Як спекти бісквіт, пухкий та смачний!
Опис
Шукаєте рецепт вдалого бісквіту? Оцей Вам вдасться із першої ж спроби! Перевірено. Я пекла бісквіт за цим рецептом вже разів п’ять чи сім, так він нам усім подобається. Мені подобається, що легко готувати, а домашнім - що смачно істи!
Колись я гадала, що бісквіт - найпримхливіший пиріг з усіх. Ще б пак: щоб бісквітні коржі вдалися, треба і яйця гарно збивати, і тісто обережно вимішувати, в одному напрямку ще й по колу; і не стукни, і не грюкни йому, ще й до духовки не заглядай, бо він, бачте, сяде... Я перепробувала багато рецептів бісквітного тіста, перевела чимало яєць та нарешті, після півдесятка спроб, знайшла два найкращі, які вдаються завжди та готуються надзвичайно легко. Один з них - класичний бісквіт із яєць, цукру та борошна, про нього я розповім наступного разу. А сьогоднішній рецепт - це бісквіт із крохмалем. Саме завдяки картопляному чи кукурудзяному крохмалю, що додається до тіста навпіл із пшеничним борошном, бісквітні коржі виходять такими пухкими та м’якенькими!
Зараз я розповім Вам, як спекти дуже пишний бісквіт за італійським рецептом: легенький, мов хмаринка, пухкий, наче пух тополі, та надзвичайно смачний! Італійці називають його «Маргарита» та подають навіть без крему, просто притрусивши цукровою пудрою. Втім, Ви можете зробити на основі коржів бісквітний торт, розрізавши корж навпіл та прошарувавши його згущеним молоком, збитим із вершковим маслом; або іншим кремом. Та чимось прикрасити верхній корж! Можете просочити коржі сумішшю трьох видів молока - пряженого, згущеного та звичайного, по 150 мл кожного виду - і у вас вийде чудовий торт «Три молока». А можна з’їсти бісквіт просто так, як пиріг, із чаєм. Нежирний, в міру солодкий - те, що треба!
Інгредієнти:
- 4 великих чи середніх яйця;
- 150 г цукру;
- 100 г борошна;
- 100 г крохмалю;
- 1 столова ложка розпушувачу (10г);
- Дрібка солі;
- Дрібка ваніліну чи пакетик ванільного цукру;
- 80 г вершкового масла.
Інструкція:
Яйця заздалегідь дістаємо з холодильнику, бо вони краще збиваються за кімнатної температури. Масло розтоплюємо. Відміряємо мірною склянкою борошно та крохмаль, змішуємо із розпушувачем, сіллю та ваніліном.

Яйця розбиваємо до миски, поєднуємо із цукром та збиваємо за допомогою міксера. Починаємо на малій швидкості, поступово перемикаємо на більшу та вищу - до максимальної, усього збивання триває близько 5 хвилин. Маса повинна стати світлою, об’ємною, більшою у 2,5-3 рази. Коли Ви побачите, що вінчики залишають повільно танучі сліди, - достатньо.



Просіюємо до збитої маси суху суміш із борошна з крохмалем та розпушувачем.


Обережно, щоб не осіла піна, вмішуємо сухі компоненти до тіста - по колу, в одному напрямку, загортаючими рухами знизу догори.


Далі вливаємо негаряче розтоплене масло та також його вмішуємо до тіста - акуратно, але рівномірно. Бісквітне тісто готове. В цей час духовка вже має розігріватися:)

Найзручніша форма для випікання бісквіту - роз’ємна, з неї легко видобувати готовий корж. Втім, коли в мене ще не було такої форми, я випікала бісквіти та шарлотки у чавунній сковороді:)
Форму треба змастити маслом та притрусити борошном, далі виливаємо в неї тісто та ставимо у розігріту до 180С духовку, на середній рівень.


Ви можете пекти у трохи більшій чи меншій формі - 22 або 26 см. Тільки у цьому разі в меншій формі корж буде вищим і пектиметься довше, а у більшій навпаки, корж вийде нижчим, зате ширшим, і може бути готовим скоріше. Але час випікання залежить ще й від Вашої духовки, тому через хвилин 10 після початку випікання обрежно зазирніть, трохи прочинивши дверцята. Якщо Ви бачите, що бісквіт вже зарум’янився згори, а середина ще рідка, сира - тоді треба трохи зменшити вогонь (до 160-170С), та накрити форму листом фольги для запікання. Тоді й верх не пригорить, і середина пропечеться. Якщо у Вашої духовки гарний нижній нагрів - щоб корж не пригорів знизу, можно поставити на дно духовки вогнетривку ємність із водою.

Бісквіт готовий, коли дерев’яна паличка, встромлена в його середину, залишається сухою, а верхня скоринка бісквіту набуває золотистого кольору.

Але не поспішайте виймати форму з духовки! Від різкої зміни температур корж може осісти. Тому вимикаємо вогонь та залишаємо бісквіт вистигати в духовці. Через хвилин 10-15 можно його дістати та, розкривши форму, перемістити на решітку для подальшого вистигання.

Потім перекладіть бісквіт на тацю та за бажанням притрусіть цукровою пудрою.

Нарізаємо бісквіт на шматочки гострим ножем, бо корж дуже м’який та зминається.

Можна ласувати чудовим домашнім бісквітом!

А наступного разу я поділюся із вами, шановні читачі, іншим простим рецептом бісквіта. Тож залишайтеся на зв’язку!