формах для кексів (45 хвилин, 200 С).
Викладаємо листкові трикутнички на лист, застелений злегка змащеним олією пергаментом, та ставимо до духовки, заздалегідь розігрітої до 220-230 С. Випікаємона середньому рівні упродовж 25-30 хвилин - допоки слойки стануть золотистими.
Гарячі листкові трикутнички з яблуками викладаємо на тацю, даємо трохи охолонути та притрушуємо цукровою пудрою.