Контент

Смачний кекс на сметані з борошна спельти

Порцій: 8-10  
Калорійність: ккал  
Час приготування: 35 хвилин

Опис

Це найсмачніший кекс на світі! Печу його вже п’ятий чи шостий раз, і пектиму ще - такий це смачний та простий рецепт. До того ж корисний, що зрідка можна сказати про випічку. Але з цим рецептом саме так. По-перше, це кекс на сметані - у складі тіста зовсім мало масла, тому він нежирний. А по-друге, і це є секретна «фішка» рецепту - цей кекс на борошні зі спельти або фарро - дикої пшениці!

кекс на сметані

Я нещодавно відкрила для себе це незвичайне борошно і щиро захопилася ним. Бо випічка зі спельти - кекси, хліб та млинці - виходять у кілька разів смачнішими, ніж зі звичайного пшеничного борошна. І набагато корисніші, бо дика пшениця не визнає хімічних добрив та не піддається генній модифікації. Це найбільш натуральна та екологічно чиста культура на теперішній час, і залишається вона такою вже майже 8 тисяч років!

смачний кекс з фарро

Дику пшениці знають і цінують у багатьох європейських країнах. Фарро - це італійська назва; до речі, схоже, що це від неї походить італійська назва борошна - «фаріна». Спельта - англійська, дінкель - німецька... Раніше, коли це не вивели м’які сорти пшениці, спельта була основною зерновою культурою скрізь. Лише у кінці ХІХ століття її почали витісняти посіви звичайної пшениці, бо її можна було удобрювати та легше молотити. Тому, хоча дика пшениця набагато стійкіша проти негоди та шкідників, поступово її сіяли все менше. Але зараз, на межі ХХ-ХХІ століть, про спельту знов згадали, і все більше людей дізнаються про цю чудову пшениицю, все більше народу пробують страви з фарро - каші та випічку! Спробуйте і Ви, Вам та Вашим діткам дуже сподобається цей кекс!

простий рецепт кексу

Мені особливо до вподоби ще й те, що до тіста можна додавати кожного разу нові компоненти: наприклад, зараз ми пекли кекс із замороженими ягодами та шоколадною крихтою. А можна зі свяжими ягодами - смородиною, чорницею, полуницями; з подрібненими горіхами, із чим забажаєте!

інгредієнти для кексу

Інгредієнти:

На форму діаметром 24 см чи на 15 маленьких формочок для кексів:
  • 3 середніх яйця;
  • 150 г цукру (три чверті склянки 200 мл);
  • 200 мл сметани будь-якої жирності (1 склянка);
  • 70 г вершкового масла;
  • 1,5 склянки борошна спельти (200 г);
  • 1,5 чайної ложки розпушувачу;
  • Дрібка солі;
  • Жменя ягід;
  • 2-3 столових ложки шоколадних дропсів чи крихти.
Для глазурі, за бажанням:
  • 50 г шоколаду;
  • 1-1,5 столової ложки молока;
  • Подрібнені горішки.

Інструкція:

Тісто для кекса готувати дуже просто: збиваємо яйця із цукром - можна навіть не міксером, а вінчиком чи ложкою.

збиваємо яйця з цукром

Додаємо сметану та перемішуємо.

додаємо сметану

Додаємо розтоплене масло та знов перемішуємо.

додаємо розтоплене вершкове масло

Просіюємо борошно (залишивши пару ложок) разом із розпушувачем, солимо та перемішуємо. Консистенція тіста має бути як у домашньої сметани, трохи густіше, ніж для млинців.

додаємо борошно спельти

Висипаємо ті дві ложки борошна, що ми залишили, зверху на тісто, і додаємо ягоди - якщо вони заморожені, то розморожувати не треба. Борошно вбере зайву вологу з ягід. Додаємо також шоколад та обережно перемішуємо.

додаємо ягоди та шоколад

Викладаємо тісто до форми, застеленої пергаментом та змащеної олією. Ставимо до духовки та випікаємо при 180-190С упродовж 30-35 хвилин, до сухої шпажки.

викладаємо тісто до форми

Виймаємо готовий кекс із форми та викладаємо на тацю.

випікаємо кекс з борошна фарро

Кекс буде ще красивішим та смачнішим, якщо змастити його шоколпдною глазур’ю. Для цього розтоплюємо на водяній бані шматочки шоколаду із молоком (ставимо ємність із ними у більший посуд із водою, що нагрівається на вогні), та помішуємо, допоки шоколад розтане.

Поливаємо кекс глазур’ю, розподілюємо її рівномірно та посипаємо подрібненими горіхами.

кекс зі спельти

Теперь можна спробувати смачний кекс на сметані!

рецепт кексу на сметані

Запрошуйте усіх до чаю!

  1. 5
  2. 4
  3. 3
  4. 2
  5. 1

(3 голоса, в середньому: 5 з 5)

Рекомендуємо прочитати:

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Додайте світлину страви, jpg

Підвал

Лічильник відвідувачів